Thuisbatterij berekenen

Meer artikelen over:

Thuisbatterij

Een thuisbatterij is erg handig om overtollige zonne-energie mee op te slaan, zodat je meer groene stroom verbruikt en uiteindelijk kunt besparen op energiekosten. Met een thuisbatterij kun je je verbruik van zonne-energie ongeveer verdubbelen. Een ervaren installateur weet meestal goed in te schatten welk model bij jouw situatie past. Hieronder geven we je alvast een overzicht van waar je op moet letten.

Hoe thuisbatterij berekenen

Welke soort thuisbatterij geschikt is voor jouw situatie, hangt af van verschillende factoren. Natuurlijk zijn er een aantal rekensommetjes die je kunt doen om de capaciteit die je nodig hebt op basis van je zonnepanelen installatie of de terugverdientijd van een thuisbatterij te berekenen. Voordat we daar verder op ingaan, is het belangrijk om te kijken naar wat een thuisbatterij precies doet en welke soorten batterijen er op de markt zijn.

Sommige mensen gaan ervan uit dat ze met een thuisbatterij in de zonnige zomermaanden zonne-energie kunnen opslaan om die vervolgens in de winter te gebruiken, wanneer zonnepanelen minder energie opwekken. Dat is helaas niet mogelijk. Een thuisbatterij bewaart stroom namelijk hooguit een paar dagen. Om stroom maandenlang te bewaren, is de capaciteit van een thuisbatterij te klein.

Op dit moment zijn er drie soorten thuisaccu's op de markt: de lithium-ion batterij, de zoutwater batterij en de loodzuur batterij. Voor consumenten zijn de eerste twee opties vaak het meest geschikt. Lithium-ion en zoutwater batterijen hebben namelijk een relatief lange levensduur een een hoog rendement, waarbij de zoutwater batterij een duurzamere optie is. Loodzuur batterijen worden ook wel gebruikt als accu's in auto's en zien we veel terug in de industrie.

Grootte thuisbatterij berekenen

Om zoveel mogelijk uit een thuisbatterij te halen, is het belangrijk dat deze de juiste opslagcapaciteit heeft. Die capaciteit wordt uitgedrukt in kWh. Een gemiddelde thuisbatterij op de markt heeft op dit moment een capaciteit van 6 tot 8 kWh. Daarvoor betaal je tussen de 5.000 en 8.000 euro (bron: thuisbatterij-expert.nl). Die prijs is exclusief installatiekosten en eventuele omvormers.

De technologie achter thuisbatterijen is nog volop in ontwikkeling, dus er komen steeds grotere capaciteit batterijen op de markt. Over het algemeen kun je uitgaan van de volgende capaciteit voor een klein, middelgroot of gemiddeld gezin:

  • 5 kWh voor kleine huishoudens.

  • 10 kWh voor middelgrote huishoudens.

  • 15 kWh voor gemiddelde huishoudens.

  • 20 kWh voor grotere huishoudens of kleine bedrijven.

(bron: Zonneplan)

Capaciteit thuisbatterij berekenen

Je kunt een thuisbatterij ook gebruiken als je geen zonnepanelen installatie hebt. In zo'n geval kun je met een thuisaccu stroom opslaan op de momenten dat de prijzen laag zijn, om die vervolgens te gebruiken op piekmomenten, wanneer de energieprijzen stijgen. Dat is vooral handig als je een dynamisch energiecontract hebt. Als je op deze manier een thuisbatterij gebruikt, is vooral je gemiddelde energieverbruik van belang voor het berekenen van de juiste capaciteit thuisbatterij. Hierbij is het goed om te weten dat een gemiddeld huishouden per dag zo'n 9 kWh energie verbruikt (bron: thuisbatterij-expert.nl). Hoe groter dus de capaciteit van de thuisbatterij, des te meer goedkope energie je kunt opslaan.

Thuisbatterij vermogen berekenen

Het juiste vermogen voor een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen bereken je op een andere manier. Hierbij is namelijk niet alleen je energieverbruik van belang, maar ook de hoeveelheid stroom die je zonnepanelen opwekken. Een thuisbatterij met een te kleine capaciteit ten opzichte van je zonne-installatie is bijvoorbeeld zonde, omdat hierbij veel zonne-energie verloren zal gaan. Alle opgewekte energie die je thuisaccu niet kan opslaan, wordt alsnog teruggeleverd aan het net. Tegelijkertijd is een te grote opslagcapaciteit ook niet handig, omdat je deze nooit volledig op zal kunnen laden met je zonnepanelen. Daarom is het belangrijk om de grootte van je zonne-installatie mee te nemen in de berekening van de juiste thuisbatterij capaciteit.

Een thuisbatterij heeft over het algemeen zo'n 1 à 1,5 kWh capaciteit nodig per kWp zonnepanelen vermogen. Die kWp is weer afhankelijk van je jaarlijkse stroomverbruik. Een huishouden dat gemiddeld 2.000 kWh aan stroom per jaar verbruikt, heeft bijvoorbeeld 3 kWp aan zonnepanelen nodig. Dat betekent dat de juiste capaciteit van een thuisbatterij hierbij 3 tot 4,5 kWh is. Voor een groter huishouden met een stroomverbruik van 6.000 kWh/j is een zonne-installatie van 7 kWp en een thuisbatterij capaciteit van 7 tot 10,5 kWh nodig (bron: thuisaccu.com).

Rendement berekenen thuisbatterij

Of een thuisbatterij rendabel is, hangt af van de capaciteit, je stroomverbruik en de hoeveelheid opgewekte energie, maar ook van de terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij ligt tussen de 10 à 14 jaar (bron: thuisbatterij-expert.com). Die terugverdientijd verschilt vooral per soort batterij. Dat komt doordat er bij het op- en ontladen altijd wat energie verloren gaat.

Een lithium-ion batterij heeft daarbij een rendement van 95%, wat betekent dat maar 5% van de stroom verloren gaat. Het rendement van een loodzuurbatterij is met 70% een stuk lager. Hierbij gaat dus 30% van de opgewekte stroom verloren. Hoe meer stroom er bij het op- en ontladen verloren gaat, des te langer het duurt voordat je een thuisbatterij hebt terugverdiend.

Om de terugverdientijd van een thuisbatterij in jouw geval te berekenen, kun je de totale aanschaf- en installatiekosten delen door de jaarlijkse besparing die een thuisbatterij je oplevert. Ook kun je altijd terecht bij een ervaren installateur. Die kan je vaak wat meer inzicht geven in je huidige stroomverbruik, je toekomstig verbruik en de beste capaciteit thuisbatterij voor jou. Via Essent kun je eenvoudig in contact komen met ervaren en erkende installateurs bij jou in de buurt.

Premie berekenen thuisbatterij

Op dit moment ontvang je in Nederland geen subsidie of premie van de overheid bij het aanschaffen van een thuisaccu. Sinds januari 2024 kun je wel de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Dat betekent dat je 21% kunt besparen op het totale aanschafbedrag van een thuisaccu. Dat is zowel voordelig bij een grotere als een kleinere thuisbatterij.

Hulp bij berekenen thuisbatterij

Heb je vragen over het aanschaffen van een thuisaccu, de juiste thuisbatterij capaciteit of wat je het beste kunt doen met je overtollige zonne-energie? Stel ze aan een van onze energie-experts! In een vrijblijvend adviesgesprek kijken we samen met jou naar je zonne-installatie en de mogelijkheden voor het gebruik van een thuisbatterij.

Vraag een adviesgesprek aan.

Veelgestelde vragen over berekenen thuisbatterij

Hoeveel kWh opslagcapaciteit heb ik nodig?

Om de ideale capaciteit thuisbatterij voor jou te berekenen, kun je elke kWp van je zonnepanelen vermenigvuldigen met 1 à 1,5 kWh. Met een zonnepanelen installatie van 5 kWp heb je dus bijvoorbeeld een thuisbatterij capaciteit van 5 à 7,5 kWh nodig.

Hoeveel overtollige stroom slaat een thuisaccu op?

Hoeveel stroom je kunt opslaan is afhankelijk van het type thuisbatterij dat je gebruikt. Een gemiddelde thuisbatterij heeft een capaciteit tussen de 6 en 8 kWh, maar dit kan oplopen tot zo'n 20 kWh voor grote huishoduens en kleine bedrijven.

Is een thuisaccu duurder per kWh capaciteit?

Hoe groter het vermogen van je thuisbatterij is, hoe hoger doorgaans de aanschafprijs. Daarom is het belangrijk om de capaciteit goed af te stemmen op de hoeveelheid stroom die je zonnepanelen opwekken, om te voorkomen dat je een onnodig hoge prijs betaalt.

Meer artikelen over:

Thuisbatterij