Een thuisbatterij klinkt misschien als de oplossing als je zonnepanelen hebt, maar de aanschafprijs ervan is redelijk hoog. Daardoor is een thuisbatterij op dit moment nog niet altijd rendabel. Hieronder gaan we dieper in op de rentabiliteit van thuisbatterijen, wat de gemiddelde terugverdientijd is en hoe je kan zorgen voor een langere levensduur om het meeste uit een thuisbatterij te halen.
Of een thuisbatterij rendabel is, hangt op dit moment af van verschillende factoren. Zo heeft de capaciteit van een batterij natuurlijk invloed op de aanschafprijs ervan. De capaciteit wordt aangegeven in kWh. Een kleine batterij met een capaciteit van 3 kWh kost op dit moment ongeveer 4.000 euro, maar de prijs kan oplopen tot 10.000 euro voor een grotere capaciteit thuisbatterij van 14 kWh. Een gemiddelde thuisbatterij heeft een capaciteit van 8 kWh. Deze kost tussen de 5.000 en 8.000 euro (bron: thuisbatterij-expert.nl).
Door de hoge aanschafprijs van een thuisbatterij is deze nog niet altijd rendabel. Het goede nieuws is dat het rendement van thuisbatterijen in de toekomst zal verbeteren. De aanschafprijs zal naar verwachting steeds meer dalen. Ook wordt het binnenkort waarschijnlijk minder financieel voordelig om zonne-energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet, zoals veel eigenaren van zonnepanelen op dit moment doen. De zogenoemde salderingsregeling, waarbij je hiervoor een vergoeding krijgt vanuit de overheid, wordt de komende jaren namelijk aangepast.
Op dit moment zijn er ook een aantal situaties waarin het hebben van een thuisbatterij sowieso niet rendabel is. Als je thuis nog geen zonnepanelen hebt, raden we het aanschaffen van een thuisbatterij af. Je kunt dan wel besparen op je energiekosten, maar de terugverdientijd van een thuisbatterij is zonder de inzet van zonne-energie op dit moment nog te lang.
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat een thuisbatterij energie maar beperkt kan opslaan. Je opgewekte energie bewaar je dus maximaal een paar dagen. Een thuisbatterij is daarom niet bedoeld om bijvoorbeeld in de zomer extra zonne-energie op te slaan voor in de donkere wintermaanden.
De gemiddelde levensduur van een thuisaccu heeft ook effect op de rentabiliteit. De levensduur verschilt per soort batterij. Loodzuur batterijen gaan 8 tot 10 jaar mee, zoutwater en lithium-ion batterijen 15 tot 20 jaar. Ter illustratie: de gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij is op dit moment 10 à 14 jaar (bron: thuisbatterij-expert.com).
Elke keer dat je een thuisbatterij oplaadt of ontlaadt, gaat er energie verloren. De hoeveelheid stroom die behouden blijft noemen we het rendement. Ook wat dit betreft is je keuze voor een bepaalde soort thuisbatterij weer van belang. Een lithium-ion batterij heeft bijvoorbeeld een rendement van 95%. Dit betekent dat slechts 5% van de stroom verloren gaat. Een loodzuurbatterij heeft een veel lager rendement, namelijk 70%. Hierbij gaat dus 30% van je opgewekte stroom verloren.
Het rendement van een thuisbatterij zal overigens nooit 100% zijn. Toch is een loodzuurbatterij in dit geval - ondanks de relatief lagere aanschafprijs - niet de beste keuze.
Zoals gezegd ligt de gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij tussen de 10 à 14 jaar, maar dit is een schatting. Je jaarlijkse energieverbruik is bijvoorbeeld ook van invloed op de rentabiliteit van een thuisbatterij. Voor een exacte terugverdientijd van een thuisbatterij kun je de totale aanschaf- en installatiekosten delen door de jaarlijkse besparing die een thuisbatterij oplevert.
Wil je het echt zeker weten? Een thuisbatterij-installateur berekent de verwachte terugverdientijd van een thuisbatterij graag voor je. Via Essent kun je eenvoudig erkende installateurs bij jou in de buurt vinden.
Met een thuisbatterij sla je overtollige groene stroom uit je zonnepanelen op, in plaats van deze terug te leveren aan het net. Dat helpt ook nog eens om het elektriciteitsverkeer te verminderen, waardoor het elektriciteitsnet minder belast wordt.
Hoe rendabel een thuisbatterij is, hangt ook af van hoe goed je je stroomproductie, -verbruik en -opslag op elkaar afstemt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om voor een thuisbatterij te kiezen die de juiste capaciteit voor de hoeveelheid energie die je opwekt. Een batterij met een enorme capaciteit die je zonnepanelen niet kunnen vullen is overbodig, maar een te kleine batterij, waarbij opgewekte stroom verloren gaat, is ook zonde.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van een thuisbatterij te vergroten en daarmee de terugverdientijd te verkorten. Een correcte installatie, maar ook hoe lang een thuisbatterij meegaat speelt een rol in de rentabiliteit. In dit geval geldt echt dat goedkoop duurkoop is. Kies daarom altijd voor een kwalitatieve thuisbatterij en laat deze installeren door een erkende installateur. Goede thuisbatterijen zijn er van fabrikanten als Tesla, LG, Solarwatt of Philips. Het kan geen kwaad om de aanschafprijzen van deze fabrikanten te vergelijken, voordat je een batterij aanschaft.
Daarnaast kunnen regelmatige controle en onderhoud ervoor zorgen dat een thuisbatterij het langer uithoudt. Een (hybride) omvormer van hoge kwaliteit zorgt bovendien voor een hoger rendement, waardoor minder energie (en daarmee energiekosten) verloren gaat.
Onze energie-experts helpen je graag met advies over het wel of niet aanschaffen van een kwalitatieve batterij. Ze bekijken jouw persoonlijke situatie en kunnen je bovendien in contact brengen met een erkend installateur.
Of een thuisbatterij rendabel is, hangt onder andere af van de hoeveelheid stroom die je opwekt en de manier waarop je dat doet. Op dit moment is een thuisbatterij zonder zonnepanelen installatie nog niet rendabel. De verwachten is echter dat de prijzen blijven dalen.
Een thuisbatterij slaat de stroom die je zonnepanelen opwekken op totdat deze vol zit. Als de batterij onvoldoende opslagcapaciteit heeft voor de hoeveelheid stroom die je op een dag produceert, wordt deze stroom alsnog teruggeleverd aan het net.