Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp gebruikt elektriciteit voor je verwarming. Je cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten en zorgt voor warm water. Je gasverbruik daalt tot wel 60%. En als je nu een hybride warmtepomp koopt, kun je een aantrekkelijke subsidie krijgen. Hoeveel je precies met een hybride warmtepomp bespaart en wat de voor- en nadelen zijn? We zetten het voor je op een rij.
Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Je gaat dus niet helemaal van het gas af. De warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor warmte in jouw huis. Als het erg koud is of als je jouw huis snel wilt verwarmen, kan je cv-ketel bijspringen. Ook zorgt de cv-ketel voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp gebruikt energie uit de omgeving (lucht, grond of water) en werkt op stroom in plaats van gas. Het is een energiezuinig apparaat waarmee je bespaart op je energiekosten.
Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel. De meeste cv-ketels zijn geschikt om samen te werken met een warmtepomp. Vaak is het mogelijk de warmtepomp te koppelen aan je bestaande cv-ketel. Je hebt dus geen specifieke 'hybride' cv-ketel nodig. Ga je een hybride warmtepomp kopen? Dan is het goed om na te gaan of je huidige cv-ketel geschikt is. Onze experts helpen je hierbij.
Dit type warmtepomp is ontworpen om volledig op elektriciteit te werken, maar kun je ook aanlsuiten op een gasgestookte cv-ketel. Deze hybride warmtepomp is klaar voor volledig elektrisch gebruik, dus kan overschakelen naar 100% elektrische werking wanneer dat nodig of mogelijk is. Dit maakt het een flexibele optie die bijdraagt aan de energietransitie zonder dat huiseigenaren volledig afhankelijk zijn van elektriciteit.
De meeste hybride warmtepompen bestaan uit twee componenten: een binnen- en een buitenunit. De buitenunit haalt energie uit de omgeving (lucht, grond of water). De binnenunit werkt samen met de cv-ketel om het huis te verwarmen en warm water te leveren. Toch heb je ook warmtepompsystemen met alleen een binnenunit of buitenunit. Of juist met meerdere binnenunits. Zo heb je monoblock, single-split en multi-split systemen.
Monoblock warmtepompen hebben één unit. Vaak alleen een buitenunit. Deze hebben geen binnenunit nodig, want de warmte gaat naar het huis via leidingen met water. Dit maakt ze makkelijker te installeren. Wel zijn ze soms minder efficiënt dan split-systemen, vooral bij koud weer.
Single-split warmtepomp: Deze systemen hebben 1 binnenunit en 1 buitenunit. Deze zijn met elkaar verbonden door koelleidingen. De buitenunit haalt warmte uit de omgeving en de binnenunit verspreidt deze warmte in het huis. Single-split systemen zijn erg gebruikelijk en zijn vaak efficiënt.
Multi-split warmtepomp: Deze systemen hebben meerdere binnenunits en 1 buitenunit. Dit betekent dat ze warmte leveren aan meerdere gebieden tegelijk, elk met hun eigen temperatuurregeling. Multi-split systemen zijn vaak moeilijker en duurder om te installeren, maar zijn een goede oplossing voor grotere woningen of gebouwen.
Het is belangrijk te vermelden dat niet elke cv-ketel compatibel is met een hybride warmtepomp. Het is raadzaam om dit te controleren met een gekwalificeerde installateur voordat je besluit om een hybride warmtepompsysteem te installeren.
Energiebesparing: Een hybride warmtepomp levert aanzienlijke energiebesparingen op. Volgens bronnen varieert de besparing op gasverbruik tussen de 40-70%, afhankelijk van de specifieke kenmerken van de woning.
Kostenbesparing: Door het verminderde gasverbruik besparen huiseigenaren aanzienlijk op hun energierekening. Deze besparingen groeien naarmate de huidige energietarieven stijgen.
Milieuvriendelijk: Omdat een hybride warmtepomp minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen dan een traditionele cv-ketel, draagt deze bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.
Flexibiliteit: Een hybride warmtepomp werkt zowel samen met een bestaande cv-ketel als zelfstandig. Dit betekent dat de cv-ketel alleen hoeft te werken wanneer het buiten erg koud is en de warmtepomp minder efficiënt zou zijn.
Toekomstbestendig: Een hybride warmtepomp is een goede tussenfase op weg naar een all electric warmtepomp. Het is modulair en kun je uitbreiden naar een volledig elektrisch systeem als de omstandigheden dat toelaten.
Geschikt voor minder goed geïsoleerde woningen: In tegenstelling tot een volledig elektrische warmtepomp, is een hybride warmtepomp geschikt voor woningen die niet volledig zijn geïsoleerd. Dit komt omdat deze samenwerkt met je cv-ketel.
Hoge installatiekosten: De aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp kan duur zijn. Hoewel de besparingen op je energierekening deze investering vaak compenseren, vormen deze kosten een barrière voor sommige huiseigenaren.
Onderhoud: Net als alle verwarmingssystemen vereist een hybride warmtepomp regelmatig onderhoud om optimaal te blijven werken, wat extra kosten met zich meebrengt.
Prestatiebeperkingen bij extreme temperaturen: Hoewel de cv-ketel bijspringt als het buiten heel koud is, neemt het vermogen van de warmtepomp om het huis te verwarmen vaak af bij extreem lage temperaturen. Dit zorgt dan voor een hoger gasverbruik.
Isolatievereisten: Een hybride warmtepomp werkt het beste in een goed geïsoleerd huis. Als een huis slecht geïsoleerd is, vermindert de efficiëntie van de warmtepomp. Dit zorgt voor hogere energiekosten.
Ruimtevereisten: Zowel de warmtepomp als de cv-ketel hebben voldoende ruimte nodig voor installatie. Dit is soms een uitdaging in kleinere woningen.
Niet volledig fossielvrij: In tegenstelling tot een all electric warmtepomp, blijft een hybride systeem deels afhankelijk van gas, vooral in koudere maanden.
Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp verplicht. Dit betekent dat wanneer je jouw bestaande cv-ketel vervangt, je verplicht bent deze vervangen voor een duurzamer alternatief. Je mag dan niet zomaar meer je oude cv-ketel vervangen voor een nieuwe ketel. Mits je woning dit toelaat. Er zijn dus uitzonderingen. Wat precies de uitzonderingen zijn, wordt nog verder uitgewerkt.
Deze nieuwe regels zijn er omdat de regering wil dat we minder broeikasgassen uitstoten. Met een hybride warmtepomp in plaats van een cv-ketel stoten we minder CO2 uit. Belangrijk is om te weten wat het beste bij jouw situatie en budget past. Wij helpen je graag verder.
Hoeveel een hybride warmtepomp kost, hangt af van verschillende factoren. Zoals het type, het vermogen en de capaciteit. Een hybride warmtepomp (4 kW) met buitenunit kost gemiddeld 6.000 euro. Dat is inclusief btw en plaatsen. De subsidie van 2.550 euro gaat hier nog van af. Dit komt dus uit op: 3.450 euro in totaal.
Een hybride warmtepomp heeft een vermogen van 2 tot 6 kW. Welk vermogen je nodig hebt, hangt onder andere af van hoe groot je huis is en hoe goed het geïsoleerd is. We gaan hier uit van 4 kW, dat vermogen is meestal geschikt voor een tussenwoning, hoekwoning of kleine 2 onder 1 kap.
Soms heb je ook een andere cv-ketel nodig. Uiteraard worden de kosten dan hoger. Met een nieuwe cv-ketel erbij kost een hybride warmtepomp van 4 kW ongeveer 8.100 euro. Ook gaat hier de subsidie van 2.550 euro nog vanaf. Dit komt dus uit op: 5.550 euro in totaal.
Je verbruikt gemiddeld 60 procent minder gas bij verwarming met een hybride warmtepomp. Ook verlaag je op deze manier jouw CO2-uitstoot met zo’n 30 procent (bron: Milieu Centraal). Goed voor je portemonnee én het milieu dus.
Een voorbeeld: in een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 bewoners verbruik je op jaarbasis 1.710 kWh meer stroom en bespaar je 760 m3 gas. Je vervangt dus een deel van je gasverbruik door stroom, maar bent toch goedkoper uit. In dit geval bespaar je met een hybride warmtepomp ongeveer 480 tot 1.080 euro per jaar op je energierekening. Dit is afhankelijk van de energieprijs die je betaalt (bron: Milieu Centraal).
Ben je benieuwd hoeveel je bespaart in een ander soort huis of met een ander isolatieniveau? Op de website van Milieu Centraal vind je voor elk type woning en isolatieniveau een tabel met het energieverbruik en de besparing.
De subsidie op een (hybride) warmtepomp valt onder de regeling voor Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type pomp en het vermogen hiervan.
Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht krijg je bijvoorbeeld tussen 1.950 en 3.000 euro subsidie. En voor een volledig elektrische variant is dit 1.950 tot 3.750 euro (Bron: Milieu Centraal). Zo wordt het aanschaffen van een warmtepomp voor duurzame verwarming extra aantrekkelijk. Goed om te weten: als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, krijg je hogere subsidie voor de isolatiemaatregel. Meer weten? Lees meer over warmtepomp subsidie.
Een hybride warmtepomp via Essent? Een slimme keuze. Samen met onze servicepartners begeleiden je bij alle stappen. Van passend advies, naar een soepele installatie binnen één dag, naar hulp met de subsidieaanvraag. Eenmaal geïnstalleerd? Ook voor service en onderhoud ben je aan het juiste adres.
Van passend advies, naar installatie én hulp met subsidieaanvraag
Een offerte die past bij jouw persoonlijke situatie
Professionele installatie door onze servicepartner bij jou in de buurt
Hoeveel een hybride warmtepomp kost, hangt af van verschillende factoren. Zoals het type, het vermogen en de capaciteit. Een hybride warmtepomp (4 kW) met buitenunit kost gemiddeld 6.000 euro. Dat is inclusief btw en plaatsen. De subsidie van 2.550 euro gaat hier nog van af. Dit komt dus uit op: 3.450 euro in totaal.
Ja, een (hybride) warmtepomp heeft onderhoud nodig. Bij een hybride warmtepomp komt dat vooral door de samenwerking met de cv-ketel. Om te zorgen voor een veilige installatie, is het verstandig om het systeem periodiek te laten onderhouden. De monteur controleert dan ook of de warmtepomp en cv-ketel zo efficiënt mogelijk werken. Neem contact op met een van de servicepartners voor een onderhoudscontract. Of bel de klantenservice.
Een hybride warmtepomp werkt altijd samen met een cv-ketel. De meeste cv-ketels zijn geschikt om samen te werken met een warmtepomp. Vaak is het mogelijk de warmtepomp te koppelen aan je bestaande cv-ketel. Ga je een warmtepomp kopen? Dan is het goed om na te gaan of je huidige cv-ketel geschikt is. Onze experts helpen je hierbij.
Het type warmtepomp dat geschikt is voor jou hangt af van je huis en locatie. Een lucht-water warmtepomp werkt bijvoorbeeld goed in mildere klimaten. Een bodem-water of water-water warmtepomp zijn erg geschikt voor hele koude klimaten.
De buitenunit van een lucht-water warmtepomp plaatsen we meestal op een plek waar deze vrij lucht kan aanzuigen. Zoals de tuin, het dak of aan de gevel. Onze adviseurs helpen je graag met het kiezen van de beste plek.