Btw op thuisbatterij

Meer artikelen over:

Thuisbatterij

Sinds 2024 is het een stuk voordeliger geworden om een thuisbatterij te kopen. Je kunt de btw die je betaalt over de aanschafprijs namelijk terugkrijgen van de Belastingdienst. Er mag dan nog geen subsidieregeling voor een thuisaccu zijn: deze btw-regeling maakt het aanschaffen ervan wel een stuk voordeliger. Hieronder zetten we alle voorwaarden voor het terugkrijgen van btw op de thuisbatterij voor je op een rij, zodat je precies weet of jouw huishouden hiervoor in aanmerking komt.

Wat is een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij wordt het mogelijk om de zonne-energie die je zonnepanelen opwekken tijdelijk op te slaan. Je gebruikt die groene stroom vervolgens op de momenten dat je zonnepanelen minder opwekken, bijvoorbeeld 's avonds en 's nachts. Zo haal je meer uit de opgewekte stroom van je zonnepanelen, kun je besparen op energiekosten en ontlast je het elektriciteitsnet. Het is aangetoond dat je met een thuisbatterij je verbruik van zonne-energie minstens kunt verdubbelen (bron: Milieu Centraal).

Steeds meer consumenten kiezen daarom voor zo'n batterij in huis. Wel zijn de kosten voor een thuisbatterij op dit moment nog relatief hoog. De btw teruggave vanuit de overheid helpt om die aanschafkosten naar beneden te halen.

Voor btw terugvragen op deze aanschaf gelden wel een aantal voorwaarden. Niet elke soort thuisbatterij of energiecontract komt hiervoor namelijk in aanmerking. Hieronder zetten we alle voorwaarden voor het terugkrijgen van btw op de thuisbatterij voor je op een rij, zodat je precies weet of jouw huishouden hiervoor in aanmerking komt.

Btw tarief thuisbatterij

Hoe duur een thuisbatterij is, hangt af van de grootte van de accu. Voor een kleine opslagcapaciteit van 3 kWh betaal je bijvoorbeeld ongeveer 4.000 euro, terwijl een batterij met een capaciteit van 14 kWh zo'n 10.000 euro kost. De juiste capaciteit voor een gemiddeld huishouden is 6 tot 8 kWh: hiervoor betaal je tussen de 5.000 tot 8.000 euro (bron: thuisbatterij-expert.nl).

Normaal gesproken zou bovenop deze prijzen nog 21% btw komen. Voor een thuisaccu van 3 kWh gaat dat om zo'n 840 euro, voor een batterij met een gemiddelde capaciteit om maar liefst 1.050 tot 1.680 euro.

Houd er bovendien rekening mee dat je naast btw ook nog kosten hebt voor de installatie van de batterij en voor eventuele omvormers. Zo'n omvormer zorgt ervoor dat gelijkstroom (uit het net en je zonnepanelen installatie) wordt omgezet in wisselstroom (wat gebruikt wordt door de apparaten in huis) en andersom. Je kunt geen thuisbatterij installeren zonder een (hybride) omvormer.

Btw terugvragen thuisbatterij

Sinds kort kun je de btw op een thuisbatterij dus achteraf terugvragen bij de Belastingdienst. Dat kan je zelf doen, of je kunt er een professional voor inschakelen. In principe moet je voor btw teruggave de volgende stappen doorlopen.

Na de installatie van een thuisbatterij ontvang je de factuur van je installateur(s). Deze factuur moet je goed bewaren, je hebt hem namelijk nodig voor de btw teruggave.

Als je een thuisbatterij koopt en daarover de btw terugvragen wil, geldt als voorwaarde dat je een dynamisch energiecontract hebt. Hiermee neem je energie tegen wisselende prijzen af, afhankelijk van de piek- en daluren in het net. Als je nog geen dynamische energieprijzen betaalt, moet je eerst een dynamisch energiecontract afsluiten voordat je de btw over je batterij terug kunt vragen.

Vervolgens kun je de btw op een thuisbatterij terugvragen bij de Belastingdienst. Je krijgt die binnen 6 à 8 maanden teruggestort op je bankrekening.

Thuisbatterij btw vrij

Voor de btw teruggave op een thuisbatterij gelden een aantal voorwaarden. Om teleurstelling achteraf te voorkomen, is het belangrijk dat je deze zaken vooraf geregeld hebt. Zo weet je zeker dat je het volledige btw bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst.

Slimme thuisbatterij

De btw teruggave geldt alleen voor slimme thuisaccu's. Deze hebben een speciale, slimme technologie die de dynamische energieprijzen in de gaten houdt. Op die manier kan een thuisbatterij op- en ontladen op het moment dat de prijzen het voordeligst zijn. Op dit moment zijn er verschillende merken thuisbatterijen met deze slimme technologie: een merk van Nederlandse bodem is Sessy.

Type energiecontract

Een belangrijke voorwaarde voor de btw teruggave is het soort energiecontract dat je hebt. Zonder een dynamisch energiecontract werkt een slimme thuisbatterij namelijk niet. Daarom moet je een dynamisch energiecontract hebben, dat op naam staat van degene die de btw over de thuisbatterij terug vraagt.

Btw ondernemer zijn

De Belastingdienst ziet je als btw ondernemer wanneer je handelt in energie. Dat houdt in dat je thuisaccu zich oplaadt wanneer die energieprijzen laag zijn, en weer ontlaadt wanneer de prijzen stijgen. Zo 'verkoop' je als het ware weer energie. Dit zogeheten handelen in energie is een absolute randvoorwaarde voor het terugvragen van de btw over een thuisbatterij.

Kleine ondernemersregeling

Als je eerder gebruik hebt gemaakt van de kleine ondernemersregeling (kor) om de btw over zonnepanelen terug te vragen, bestaat de kans dat de Belastingdienst de teruggave van de btw op een thuisbatterij zal weigeren.

Advies over de btw teruggave na een thuisbatterij kopen

Vraag je je af of een thuisbatterij een goede oplossing zou kunnen zijn voor jouw huishouden? Onze energie-experts kijken graag met je mee. Zij kunnen je adviseren over de btw op de thuisaccu, het tegelijkertijd installeren van zonnepanelen en het afsluiten van een dynamisch energiecontract.

Onze experts helpen je daarnaast graag met de installatie van de thuisbatterij en brengen je in contact met erkende installateurs bij jou in de buurt. Vraag daarom vrijblijvend een adviesgesprek aan en laat al je vragen over de btw op de thuisbatterij beantwoorden.

Vraag een adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over btw teruggave thuisbatterij

Kun je btw op een thuisbatterij terugkrijgen?

Als je een slimme thuisaccu aanschaft, kun je de btw die je hierover betaalt terug vragen aan de Belastingdienst. Hiervoor gelden wel een paar randvoorwaarden: zo dient energie gunstig ingekocht te worden volgens je energiecontract.

Hoeveel btw betaal je op een thuisbatterij?

Op een thuisbatterij betaal je 21% btw. Deze btw kun je terugvragen als je een slimme thuisaccu aanschaft en handelt in energie.

Is er subsidie op een thuisbatterij?

Op dit moment biedt de Nederlandse overheid geen subsidie op de aanschaf van een thuisbatterij. Met de btw teruggave wordt het voor consumenten gelukkig wel steeds voordeliger om een thuisaccu aan te schaffen.

Hoe vraag je de btw terug op een thuisaccu?

De btw op de aanschafprijs van je batterij vraag je terug via de Belastingdienst. Hiervoor is het belangrijk dat je ondernemer voor de belasting bent. Dat wordt je door met je dynamische energiecontract te handelen in energie.

Is een thuisbatterij fiscaal aftrekbaar?

Sinds 2022 zijn thuisbatterijen net als zonnepanelen niet meer fiscaal aftrekbaar voor particulieren. Dat zijn ze nog wel voor bedrijven. Met de btw teruggave komt de overheid particulieren nu enigszins tegemoet.

Meer artikelen over:

Thuisbatterij