Mensen die zonnepanelen installeren, kiezen er steeds vaker voor om ook een thuisbatterij aan te schaffen. Hierin sla je de opgewekte stroom uit zonnepanelen op, waardoor je slimmer kunt omgaan met je stroomgebruik. Over het algemeen verbruiken we namelijk 's ochtends en 's avonds de meeste stroom, terwijl zonnepanelen juist overdag het meest opwekken. Door die stroom van overdag op te slaan en op een later moment te gebruiken, bijvoorbeeld als je de wasmachine aanzet, gebruik je een stuk meer van je opgewekte zonne-energie.
Nu rijst natuurlijk de vraag: Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij en is het rendabel? De aanschafkosten van een thuisbatterij zijn namelijk redelijk hoog. Dat kan voor sommige mensen een obstakel zijn. Toch zitten er ook een heleboel voordelen aan het installeren van een thuisbatterij. We zetten ze graag voor je op een rij.
Een thuisbatterij is op dit moment in sommige gevallen al rendabel. Het goede nieuws is dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds minder voordelig om zonne-energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet, omdat de salderingsregeling door de overheid wordt aangepast. Ook daalt de aanschafprijs van een thuisbatterij de komende jaren waarschijnlijk steeds meer.
Er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden als we het over de rentabiliteit van thuisbatterijen hebben. Onder andere de aanschafprijs, de opslagcapaciteit en de hoeveelheid zonne-energie die je opwekt spelen hierbij een rol.
Op dit moment ligt de gemiddelde prijs van een thuisbatterij tussen de 4.000 en 10.000 euro. Dit is exclusief btw en installatiekosten. Wat vooral verschil maakt in de aanschafprijs van een thuisbatterij, is de opslagcapaciteit. Een kleine batterij van 3 kWh heb je al voor 4.000 euro, maar voor een grotere capaciteit thuisbatterij van 14 kWh ben je zo'n 10.000 euro kwijt. Een batterij met een gemiddelde capaciteit van 8 kWh kost tussen de 5.000 en 8.000 euro.
Je merkkeuze speelt ook een rol bij de prijs van een thuisbatterij. Het kan geen kwaad om de prijzen van fabrikanten als Tesla, LG, Solarwatt of Philips te vergelijken. Bovendien is de verwachting dat de prijzen blijven dalen de komende jaren.
Om ervoor te zorgen dat een thuisbatterij zo rendabel mogelijk is, moet je de stroomproductie, het verbruik en de opslag perfect op elkaar afstemmen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een thuisbatterij met een extra grote opslagcapaciteit aan te schaffen als je zonnepanelen hier bij lange na niet genoeg stroom voor opwekken. Andersom is een te kleine opslagcapaciteit ook zonde, doordat er veel energie verloren gaat. Erkende installateurs kunnen je adviseren over de juiste capaciteit voor de stroom die jouw zonnepanelen opwekken.
Het is overigens ook mogelijk om een thuisbatterij te installeren als je geen zonnepanelen hebt. Op die manier kun je stroom opslaan in de daluren, wanneer die het goedkoopst is. Dat kan een aardige besparing op je energiekosten zijn, maar op dit moment is het zonder zonnepanelen nog niet mogelijk om de aanschafprijs van een thuisbatterij terug te verdienen.
Als je een thuisbatterij overweegt, is het belangrijk om goed te begrijpen hoe deze werkt. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat ze met een thuisbatterij stroom in de zomer kunnen opslaan voor in de winter, wanneer het minder zonnig is. Helaas is dat nog niet mogelijk.
Dat komt omdat de opslagcapaciteit van een thuisbatterij beperkt is. Dat betekent dat je opgewekte stroom maximaal een paar dagen kunt bewaren. Wel komen er steeds meer thuisbatterijen op de markt met een grotere opslagcapaciteit. Hiermee kun je dus meer stroom opslaan en ben je langer onafhankelijk van het elektriciteitsnet.
De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij hangt af van het aantal laadcycli die de batterij kan doorlopen. Een laadcyclus betekent dat de batterij volledig oplaadt en weer ontlaadt. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat een thuisbatterij een levensduur van 5.000 tot 10.000 laadcycli heeft. Meestal loopt de garantie van een batterij ook af wanneer deze een bepaald aantal laadcycli heeft bereikt.
Het soort batterij dat je aanschaft bepaalt ook hoe groot de levensduur zal zijn. Zo gaan loodzuur batterijen maar 8 tot 10 jaar mee, maar hebben zoutwater en lithium-ion batterijen een levensduur van 15 tot 20 jaar.
Het rendement bepaalt hoeveel energie er verloren gaat wanneer een thuisbatterij oplaadt en ontlaadt. Hoe hoger het rendement, des te minder energie verloren gaat. Dat betekent dat hoe hoger het rendement van je thuisbatterij is, hoe meer rendabel deze is. Een rendement zal nooit 100% zijn. Er gaat altijd wel een beetje energie verloren bij op- en ontladen. Dit kan wel verschillen per soort batterij.
Het rendement van een lithium-ion batterij is bijvoorbeeld ongeveer 95%. Een loodzuurbatterij mag qua aanschafprijs dan een goedkopere optie zijn: vaak hebben dit soort batterijen slechts een rendement van rond de 70%. Het rendement van een thuisbatterij is uiteindelijk dus bepalender voor de terugverdientijd dan de aanschafprijs.
Wil je uitrekenen of een thuisbatterij rendabel voor jou is? De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 10 à 14 jaar, maar dit is afhankelijk van een heleboel factoren. Daarom kun je het beste zelf afwegen of een thuisbatterij rendabel is. De terugverdientijd berekenen doe je door de totale aanschaf- en installatiekosten te delen door de jaarlijkse besparing die de thuisbatterij oplevert.
De rentabiliteit van een thuisbatterij verhoog je op een aantal manieren. Zorg ervoor dat je altijd verschillende fabrikanten en installateurs met elkaar vergelijkt, om er zeker van te zijn dat je de juiste prijs betaalt. Het is ook aan te raden om met een lokale installateur in zee te gaan, om kilometerkosten te besparen bij de installatie. Een goede (hybride) omvormer zorgt daarnaast ook voor een hoger rendement, net als regelmatige controle en onderhoud.
Bovenstaande berekening van de terugverdientijd van een thuisbatterij is slechts een indicatie. Een erkend installateur kan dit meestal in meer detail voor je berekenen. Ook onze energie-experts kunnen je helpen bij de keuze voor een thuisbatterij. Zij geven je graag een passend advies en helpen je met het uitvoeren van de correcte installatie door een professionele thuisbatterij installateur.
Een indicatie van de terugverdientijd van een thuisbatterij krijg je door de aanschafkosten (inclusief btw en installatiekosten) te delen door de hoeveelheid die je bespaart op je jaarlijkse energieverbruik.
Op dit moment is het nog niet rendabel om een thuisbatterij te installeren zonder zonnepanelen. Dit komt door de relatief hoge aanschafprijs van een thuisbatterij.