Capaciteit thuisbatterij

Meer artikelen over:

Thuisbatterij

De aanschafprijs van een thuisaccu is redelijk hoog. Als je een thuisbatterij terug wilt verdienen, is het belangrijk dat je de hoeveelheid stroom die je opwekt, opslaat en verbruikt goed op elkaar afstemt. Je hebt daarom een thuisbatterij met de juiste capaciteit nodig. Hieronder gaan we dieper in op de ideale capaciteit van je thuisbatterij, welke factoren dit bepalen, hoe je deze kunt berekenen en welke andere factoren belangrijk zijn bij het aanschaffen van een thuisbatterij.

Welke capaciteit thuisbatterij nodig

Een thuisaccu is handig om overtollige zonne-energie in op te slaan, zodat je deze kunt verbruiken op een later moment. Houd er wel rekening mee dat een thuisbatterij stroom maar voor een bepaalde tijd kan opslaan, meestal maximaal een paar dagen. Thuisaccu's zijn dus niet bedoeld om bijvoorbeeld bij zonnig weer extra veel stroom op te slaan om vervolgens op druilerige, donkere dagen te verbruiken. Wel kunnen ze overdag stroom opslaan die je vervolgens 's avonds kunt gebruiken.

Daarom is het belangrijk dat je een thuisaccu aanschaft met de juiste capaciteit. Als de batterij veel meer stroom kan opslaan dan je zonnepanelen gemiddeld opwekken, heeft dit weinig nut. Andersom gaat bij een batterij met een te kleine capaciteit weer veel overtollige zonne-energie verloren. Het juiste vermogen van een thuisbatterij is dus afhankelijk van de hoeveelheid energie die je gemiddeld opwekt en verbruikt.

Ook het moment waarop je de meeste stroom verbruikt, bepaalt hoe groot de capaciteit van je thuisbatterij moet zijn. Als je bijvoorbeeld juist overdag veel verbruikt, op het moment dat er ook zonne-energie wordt opgewekt, heb je een kleinere thuisbatterij nodig dan als je vooral 's ochtends, 's avonds en 's nachts stroom gebruikt.

Thuisbatterij vermogen

De thuisbatterij capaciteit wordt aangegeven met kilowattuur (kWh). Op dit moment zijn er verschillende capaciteiten van thuisbatterijen beschikbaar. Een gemiddelde thuisbatterij heeft een capaciteit van zo'n 6 kWh, maar er komen steeds grotere thuisbatterijen op de markt (bron: MilieuCentraal).

  • 5 kWh: geschikt voor kleine huishoudens.

  • 10 kWh: geschikt voor middelgrote huishoudens.

  • 15 kWh: geschikt voor een gemiddeld huishouden.

  • 20 kWh: geschikt voor grotere huishoudens of kleine bedrijven.

(bron: Zonneplan)

Qua prijs geldt dat hoe groter de capaciteit, hoe duurder de batterij zal zijn. De kosten voor een thuisaccu (exclusief installatiekosten en hybride omvormer) liggen tussen de 3.000 en 11.000 euro (bron: thuisaccu.com).

Naast de capaciteit bepaalt bijvoorbeeld ook het merk en het soort batterij dat je aanschaft de prijs. Een lithium-ion batterij is het meest gangbaar en heeft een lange levensduur, maar is wel duurder dan bijvoorbeeld een loodzuurbatterij. Een zoutwater accu heeft de langste levensduur van de drie opties. Toch is de lithium-ion thuisbatterij vaak de beste keuze, omdat deze een hoger rendement en vaak ook een hoger vermogen heeft.

Vermogen thuisbatterij bepalen

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een thuisbatterij zo'n 1 à 1,5 kWh capaciteit nodig heeft per kWp zonnepanelen vermogen (bron: thuisbatterij-expert.nl). Een ervaren installateur kan je vaak het beste helpen bij het bepalen van het juiste vermogen van je thuisbatterij. Hij of zij kijkt niet alleen naar de hoeveelheid opgewekte stroom, maar ook naar de stroom die je gemiddeld verbruikt.

Via Essent kom je eenvoudig in contact met erkende installateurs bij jou in de buurt. Zo weet je zeker dat je op hun expertise kunt vertrouwen en betaal je geen onnodig hoge voorrijkosten.

Capaciteit thuisbatterij berekenen

Om het vermogen van je thuisbatterij te berekenen, is vooral het vermogen van je zonnepanelen installatie van belang. Je gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik bepaalt weer het vermogen van je zonnepanelen installatie. Daarin geldt over het algemeen het volgende:

  • Gemiddeld 2.000 kWh/j: 3 kWp

  • Gemiddeld 3.500 kWh/j: 4 kWp

  • Gemiddeld 4.000 kWh/j: 5 kWp

  • Gemiddeld 5.000 kWh/j: 6 kWp

  • Gemiddeld 6.000 kWh/j: 7 kWp

(bron: thuisaccu.com)

Op basis van het aantal kWp van je zonne-installatie kun je bepalen hoe groot het vermogen van een eventuele thuisbatterij moet zijn.

Thuisbatterij vermogen berekenen

Je berekent de ideale capaciteit van je thuisbatterij door het kWp van je zonnepanelen installatie te vermenigvuldigen met 1 à 1,5 kWh. Over het algemeen kun je het volgende aanhouden:

  • Zonnepanelen van 3 kWp: 3 à 5 kWh thuisbatterij capaciteit

  • Zonnepanelen van 4 kWp: 4 à 6 kWh thuisbatterij capaciteit

  • Zonnepanelen van 5 kWpn: 5 à 8 kWh thuisbatterij capaciteit

  • Zonnepanelen van 6 kWp: 6 à 9 kWh thuisbatterij capaciteit

  • Zonnepanelen van 7 kWp: 7 à 11 kWh thuisbatterij capaciteit

  • Zonnepanelen van 8 kWp: 8 à 12 kWh thuisbatterij capaciteit

  • Zonnepanelen van 9 kWp: 9 à 14 kWh thuisbatterij capaciteit

  • Zonnepanelen van 10 kWp: 10 à 15 kWh thuisbatterij capaciteit

(bron: thuisbatterij-expert.nl)

Houd er wel rekening mee dat de berekeningen hierboven een inschatting zijn. Een erkend installateur kan je vaak in meer detail vertellen welke capaciteit thuisaccu geschikt is voor jouw huishouden. Overleg dus altijd met een professional voordat je een thuisaccu aanschaft.

Grootste capaciteit thuisbatterij

Thuis zul je waarschijnlijk geen thuisbatterij met een capaciteit groter dan 15 kWh nodig hebben, maar die batterijen bestaan wel. De Tesla Powerpack heeft bijvoorbeeld een vermogen van zo'n 250 kWh. Zo'n grote batterij is echt alleen van belang voor industriële toepassingen, bijvoorbeeld bij elektrische wagenparken. Een gemiddeld huishouden wekt niet genoeg stroom op voor zo'n grote capaciteit en verbruikt die stroom ook niet.

Advies over vermogen thuisbatterij

Vraag je je na het lezen van dit artikel af of jij inderdaad een thuisaccu nodig hebt en aan hoeveel capaciteit je in de praktijk moet denken? Onze energie-experts staan altijd klaar om met je mee te denken. Zij kunnen je alles vertellen over je energieverbruik, de hoeveelheid stroom die je zonnepanelen opwekken en de capaciteit van de thuisbatterij die je nodig hebt.

Vraag een adviesgesprek aan.

Veelgestelde vragen over capaciteit thuisbatterij berekenen

Hoeveel kWh thuisbatterij heb ik nodig?

Hoe groot de ideale capaciteit van een thuisbatterij voor jou is, hangt af van hoeveel stroom je opwekt en verbruikt. Een grote opslagcapaciteit is niet altijd beter. Een expert kan precies voor je uitrekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt.

Wat kost een thuisbatterij van 10 kWh?

Exclusief kosten voor installatie en een bidirectionele omvormer kost een thuisbatterij van 10 kWh gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro.

Ben ik onafhankelijk van het net met een thuisbatterij?

Op dit moment kun je met een thuisbatterij nog niet onafhankelijk van het net worden. Daarvoor is de capaciteit van de thuisbatterij te klein. Wel dient een thuisbatterij als noodvoorziening wanneer bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Ook verbruik je met een thuisaccu meer groene stroom dan zonder.

Meer artikelen over:

Thuisbatterij