Voor- en nadelen thuisbatterij

Meer artikelen over:

Thuisbatterij

Wil je opgewekte zonne-energie opslaan, zodat je die kunt gebruiken wanneer het jou uitkomt? Dat kan met een thuisbatterij. Met een thuisbatterij verdubbel je je verbruik van zonne-energie, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Op dit moment zijn zowel voor- als nadelen verbonden aan een thuisbatterij. Of deze geschikt is voor jouw situatie, is afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij.

De voor- en nadelen van een thuisbatterij

Voordelen van een thuisbatterij

Een thuisbatterij gecombineerd met zonnepanelen heeft verschillende voordelen, denk bijvoorbeeld aan:

Groene stroom en zonne-energie

Met een thuisbatterij kun je opgewekte zonne-energie opslaan. Dat is handig, omdat zonnepanelen overdag de meeste stroom opwekken, terwijl een gemiddeld gezin juist 's ochtends en 's avonds de meeste stroom verbruikt.

Zonder thuisbatterij lever je overtollige energie terug aan het elektriciteitsnet, waarvoor je op dit moment nog een vergoeding krijgt. De salderingsregeling vanuit de overheid wordt helaas naar verwachting binnenkort afgeschaft. Bovendien zorgt het terugleveren van stroom ook nog eens voor extra belasting van het net. Door met een thuisbatterij groene energie op te slaan, ontlast je dus het elektriciteitsnet.

Als je opgewekte energie opslaat in een thuisaccu, kun je deze op een later moment gebruiken. Gedurende de nacht bijvoorbeeld, wanneer je zonnepanelen geen energie opwekken. Op die manier verbruik je veel meer groene stroom: er is aangetoond dat je met een thuisaccu je verbruik van groene energie minstens kunt verdubbelen (bron: Milieu Centraal).

Lagere energierekening

Met een thuisbatterij verbruik je minder energie van het net. Dat betekent dat je energiekosten omlaag zullen gaan.

Naast efficiënt gebruik van zonne-energie, kun je ook nog eens slim omgaan met de energie die je opneemt uit het net. Als je een dynamisch energiecontract hebt, kun je energie opslaan op het moment dat de prijs laag is. Die energie verbruik je vervolgens op het moment dat de prijzen hoger zijn. Zo kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten. Dat hoef je overigens niet zelf uit te vogelen. Er komen namelijk steeds meer slimme thuisaccu's op de markt, die de energieprijzen automatisch voor je in de gaten houden.

Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet

Stel, er is een dreigend energietekort of een stroomstoring: dan heb je met een thuisbatterij altijd nog een noodvoorziening in huis. Een gemiddelde thuisbatterij heeft een opslagcapaciteit van 6 à 8 kWh, terwijl een gemiddeld huishouden dagelijks 9 kWh aan energie verbruikt (bron: thuisbatterij-expert.nl). Je kunt met een thuisaccu dus nog niet volledig off grid leven, maar je kunt wel ongeveer een dag zonder stroom van het net dankzij de opgeslagen energie in je batterij.

Nadelen van een thuisbatterij

Naast de verschillende voordelen heeft een thuisbatterij op dit moment ook nog een aantal nadelen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

Hoge aanschafprijs

Een thuisbatterij is duur. Exclusief btw, installatiekosten en kosten voor eventuele omvormers betaal je op dit moment tussen de 4.000 en 10.000 euro voor een thuisbatterij. Daarbij is de opslagcapaciteit bepalend: een kleine batterij van 3 kWh kost gemiddeld 4.000 euro, terwijl je voor een grote capaciteit thuisbatterij al gauw 10.000 euro betaalt. Voor een batterij met een gemiddelde capaciteit (8 kWh) betaal je 5.000 tot 8.000 euro (bron: thuisbatterij-expert.nl).

De hoge aanschafprijs betekent dat een thuisbatterij een lange terugverdientijd heeft. Op dit moment is het zonder zonnepanelen überhaupt niet mogelijk om een thuisbatterij terug te verdienen. Met zonnepanelen kan dit wel: gemiddeld is de terugverdientijd voor een thuisbatterij 10 à 14 jaar. Ter context: een lithium-ion of zoutwater accu heeft een levensduur van zo'n 15 tot 20 jaar (bron: thuisbatterij-expert.com).

Om een thuisbatterij terug te verdienen, is het belangrijk dat je de stroomproductie, het verbruik en de opslag goed op elkaar afstemt. Als je bijvoorbeeld een thuisbatterij aanschaft met een te kleine opslagcapaciteit, gaat er veel zonne-energie verloren. Alles wat je thuisbatterij niet kan opslaan, lever je alsnog terug aan het elektriciteitsnet. Tegelijkertijd is een te grote capaciteit ook niet handig. Deze krijg je namelijk nooit volledig opgeladen.

Milieubelasting van schaarse grondstoffen

Bij de keuze voor een thuisbatterij spelen ook ecologische overwegingen een rol. De productie van vooral lithium-ion batterijen is namelijk nog erg milieubelastend. Hiervoor worden schaarse grondstoffen gebruikt, zoals kobalt en lithium. Dit soort batterijen is bovendien ook moeilijk te recyclen.

In principe is een zoutwater thuisbatterij een milieuvriendelijker alternatief. Deze technologie is alleen nog vrij nieuw, dus je hebt nog geen brede keuze in merken en modellen. Ook is de zoutwater batterij aan de dure kant vergeleken met de lithium-ion batterij.

(Nog) geen subsidies

Op dit moment krijg je in Nederland nog geen subsidie van de overheid voor het aanschaffen van een thuisbatterij. Door de milieubelastende productie en de lage rentabiliteit valt deze bijvoorbeeld nog niet onder de verduurzamingsmaatregelen die de overheid subsidieert.

Sinds januari 2024 is het voor zowel zakelijke als particuliere kopers van een thuisaccu wel mogelijk om de BTW op de batterij terug te vragen aan de belastingdienst. Hiermee kun je 21% besparen op de aanschafprijs van een thuisbatterij.

Niet volledig onafhankelijk

Met een thuisaccu kun je op dit moment nog niet volledig off grid leven. Sommige mensen denken dat een thuisbatterij in de zomer veel zonne-energie kan opslaan, die ze vervolgens in de winter kunnen verbruiken, wanneer zonnepanelen minder opleveren. Dit is helaas geen optie. Een thuisbatterij bewaart opgewekte energie namelijk hooguit enkele dagen. De grootste thuisbatterijen hebben een opslagcapaciteit van zo'n 14 kWh. Hier kan een gemiddeld gezin ongeveer anderhalve dag mee van het net.

Advies over een thuisbatterij aanschaffen

Ben je na het overwegen van de voor- en nadelen benieuwd of een thuisbatterij de oplossing is voor jouw situatie? Onze energie-experts kijken graag met je mee. Zij kunnen al je vragen beantwoorden over de correcte installatie, de verschillende opslagcapaciteit en het gebruik van een thuisaccu.

Vraag een adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over voordelen en nadelen van een thuisbatterij

Is een thuisbatterij rendabel?

Op dit moment verdien je een thuisbatterij in 10 à 14 jaar terug. Dit is alleen mogelijk als je de thuisaccu combineert met een zonnepanelen installatie. Zonder zonne-energie is een thuisbatterij nog niet rendabel.

Hoe lang blijft opgewekte zonne-energie in een thuisaccu?

Een thuisbatterij slaat opgewekte stroom maximaal een paar dagen op. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de opslagcapaciteit van een batterij is, des te korter stroom kan worden opgeslagen.

Wordt een thuisbatterij in de toekomst goedkoper?

Naar verwachting zal de aanschafprijs van een thuisbatterij in de toekomst steeds meer dalen. Dat komt doordat de technologie zich steeds meer ontwikkelt en steeds meer fabrikanten met elkaar concurreren. Ook de Nederlandse overheid kan hierbij helpen: zo kun je sinds januari 2024 bijvoorbeeld al de BTW van een thuisbatterij terugvragen, wat je 21% op de aanschafprijs bespaart.

Hoeveel stroom kan een thuisbatterij opslaan?

De opslagcapaciteit van een thuisbatterij varieert, afhankelijk van het model en merk. Gemiddeld heeft een thuisbatterij een capaciteit van 3 kWh tot 15 kWh. Dit betekent dat je er voldoende energie in kunt opslaan om bepaalde apparaten of zelfs je hele huishouden (tijdelijk) van stroom te voorzien.

Bevat een thuisbatterij schaarse grondstoffen?

Ja, de batterijen bevatten schaarse grondstoffen, zoals lithium, kobalt en nikkel. Maar het goede nieuws is dat de batterij-industrie continu innoveert om hier verantwoord mee om te gaan.

Meer artikelen over:

Thuisbatterij