Een thuisbatterij zelf plaatsen is mogelijk, maar raden we niet aan. Houd er rekening mee dat je hier redelijk wat technische kennis voor nodig hebt. Bovendien heb je ook de juiste bidirectionele omvormer nodig en mag je nieuwe bedrading niet zelf aanleggen. Lees verder om te kijken hoe je het installeren van een thuisbatterij het beste aanpakt in jouw situatie.
Een thuisbatterij is ideaal om ongebruikte stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen in op te slaan. Wist je dat zonnepanelen vooral overdag stroom produceren, terwijl we juist 's ochtends en 's avonds de meeste stroom verbruiken? Opgewekte stroom die niet verbruikt wordt, lever je over het algemeen terug aan het elektriciteitsnet. Een thuisbatterij verandert de zaak, want daarin sla je (zonne-)energie op om op een later moment te gebruiken. Met een thuisaccu kun je het verbruik van de stroom die je zonnepanelen produceren zelfs verdubbelen (bron: Milieu Centraal).
Voordat je een thuisbatterij aansluit, is het belangrijk dat je de geschikte thuisbatterij voor jouw situatie uitkiest. Daarmee kan een gediplomeerde elektricien je helpen. Er zijn drie soorten thuisaccu's:
Lithium-ion batterijen
Zoutwater batterijen
Loodzuur batterijen
Een lithium-ion batterij komt het meeste voor en is ook een stuk rendabeler dan een loodzuur batterij, waarbij vaak veel energie verloren gaat. Een zoutwater batterij is weer een milieuvriendelijk alternatief voor de lithium-ion batterij.
Ook de opslagcapaciteit van je batterij is van belang. Deze moet namelijk in verhouding zijn met de hoeveelheid stroom die je opwekt en verbruikt. Een thuisbatterij installeren met een te grote capaciteit die je nooit helemaal oplaadt is zonde, net als een batterij met een te kleine opslagcapaciteit waarbij je nog steeds stroom teruglevert aan het net. Een gemiddelde thuisbatterij op de markt op dit moment heeft een opslagcapaciteit tussen de 6 en 8 kWh.
Een thuisbatterij plaatsen gaat hetzelfde, ongeacht welke soort thuisbatterij of opslagcapaciteit je uitkiest. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende stappen in het proces van installatie.
In principe kun je een thuisbatterij zelf aansluiten op de meterkast. Daarna wordt het echter ingewikkelder. Het is over het algemeen aan te raden om daarom een erkende installateur in te schakelen in plaats van de thuisbatterij zelf te plaatsen. Zo ben je verzekerd van een correcte plaatsing.
Na het installeren van een thuisbatterij en omvormer moet je namelijk een omschakelrelais installeren. Dit zorgt ervoor dat je in huis kunt wisselen tussen stroom uit het net en uit de thuisaccu, bijvoorbeeld als de netspanning wegvalt. Hierbij moet nieuwe bedrading aangelegd worden en dit mag je om veiligheidsredenen niet zelf doen.
Gelukkig kun je via Essent makkelijk een erkende installateur vinden die dit voor je kan doen. Via ons kom je in contact met professionals bij jou in de buurt, zodat je ook niet vastzit aan dure voorrijkosten.
Een thuisbatterij moet ook worden aangesloten op een hybride omvormer. De stroom die via het elektriciteitsnet of je zonnepanelen binnenkomst, is namelijk gelijkstroom, maar in huis gebruik je wisselstroom. Een hybride of bidirectionele omvormer zorgt ervoor dat gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom en andersom. Zo kan je thuisbatterij zich opladen aan de gelijkstroom die binnenkomt en weer ontladen aan de verschillende apparaten in huis met wisselstroom.
Als je nog geen zonnepanelen hebt, is het plaatsen van een thuisbatterij het geschikte moment om die ook te laten installeren. De combinatie van een thuisbatterij en zonnestroom maakt een thuisaccu namelijk een stuk rendabeler. Als je al zonnepanelen hebt, kun je met de juiste thuisbatterij de opbrengst van je zonnepanelen verdubbelen.
Je weet misschien dat zonnepanelen zelf ook altijd een (kleine) omvormer hebben. Deze omvormer is alleen niet geschikt voor een thuisbatterij. Dat komt omdat deze stroom maar één richting op kan omzetten: van gelijkstroom naar wisselstroom.
De omvormer van een thuisbatterij moet stroom vanuit de zonnepanelen naar de batterij én vanuit de batterij naar apparaten in huis kunnen voeren. Daarom heb je hiervoor een bidirectionele omvormer nodig, welke stroom beide kanten op kan omzetten. Bij het aansluiten van je thuisbatterij kan een gediplomeerd electricien de bestaande omvormer van je zonnepanelen vervangen of een nieuwe omvormer plaatsen.
Een thuisbatterij zelf plaatsen raden we om bovenstaande redenen af. Je hebt hier veel technische kennis voor nodig en voert bovendien werkzaamheden uit die je als particulier niet mag doen. Als je een professional inschakelt ben je er bovendien zeker van dat de batterij correct wordt aangesloten en je in de toekomst niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Nog een reden dat een thuisbatterij zelf plaatsen geen goed idee is, is dat deze een eigen groep moet krijgen in de meterkast. Hiervoor moet je genoeg ruimte in de meterkast hebben. Een professional kan je meterkast voorbereiden, zodat de geschikte batterij eenvoudig geïnstalleerd kan worden.
Wil je een thuisbatterij laten plaatsen, ben je op zoek naar een erkend vakman bij jou in de buurt of heb je een andere vraag over thuisaccu's die nog niet aan bod is gekomen? Onze energie-experts staan je graag te woord. In een vrijblijvend adviesgesprek bespreken ze alles wat je wil weten over de plaatsing van een thuisaccu.
Eerst wordt een thuisbatterij aangesloten op een bidirectionele omvormer. Beide apparaten worden vervolgens aangesloten op de meterkast. Als laatste plaatst de installateur een omschakelaar, die schakelt tussen de batterij en het stroomnet in huis.
Een thuisbatterij zelf plaatsen is niet onmogelijk als je de juiste kennis hebt, maar toch raden we het af. Waarschijnlijk moet je nieuwe bedrading aanleggen bij de installatie en dat mag je als particulier niet zomaar doen. Een professioneel installateur kan je thuisbatterij gelukkig eenvoudig voor je installeren.
Een bidirectionele omvormer zet wisselstroom om in gelijkstroom en andersom. Zo kan een thuisbatterij zowel gelijkstroom uit zonnepanelen en het elektriciteitsnet opslaan als wisselstroom afgeven aan de apparaten in huis.