De all electric warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. All electric warmtepompen zijn namelijk volledig onafhankelijk en hebben geen gasaansluiting nodig. Zo verlaag je je CO2-uitstoot en verminder je je energiekosten. Leer alles over all electric warmtepompen: hoe ze werken, wat ze verbruiken en wat ze kosten.
Kies je voor een hybride of all electric warmtepomp? We leggen je de keuze tussen het soort warmtepomp uit.
Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De ketel springt bij wanneer nodig, bijvoorbeeld bij extreem lage buitentemperaturen. Een hybride warmtepomp is ideaal wanneer je woning minder goed geïsoleerd is of wanneer je nog traditionele radiatoren gebruikt. Met een hybride warmtepomp kun je effectief je huis verwarmen.
Heeft je woning goede isolatie en gebruik je lage verwarming zoals vloerverwarming? Dan is een all electric warmtepomp geschikt. Een all electric warmtepomp wordt ook wel een volledig elektrische warmtepomp genoemd. Bij een all electric warmtepomp heb je helemaal geen cv-ketel meer nodig.
Een goed geïsoleerde woning is belangrijk als je een warmtepomp wil installeren. Is je woning nog niet voldoende geïsoleerd? Kies dan voor na-isolatie. Want hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe lager de benodigde aanvoertemperatuur. Daardoor is het rendement van je warmtepomp hoger. Weten of je huis goed geïsoleerd is? Doe de Isolatiecheck en kom er binnen enkele minuten achter.
Er zijn verschillende typen warmtepompen, zoals:
een grond-water warmtepomp, die warmte uit de bodem haalt
een lucht-water warmtepomp, die de buitenlucht als bron gebruikt voor sanitair warm water
PVT-warmtepompen die de onderkant van zonnepanelen gebruiken om warmte te extraheren
De keuze tussen hybride en all electric hangt af van je specifieke situatie en behoeften. Alle types warmtepompen werken op een energiezuinige manier. Ook als het heel koud is, genereren ze voldoende warmte.
Heb je een hybride warmtepomp, maar is je woning na verloop van tijd ook geschikt voor een volledig elektrische? Dan wil je natuurlijk liever niet een volledig nieuwe warmtepomp kopen. Kun je een hybride warmtepomp ombouwen naar all electric? Ja, dat kan. Hybride warmtepompen ombouwen, vereist expertise en laat je altijd uitvoeren door een erkend installatiebedrijf. Het kost wat, maar op de lange termijn is het voordelig.
Wil je uiteindelijk van het gas af, maar je cv-ketel liever op een later moment vervangen? Kies dan voor een all electric ready warmtepomp. Zo'n soort warmtepomp is een handige tussenstap naar volledig gasloos verwarmen.
Een all electric ready warmtepomp is een hybride systeem dat volledig is voorbereid op het functioneren zonder ondersteuning van een cv-ketel. All electric ready betekent dat je in de toekomst gemakkelijk overstapt naar volledig elektrisch verwarmen. All electric ready systemen zijn ideaal als je je woning graag stapsgewijs verduurzaamt.
De beste all electric warmtepomp voor jouw situatie is afhankelijk van verschillende factoren. Kijk bijvoorbeeld naar de benodigde efficiëntie, de maximale prijs en het gebruiksgemak. Onze servicepartners bieden verschillende, betrouwbare merken warmtepompen aan. Zoals Bosch, Intergas en Remeha. Of je nu kiest voor hybride of all electric, onze experts kijken graag mee welk type en merk warmtepomp het beste bij jouw situatie past.
Het kiezen van de juiste warmtepomp lijkt een uitdaging. Gelukkig helpen ervaringen van anderen met een all electric installatie je bij deze keuze. De meeste mensen zijn zeer tevreden over hun all electric warmtepomp. Ze prijzen vooral de energie-efficiëntie en aanzienlijke besparingen op hun gasrekening.
Natuurlijk zijn er ook kritische geluiden. Niet elk huis is geschikt voor een all electric systeem, waarschuwen sommige gebruikers. Houd rekening met factoren zoals isolatie, je verwarmingssysteem en de ruimte die je hebt. Overleg altijd met een expert voordat je overgaat op een warmtepomp installeren
Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost zo'n 12.000 euro inclusief installatie (bron: Milieu Centraal). Let wel op dat er eventueel extra kosten bijkomen. Denk aan het aanpassen van je meterkast voor een zwaardere stroomaansluiting. Of het plaatsen van nieuwe radiatoren en thermostaatknoppen. Gelukkig kun je bij bestaande woningen vaak subsidie krijgen op warmtepompen. Landelijk is er de ISDE en sommige gemeenten verstrekken een aanvullende subsidie. Dat scheelt een stuk in de kosten. Combineer je de warmtepomp met een isolatiemaatregel? Dan krijg je een hogere subsidie voor de isolatiemaatregel. Handig!
Op de lange termijn bespaar je veel kosten met een warmtepomp. Hoeveel je met een warmtepomp precies bespaart, hangt af van je woningtype en de isolatie van je huis. Het warmtepomp vermogen heeft ook invloed op de kosten. Benieuwd naar de precieze kosten in jouw situatie? Vraag direct een adviesgesprek aan met één van onze warmtepomp experts.
All electric warmtepompen zijn zeer efficiënt en leveren aanzienlijke besparingen op. Een volledig elektrische warmtepomp verbruikt zo'n 3.200 kWh per jaar (bron: Milieu Centraal). In vergelijking met een traditionele cv-ketel verbruik je geen gas. Check daarom van tevoren hoe hoog je jaarlijkse gasverbruik is en reken zo uit hoeveel je verbruik afneemt met een warmtepomp. Je totale gasverbruik voor je woning neemt bij een hybride warmtepomp gemiddeld 60% af.
Als je beperkte buitenruimte hebt of de esthetiek van je woning wilt behouden, is een all electric warmtepomp zonder buitenunit soms een betere keuze. Dit type warmtepomp noem je ook wel een monoblock. Deze warmtepomp bevat alle noodzakelijke componenten in één compacte unit. Je hoeft dus geen aparte buitenunit te installeren. Dat bespaart je zowel ruimte als installatiekosten.
Een ander belangrijk voordeel van een monoblock warmtepomp is dat het minder geluidsoverlast veroorzaakt. Omdat alle onderdelen zich binnen bevinden, maak je je geen zorgen over geluidshinder voor jezelf of je buren. Woon je in een appartement of staat je woning dicht bij je buren? Dan is een buitenunit installeren misschien niet mogelijk.
Weet ook dat een monoblock warmtepomp nog steeds toegang tot buitenlucht nodig heeft om te functioneren. Dit betekent dat je nog steeds een opening naar buiten nodig hebt. Deze is kleiner en minder opvallend dan bij een warmtepomp mét buitenunit.
Wil je je huis efficiënt verwarmen en tegelijkertijd voorzien van warm tapwater? Dan is een all electric warmtepomp met boiler een uitstekende keuze. Een all electric warmtepomp met boiler combineert de energie-efficiëntie van een warmtepomp met het gemak van een boiler in één compacte unit.
De boiler zorgt ervoor dat je altijd toegang hebt tot warm tapwater. Ongeacht de buitentemperatuur of de vraag naar warmte in je huis. Dit maakt een warmtepomp met boiler ideaal voor gezinnen of huishoudens met een hoge vraag naar warm water.
Een boiler dient als een soort buffer die overtollige warmte opslaat wanneer de vraag laag is. Deze warmte gebruik je op een later moment. Daardoor verminder je je energieverbruik nog verder en bespaar je nog meer op je energierekening.
Let wel op: een boiler neemt best wat ruimte in. Controleer dus of je voldoende ruimte hebt in je huis om zowel de warmtepomp als de boiler te installeren. Heb je de ruimte? Dan biedt een all electric warmtepomp met boiler je een zeer efficiënte en handige oplossing voor verwarming en warmwatervoorziening.
Een all electric warmtepomp helpt dus niet alleen je CO2-uitstoot verminderen, maar levert je ook een flinke besparing op je energierekening. Ben je overtuigd van de voordelen en wil je een all electric warmtepomp kopen? Bij ons vind je een ruime keuze aan warmtepompen, passend bij diverse woonstijlen en energiebehoeften. We helpen je graag met de juiste keuze en houden rekening met jouw persoonlijke situatie. Wil je meer weten over de mogelijkheden?
Een all electric warmtepomp werkt autonoom en volledig op stroom, zonder ondersteuning van een ander verwarmingssysteem. De installatie haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater om een woning te verwarmen.
Een all electric warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel, dat aanzienlijk bijdraagt aan het verlagen van je CO2-uitstoot en energierekening.
Een all electric warmtepomp werkt volledig zelfstandig. Een hybride warmtepomp gebruikt naast de warmtepomp ook nog een cv-ketel. De cv-ketel springt bij tijdens piekmomenten.