Met spouwmuurisolatie maak je je huis energiezuiniger en verhoog je het wooncomfort. Het biedt dus veel voordelen. Toch is het niet altijd een goed idee. Wil je de spouwmuur isoleren, informeer je dan eerst over de mogelijke nadelen. In dit artikel verkennen we de eventuele problemen van spouwmuurisolatie. Zo ben je goed voorbereid voor je je spouwmuur isoleert.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee parallelle muren met een tussenruimte ertussen. Die tussenruimte noem je de spouw. Deze constructie vind je vooral in huizen die na de jaren '30 van de vorige eeuw zijn gebouwd. De buitenmuur beschermt tegen weersinvloeden, terwijl de binnenmuur voor stevigheid zorgt. De spouw tussen deze twee muren van de gevel helpt om vocht en koude lucht buiten te houden. Wanneer je deze spouw isoleert via kleine gaten in de buitenmuur, gaat er veel minder warmte verloren.

Wil je spouwmuurisolatie in je huis aanbrengen? Vraag dan direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan bij onze isolatiespecialist.

Wel of geen spouwmuur isolatie?

Je spouwmuur isoleren, is niet altijd de beste optie. Verschillende factoren beïnvloeden of spouwmuurisolatie geschikt voor je is, zoals:

  • het klimaat
  • de leeftijd van je huis
  • je type gevel
  • de staat van je muren en voegen

Spouwmuur isoleren oudere woningen

Huizen die vóór 1930 zijn gebouwd, hebben vaak geen spouwmuur. Dit betekent dat spouwmuurisolatie geen optie is bij oudere woningen. Tenzij je aanzienlijke bouwkundige wijzigingen aan je huis aanbrengt. Je hebt ook een minimale breedte van je spouwmuur nodig. Raadpleeg daarom een bouwkundig specialist. Die kijkt samen met jou of je beter wel of geen spouwmuurisolatie uitvoert.

Spouwmuurisolatie problemen

Problemen met spouwmuurisolatie ontstaan vooral bij een onjuist toepassing. Pas je spouwmuurisolatie toch toe op een ongeschikte woning? Dan veroorzaakt spouwmuurisolatie diverse problemen. Zo leidt het misschien tot verminderde ventilatie in huis. Dit resulteert in een ongezonde luchtkwaliteit. Laten we de mogelijke problemen verder verkennen.

Slechte staat voegwerk

Is het voegwerk niet in goede staat wanneer je spouwmuurisolatie toepast? Dit kan vochtproblemen veroorzaken, als regen via de buitenmuur de voegen en stenen intrekt. Dit komt doordat de spouw trager opdroogt met isolatiemateriaal erin. Dit is vooral een risico bij gevels onderhevig aan slagregen. Laat slecht voegwerk dus eerst herstellen voor je de spouwmuur laat isoleren.

Vervuilde spouw

Een vervuilde spouw veroorzaakt soms ook spouwmuurisolatie-problemen. Deze vervuiling bestaat vaak uit resten puin. Voeg je zonder daar iets aan te doen isolatie toe? Dan werkt de isolatie niet effectief, omdat het niet gelijkmatig in de spouw verdeeld kan worden. Door de vervuiling in de spouw kunnen koudebruggen ontstaan of teveel vocht. Zorg dus voor een schone spouw.

Ongeschikt type steen

Gebruik je spouwmuurisolatie wanneer het type steen van de buitenmuur ongeschikt is? Bestaat je gevel bijvoorbeeld uit geglazuurde bakstenen? Dan leidt dit tot vochtproblemen of vorstschade aan de muur. Door het glazuur ademen de stenen namelijk niet en ontstaan er achter de glazuurlaag vochtophopingen. Als je isolatie achter deze stenen aanbrengt, kan het vocht geen kant op. Vriest het, dan barst de glazuurlaag. Geen goed idee dus.

Dampdichte verf

Het is ook opletten met dampdichte verf. Daarbij kan de buitenmuur niet goed ademen. Is je gevel met dampdichte verf beschilderd en isoleer je de spouwmuur? Dan krijg je vochtproblemen en zie je afbladerende verf. Zorg dus dat je dampopen verf gebruikt. Meerdere lagen dampopen verf is ook niet verstandig, omdat dit ook te weinig vocht doorlaat. Het is dus belangrijk dat een specialist de spouwmuurisolatie plaatst als je problemen wil voorkomen.

Spouwmuurisolatie voor en nadelen

Of een spouwmuur isoleren goed of slecht is, hangt af van de situatie. Maar over het algemeen biedt spouwmuurisolatie bij een juiste toepassing meer voordelen dan nadelen. Laten we de voor- en nadelen van spouwmuurisolatie afzonderlijk bekijken.

Voordelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een investering die je woning niet alleen comfortabeler maakt, maar die ook bijdraagt aan een lager energieverbruik en waardevermeerdering van je woning.

Lagere energierekening

Een van de grootste voordelen van spouwmuurisolatie is dat het je een flinke besparing op je energierekening oplevert. Door spouwmuurisolatie verlies je minder warmte via de muren. Daardoor stook je minder voor een warm huis.

Beter wooncomfort

Spouwmuurisolatie zorgt ook voor een beter wooncomfort. Door spouwmuurisolatie voelen de muren van je huis minder koud aan. Je krijg een gelijkmatigere temperatuurverdeling in je woning. Daardoor heb je geen last meer van koude trek of koude plekken in je huis.

Waardevermeerdering woning

Bovendien draagt spouwmuurisolatie bij aan de waardevermeerdering van je woning. Met een goed geïsoleerd huis reken je op een hogere verkoopprijs in de toekomst. En last but not least: je spouwmuur isoleren draagt bij aan een duurzamere wereld. Je verbruikt namelijk minder fossiele brandstoffen voor verwarming.

Spouwmuurisolatie nadelen

Maar wat zijn precies de nadelen van spouwmuurisolatie? Spouwmuurisolatie-nadelen ontstaan vooral bij een slechte uitvoering. Bij een onprofessionele plaatsing, verminder je de natuurlijke ventilatie van de woning en krijg je vochtproblemen. Zorg je niet voor voldoende ventilatie? Dan leidt dit tot condensatie en schimmelvorming in je huis. De spouwmuurisolatie voor- en nadelen verschillen ook per type isolatiemateriaal. We bekijken voor de verschillende isolatiematerialen welke specifieke nadelen eraan kleven.

Nadelen spouwmuurisolatie parels

EPS-parels hebben een hoge isolatiewaarde en zijn zeer geschikt als isolatiemateriaal in de spouwmuur. Aan het gebruik van EPS parels in spouwmuren zijn echter ook nadelen verbonden bij een onjuiste toepassing. Dan zakken de parels of ze raken ongelijk verdeeld. Dit resulteert in een lagere isolatiewaarde. Als EPS-parels verzakken, is een ander nadeel dat ze soms een koudebrug veroorzaken. Ook is niet iedere spouw geschikt voor EPS parels, omdat er wat grotere gaten in de muren moeten worden aangebracht dan bijvoorbeeld bij PUR. Bij een juiste toepassing, kennen EPS-parels vele voordelen.

PUR spouwmuurisolatie problemen

Polyurethaan (PUR) spouwmuurisolatie is een bekend isolatiemateriaal met een hogere isolatiewaarde dan glaswol en isolatieparels. PUR isolatie kan door kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur aangebracht worden en is ideaal bij een smalle spouw. Dit type isolatie veroorzaakt helaas ook specifieke problemen. PUR kent gezondheidsrisico's en is slecht voor het milieu. Wanneer je purschuim als spouwmuurisolatie laat plaatsen, komen er schadelijke stoffen en een onaangename geur vrij.

Spouwmuurisolatie glaswol nadelen

Glaswol is over het algemeen een uitstekend isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Glaswol als isolatiemateriaal in spouwmuren heeft ook nadelen. Het veroorzaakt huidirritatie en ademhalingsproblemen wanneer je het niet op een goede manier toepast. Met de juiste voorzorgsmaatregelen is dit echter geen enkel probleem. De voordelen wegen dus zeker op tegen de nadelen.

Wil je spouwmuurisolatie in je huis aanbrengen? Vraag dan direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan bij onze isolatiespecialist.

Na-isoleren spouwmuur nadelen

Na-isoleren van een spouwmuur betekent dat je isolatiemateriaal in een spouwmuur aanbrengt die al eerder is geïsoleerd. Dit doe je als de oude isolatie niet meer naar behoren functioneert. Of als er nieuwe, efficiëntere isolatiematerialen beschikbaar zijn gekomen sinds de oorspronkelijke isolatie werd aangebracht. 

Vochtproblemen na-isolatie

Het na-isoleren van een spouwmuur brengt ook nadelen met zich mee. Een van de grootste problemen die mogelijk tegenkomt bij het na-isoleren van een spouwmuur is vochtproblemen. Door de toevoeging van extra isolatiemateriaal, vermindert de ventilatie van de spouwmuur. Dit leidt soms tot condensatie en uiteindelijk tot schimmelvorming in je huis.

Ontstaan koudebrug

Daarnaast is er het risico op het ontstaan van koudebruggen als je twee verschillende soorten isolatiematerialen combineert. Een koudebrug is een plek waar de warmte gemakkelijker ontsnapt. Daardoor neemt de algehele effectiviteit van de isolatie af. Bovendien is de staat van je gevel een belangrijke factor bij het na-isoleren. Eventuele barsten, scheuren of andere schade aan de gevel beïnvloeden de effectiviteit van de na-isolatie negatief.

Endoscopisch onderzoek

Daarom is het belangrijk dat een isolatiespecialist voorafgaand aan de na-isolatie van een spouwmuur een endoscopisch onderzoek uitvoert. Met dit onderzoek controleer je de staat van de binnenkant van de spouwmuur en identificeer je eventuele problemen voordat de na-isolatie wordt aangebracht.

Adviesgesprek aanvragen

Houd dus rekening met de mogelijke nadelen van spouwmuurisolatie bij een onjuiste toepassing. Overweeg je keuze zorgvuldig en win professioneel advies in voordat je een definitieve beslissing neemt. Onze isolatiespecialist vertelt je graag wat de beste spouwmuurisolatie in jouw situatie is.

Gratis adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie-nadelen

Kan spouwmuurisolatie vocht- en schimmelproblemen veroorzaken?

Ja, als de isolatie niet correct wordt aangebracht of als er koudebruggen ontstaan, kan dit leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming in de spouwmuur.

Zorgt spouwmuurisolatie voor minder frisse lucht in huis?

Door het aanbrengen van isolatie dicht je de kieren en is je woning dus minder goed geventileerd. Het is belangrijk om na de isolatie te zorgen voor goede ventilatie in je huis. Een specialist helpt je daarbij.

Kunnen mijn buitenstenen kapot vriezen na spouwmuurisolatie?

Na isolatie drogen de stenen aan de buitenzijde minder snel, waardoor ze in de winter kunnen barsten door vorst. Kies dus een ademend isolatiemateriaal en voorkom dit probleem.