Wanneer er een nieuw huis wordt gebouwd, dan is de spouwmuur reeds voorzien van een isolerende laag. Maar oudere woningen hebben geen isolatie in de spouwmuur. We praten dan over huizen die zijn gebouwd tussen 1925 en 1980. De spouwmuur bestaat uit twee stenen muren, de ene is de voorgevel, de andere de binnenmuur. Tussen beide muren zit een ruimte van hooguit zes centimeter. Het werkt eigenlijk een beetje als dubbelglas, maar dan met muren. De tussenruimte werkt vochtwerend, maar er kan veel warmte door ontsnappen. En dat is zonde.
Het opvullen van de spouwmuur valt onder de noemer na-isolatie van de gevel. Dat wil zeggen dat de isolatie pas later plaatsvindt. Bij een nieuwe woning worden gevel en muren al voorzien van een goede isolatie, maar bij oudere huizen was dit dus niet het geval. Vandaar dat spouwmuurisolatie deze titel heeft gekregen.
Spouwmuurisolatie is vaak op een dag geregeld. De specialisten boren kleine gaatjes in de gevel. Hiervoor kiezen ze kruisingen tussen een horizontale en verticale voeg uit. De gaatjes worden op een meter afstand van elkaar aangebracht en zijn niet groter dan 18 millimeter. Door verschillende gaatjes te boren kan het isolatieschuim gemakkelijk en vooral evenredig in de muur worden gespoten, zodat de ruimte tussen de beide muren netjes wordt opgevuld, zonder luchtbellen en dergelijke. Uiteraard worden de geboorde gaatjes netjes opgevuld. U ziet er helemaal niets van, maar u merkt zeker het verschil binnen.
Het schuim zet niet uit, dus de muren hebben er verder helemaal geen last van. Isolatieschuim heeft een vochtwerende functie, neemt zelf ook geen vocht op en heeft een lange levensduur. Dankzij de snelle vulmethode zit u er binnen een werkdag alweer warmpjes bij en heeft u geen rompslomp aan de binnenzijde van uw woning. Uiteraard wordt de conditie van uw muren voor het aanbrengen van de spouwmuurisolatie met isolatieschuim eerst gecontroleerd, om er zeker van te zijn dat de isolatie snel geregeld is.
Isolatieschuim is heel gecontroleerd aan te brengen en is daarom ook heel geschikt als vulmateriaal van naden en kieren. Bijvoorbeeld de naden die ontstaan tussen isolatiepanelen. En wat dacht u van het vullen van naden en kieren bij deuren en ramen. Isolatieschuim heeft verschillende toepassingen en kunt u voor het dichten van naden en kieren in kleinere verpakkingen verkrijgen bij de bouwmarkt.
Spouwmuurisolatie is niet goedkoop, maar het levert wel een lagere energierekening op. Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor subsidie als u de spouwmuur laat na-isoleren. Om gebruik te kunnen maken van de zogenaamde Subsidie energiebesparing eigen huis dient u twee isolatiemaatregelen door te voeren in uw woning. Bijvoorbeeld ook dakisolatie. In ruil daarvoor kunt u tot ongeveer 20% subsidie ontvangen.
Wist u dat isolatieschuim ook kan worden toegepast om de vloer te isoleren? Hiervoor wordt het isolatieschuim door de aannemer aan de onderzijde van de vloer aangebracht. Meestal is dit schuim dan gevangen in isolatieplaten van hetzelfde materiaal (Polyurethaanschuim), maar het kan ook in de schuimvariant worden aangebracht. Bijvoorbeeld ook weer voor het dichten van naden en kieren.