Het isoleren van uw woning gebeurt niet overal met hetzelfde materiaal. Het dak wordt bijvoorbeeld geïsoleerd met houtwol, terwijl de spouwmuur met een speciaal schuim wordt geïsoleerd. Maar de kruipruimte en hele smalle muren worden hier niet mee geïsoleerd. Hiervoor worden isolatiekorrels gebruikt. Deze worden ook wel EPS-korrels genoemd.

Vooral voor de kruipruimte

Isolatiekorrels worden vooral gebruikt om de kruipruimte onder het huis te isoleren. Omdat deze ruimte niet zo hoog is, zijn de kleine piepschuimkorrels perfect om het mee te isoleren. De korrels zijn luchtig en dat heeft als voordeel dat er allerlei laagjes ontstaan. Deze laagjes lucht houden warmte vast en laten geen kou ontsnappen. Daarnaast zijn ze vochtafstotend, wat vooral in de vochtige kruipruimte heel fijn is. Doordat de korrels droog blijven, kunnen ze hun werk goed blijven doen.

Niet populair bij ongedierte

De kruipruimte is, dankzij het vochtige klimaat, altijd populair bij insecten, zoals muggen. Maar ook spinnen en kleine knaagdieren vinden het een fijn plekje om te wonen. Totdat u de kruipruimte laat isoleren met isolatiekorrels. Ongedierte kan niets met deze korrels. Ze kunnen er geen nesten inbouwen, want het golft en stroomt alle kanten op. Ook een spinnenweb of eitjes leggen is niet mogelijk. Dat maakt isolatiekorrels geschikt tegen ongedierte.

Klein nadeel

Er zit slechts één nadeel aan isolatiekorrels. De luchtige piepschuimkorrels stromen en golven alle kanten op wanneer er onderhoud gepleegd moet worden aan de kruipruimte. Dat betekent dat wanneer de onderhoudsmedewerker het piepschuim opzijschuift nieuwe balletjes gemakkelijk terugrollen. Ook kunnen de isolatiekorrels in de gang terechtkomen wanneer er onderhoud aan de kruipruimte wordt gepleegd. Maar met een stofzuiger is het zo weer opgeruimd.

Minder energiekosten

De kruipruimte onder het huis laat veel warmte ontsnappen. Bovendien kan deze koudere ruimte uw vloer koud aan laten voelen. Zodra de kruipruimte met isolatiekorrels is geïsoleerd zal u dat meteen merken: de vloer is warmer! Dat betekent dat u de verwarming een stuk minder hoog hoeft te zetten. En dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw energierekening.