Een combiketel regelt de warmwatervoorziening in huis. De verwarming, maar ook warm water in uw keuken en douche. Hoe werkt een hr combiketel precies?
Een combiketel is een apparaat dat water opwarmt voor uw radiatoren of vloerverwarming, maar ook warm water levert voor gebruik in de keuken en badkamer. Omdat een combiketel deze taken allebei kan uitvoeren, wordt het een combiketel genoemd. Sommige oudere woningen hebben nog een ketel voor alleen de verwarming en gebruiken een aparte boiler of geiser voor het opwarmen van tapwater. In de meeste woningen wordt tegenwoordig een hr combiketel geplaatst. Het hoge rendement van zo’n ketel bespaart veel energie vergeleken met een gewone combiketel. Een combiketel warmt water op, door aardgas te verbranden. De vlammen warmen water op, dat door koperen buizen stroomt en wordt meestal direct via geïsoleerde leidingen naar de kraan of verwarming gestuurd.
Er bestaan een aantal soorten combiketels. Naast een verschil in rendement en vermogen tussen de verschillende modellen, wordt er vooral onderscheid gemaakt tussen combiketels met een doorstroomsysteem of een voorraadvat. Een combiketel met doorstroomsysteem wordt tegenwoordig het meest toegepast. Het systeem verwarmt in dat geval het water pas op het moment dat u de warmwaterkraan opendraait of de thermostaat van uw verwarming om warm water vraagt. Eigenlijk is een combiketel met doorstroomsysteem te vergelijken met een geiser, alleen warmt deze ook uw verwarming op. Een combiketel met voorraadvat houdt een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur, die altijd direct beschikbaar is. Hierdoor hoeft u minder lang te wachten op warm water, maar verbruikt u wel meer energie omdat het water ook warm gehouden wordt op de momenten waarop u het water niet gebruikt.
Een hr combiketel werkt anders dan een normale combiketel en haalt meer warmte uit dezelfde hoeveelheid aardgas. Daardoor stookt u zuiniger en bespaart u aanzienlijk op uw energierekening. Een hr combiketel (hoogrendement-combiketel) gebruikt de warmte van de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding van aardgas opnieuw. In deze rookgassen zit namelijk waterdamp, die condenseert en via een warmtewisselaar veel warmte kan overdragen. Bij een gewone combiketel verdwijnt de warmte in de rookgassen direct via de afvoer naar buiten.
Een hr combiketel heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van een conventionele combiketel, of een combinatie van een geiser of boiler met een cv-ketel. Het grootste voordeel van een hr combiketel, is dat deze zeer zuinig met energie is. U bespaart na aanschaf direct op uw gasverbruik. Bovendien is een hr combiketel compact, stil en veilig. Moderne hr combiketels hebben geen waakvlam meer, maar slaan automatisch aan op het moment dat u warm water nodig heeft. Er is daarmee ook vrijwel geen stand-byverbruik. Een hr combiketel is goedkoper dan een losse cv-ketel met boiler en is in veel gevallen uitstekend te combineren met een zonneboiler en zonnecollectoren op het dak, om een nog grotere besparing op het gasverbruik te realiseren. Het enige nadeel? Bij een storing wordt zowel uw verwarming als uw tapwater niet warm. Gelukkig zijn storingen bij goed onderhoud zeldzaam. Een combiketel huren is eventueel een mooie oplossing, zodat u geen groot bedrag ineens hoeft te betalen en gegarandeerd bent van een goede werking van uw toestel.
Als u naar een nieuwe combiketel op zoek gaat, dan komt u de term ‘debiet’ ongetwijfeld tegen. Debiet is de hoeveelheid water die uw combiketel per minuut kan opwarmen en leveren. Hoe hoog het debiet dient te zijn, is afhankelijk van de hoeveelheid water die u gelijktijdig wilt kunnen gebruiken. Heeft u een regen- of stortdouche? Dan heeft u waarschijnlijk een hoger vermogen nodig. Wilt u gelijktijdig het bad vullen en kunnen douchen? Ook dan is een hoger vermogen aan te raden. Let op de CW Waarde, die altijd bij een combiketel vermeld staat. Hoe hoger deze CW Waarde (Comfort Warmwater, of comfortniveau), des te meer vermogen de combiketel heeft. Hoe hoger, hoe meer warm water u tegelijk in uw huis beschikbaar heeft. De juiste cv-ketel kiezen? Essent helpt u op weg.