Slimme thuisbatterij

Meer artikelen over:

Thuisbatterij

Een thuisbatterij werkt niet alleen met zonne-energie. Je kunt er als je een dynamisch energiecontract hebt namelijk ook makkelijk profiteren van goedkope stroom. Dan sla je de allergoedkoopste stroom op het moment dat de prijzen laag zijn en verbruik je deze op de momenten dat de energieprijzen juist extra hoog zijn. Een slimme thuisbatterij kan je daarbij helpen. Deze nieuwe technologie zien er dan ook steeds meer op de markt. Daarom leggen we hieronder alles uit over de smart thuisaccu.

Wat is een slimme thuisbatterij?

Met een thuisbatterij sla je (zonne-)energie op voor een later moment. Zo gaat er minder overtollige energie verloren, belast je het elektriciteitsnet minder en heb je altijd een noodvoorziening, voor het geval je last krijgt van een stroomstoring.

Een thuisbatterij kun je 'slim' maken door hem te koppelen aan een speciaal programma. Vaak kun je dit systeem besturen via een app, maar in principe werkt het vanzelf via de wifi. Je smart accu kan apparaten aan- en uitzetten om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de stroom die binnenkomt.

Een slimme thuisbatterij kun je zowel met als zonder zonnepanelen gebruiken. Zo'n accu slaat namelijk niet alleen overtollige zonne-energie op, maar bepaalt ook wanneer de goedkoopste stroom opgeslagen kan worden. Dit bepaalt de slimme lezer van de batterij zelf, zodat jij er geen omkijken naar hebt. Doordat de accu de energieprijzen constant in de gaten houdt, weet je zeker dat je deze altijd voor de beste prijs opslaat.

Slimme sturing thuisbatterij

Een thuisbatterij met smart aansturing heeft verschillende voordelen voor je energieverbruik en -kosten. We sommen ze graag voor je op.

Lagere energieprijzen

Met een smart thuisaccu ben je niet meer afhankelijk van dure piekmomenten. Op dat soort momenten gebruik je juist de stroom die je eerder hebt opgeslagen. Vooral als je een dynamisch energiecontract bij je energieleverancier hebt, kun je hiermee geld besparen.

Flexibel energieverbruik

Een slimme lezer in je thuisaccu zorgt ervoor dat je flexibeler met (opgewekte) stroom om kunt gaan. Over het algemeen wekken zonnepanelen bijvoorbeeld overdag de meeste stroom op, maar in de meeste huishoudens piekt het stroomverbruik juist in de ochtend en de avond. Zonder thuisbatterij lever je elk overschot terug aan het net, maar met een smart thuisbatterij bewaar je dit juist voor een later moment.

Meer groene stroom

Daardoor verbruik je ook meer groene stroom en ben je minder afhankelijk van fossiele energie uit het elektriciteitsnet. Je verbruikt met zo'n batterij ongeveer twee keer zoveel zonnestroom als zonder (bron: Milieu Centraal).

Minder belasting van het net

Doordat je thuisbatterij stroom opslaat, belast je ook het elektriciteitsnet minder. Het verkeer op het net wordt hierdoor namelijk beperkt, zeker op piekmomenten.

Slimme thuisbatterij zonnepanelen

In Nederland is het niet elke dag gegarandeerd dat je je batterij helemaal kunt opladen met alleen de groene stroom uit je zonnepanelen. Helaas is het daarvoor vaak te bewolkt in ons koude kikkerlandje. Een smart thuisbatterij installeren is vaak een oplossing om je rendement te verhogen.

De slimme aansturing van de batterij zorgt er namelijk voor dat je zoveel mogelijk financieel voordeel haalt uit de piek- en daluren van het net. Zo combineer je de stroom uit je zonnepanelen eenvoudig met de goedkoopste elektriciteit uit het net.

Slimme thuisbatterij prijs

De prijs van een smart thuisbatterij is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit en het merk. Hoe groter de capaciteit, des te duurder de batterij. Het is altijd goed om verschillende merken met elkaar te vergelijken. Zo hoef je bijvoorbeeld niet per se bij grote merken als Tesla of Philips uit te komen.

Een Sessy thuisbatterij is een voorbeeld van een goede smart batterij gemaakt door een Nederlandse producent. Deze batterij kost minimaal 3.450 euro, inclusief btw en exclusief installatiekosten (bron: Sessy).

Een (smart) thuisbatterij van andere aanbieders kost meestal tussen de 4.000 en 10.000 euro (bron: thuisbatterij-expert). Het kan dus geen kwaad om verschillende aanbieders te vergelijken om bij de beste prijs uit te komen.

Advies over de smart thuisbatterij

Twijfel je of een thuisbatterij met slimme aansturing jouw huishouden kan helpen om het verbruik van opgewekte groene stroom te optimaliseren? Wil je weten wat de opties voor een thuisbatterij bij een dynamisch energiecontract zijn? Heb je vragen over de soort thuisbatterij die je kunt aanschaffen? Stel ze aan onze energie-experts. Zij kijken samen met jou naar je energieverbruik, je eventuele zonnepanelen en de opties die je hebt op het gebied van slimme thuisbatterijen.

Vraag een adviesgesprek aan.

Veelgestelde vragen over een slimme thuisbatterij

Wat zijn goede merken voor een smart thuisbatterij?

Verschillende merken maken thuisbatterijen van hoge kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een Tesla, Philips, SolarEdge of Sessy thuisbatterij. Vergelijk altijd de accu's van verschillende merken, of overleg met een professional welke accu het beste werkt voor jouw situatie.

Is een smart thuisbatterij rendabel?

Of een thuisbatterij rendabel is, hangt van verschillende factoren af. Denk aan de aanschafprijs van de batterij, de hoeveelheid stroom die zonnepanelen opwekken en de hoeveelheid die je bespaart op energiekosten. Doordat een smart batterij slim inspeelt op dynamische energieprijzen, wordt het rendement van je batterij wel verhoogd.

Zijn slimme thuisbatterijen te gebruiken zonder zonnepanelen?

Ook als je geen zonnestroom opwekt, kun je overwegen om een smart batterij aan te schaffen. Dan richt je je namelijk vooral op het inkopen en opslaan van stroom in de daluren. Zo bespaar je in de piekuren energiekosten.

Meer artikelen over:

Thuisbatterij