Een boiler verzorgt het warme water in uw woning. Dat is fijn, want daardoor geniet u zorgeloos van een warm bad na een lange dag werken. Iedereen kent echter het fenomeen van een lege boiler. Althans, zo noemen wij dit. De boiler is nooit leeg, het verwarmde water is slechts op. In dit artikel leggen we u uit hoe een boiler werkt en hoe u energiezuinig met de boiler omgaat.
Een boiler is een vat gevuld met water, voorzien van verwarmingselementen. Via het stroomnet wordt het water verwarmd totdat u het gebruikt. Eigenlijk is het een warmwateropslagtank. Dit vat is extra geïsoleerd, zodat het water warm blijft. Anders dan bij een geiser, waarbij het water ter plekke wordt verwarmd, bewaart de boiler het warme water totdat het gebruikt wordt. Bij een geiser wordt het water verwarmd op het moment dat u de warmwaterkraan opendraait. Een boiler is er ook in een variant die op zonne-energie werkt: de zonneboiler.
Wanneer we staan te douchen met warm water via de boiler en het water wordt ineens koud, dan wordt dit in de volksmond een lege boiler genoemd. Maar dit klopt niet. De boiler bevat altijd water, maar heeft tijd nodig om dit water op te warmen. Het voorverwarmde water is wel op, maar het vat van de boiler is niet leeg.
Hoe de boiler water opwarmt, is best bijzonder. Het maakt gebruik van het principe dat koud water zwaarder is qua gewicht dan warm water. Hierdoor wordt het opgewarmde water naar de bovenkant van het reservoir gestuwd, terwijl het koude – nog te verwarmen water – onderin het vat blijft. Zodra u de warmwaterkraan opendraait zal het warme water bovenin het vat als eerste naar buiten stromen. Voor iedere druppel warm water wordt het vat direct aangevuld met koud water, dat vervolgens weer wordt verwarmd. Na lang douchen kan er dus meer koud dan warm water in het reservoir zitten, omdat het opwarmen tijd kost. De boiler begint opnieuw met het opwarmen van het water.
Er zijn verschillende typen boilers, namelijk:
Een goed werkende boiler is altijd energiezuiniger dan een boiler waar iets aan mankeert. Woont u in een gebied met hard water, dan is het bij een elektrische boiler aan te raden regelmatig het verwarmingselement te laten controleren. Het kalk uit hard water kan zich afzetten op het verwarmingselement, waardoor de boiler zijn werk niet goed kan doen. Ook een door gas verwarmde of een indirect verwarmde boiler heeft onderhoud nodig. Overigens is de elektrische boiler de enige van de vier types die het meeste kost qua energieverbruik, omdat elektriciteit duurder is dan gas. Ga daarom zuinig om met het verbruik van warm water als u een elektrische boiler in huis heeft, zodat de boiler minder vaak hoeft bij te laden.