Veel mensen vragen zich af of het interessant is om een warmtepomp aan te schaffen. Warmtepompen kunnen niet alleen verwarmen, sommige warmtepompen kunnen je huis ook koelen. Dat is ideaal tijdens de warme zomermaanden! Hoe het koelen met een warmtepomp werkt, lees je bij Essent.
Sommige warmtepompen kunnen ook koelen. Hierbij wordt het normale verwarmingsproces van de warmtepomp als het ware omgekeerd. Afhankelijk van het soort warmtepomp wordt dit gedaan via actieve koeling of passieve koeling.
Passieve koeling wordt toegepast bij water-water warmtepompen met een bodembron. Dit type warmtepomp maakt gebruik van de constante temperatuur van grondwater om je huis te verwarmen of te koelen. Het grondwater is van nature koel, het hoeft alleen nog getransporteerd te worden naar je huis. Je huis koelen met een water-water warmtepomp kost daardoor relatief weinig energie.
Lucht-water warmtepompen werken met een systeem van actieve koeling. De warmtepomp onttrekt in dit geval warmte uit de binnenlucht, net als een airco. Maar hoe werkt dat eigenlijk?
De warmtepomp zorgt ervoor dat het water in je verwarmingssysteem wordt gekoeld in plaats van verwarmd. De ingebouwde compressor koelt het water, waarna het door het afgiftesysteem stroomt en zo de warme lucht aan je huis onttrekt.
Het is belangrijk om te weten dat je verwarmingssysteem geschikt moet zijn om actieve koeling met een warmtepomp mogelijk te maken. Met radiatoren kun je een ruimte niet koelen, omdat ze onvoldoende afgiftevermogen hebben. Heeft je huis vloerverwarming of ventilatieconvectoren? Dan is koelen met een warmtepomp meestal wel mogelijk. (bron: Warmtepompvergelijker)
Veel warmtepompen kunnen naast verwarmen, ook koelen. Het systeem gebruikt daar in dat geval dezelfde componenten voor. Je hebt dus geen afzonderlijke systemen nodig voor verwarming en koeling.
Het systeem verwarmt door de beschikbare warmte van buiten naar binnen te verplaatsen, net als bij centrale verwarmingssystemen. In de zomer of tijdens warmere perioden kan dit proces juist worden omgekeerd, waardoor de warmtepomp koelt.
Dit gebeurt door de richting van het koelmiddel te veranderen. In de koelmodus onttrekt de warmtepomp warmte aan de binnenlucht en geeft deze af aan de buitenlucht. Net als bij een klassieke airco wordt dit bereikt via een aantal fases, waaronder verdamping en condensatie van het koelmiddel.
Een warmtepomp die zowel kan koelen als verwarmen is een erg efficiënt en veelzijdig apparaat. Een warmtepomp met koelmogelijkheid kan via hetzelfde systeem zowel verwarmen als koelen. Bij koeling wordt het systeem als het ware omgekeerd. We leggen kort uit hoe een warmtepomp werkt bij verwarming en bij koeling:
Verwarmen:
Warmteabsorptie: in de verwarmingsmodus absorbeert de buitenunit van de warmtepomp warmte uit de buitenlucht.
Warmtetransfer: deze warmte wordt overgedragen aan een koelmiddel, dat vervolgens in de compressor wordt comprimeerd. Hierdoor stijgt de temperatuur van het koelmiddel.
Warmteafgifte: het verwarmde koelmiddel wordt door de binnenunit van de warmtepomp geleid, waardoor de binnenlucht in het gebouw verwarmd wordt.
Koelen:
Warmteonttrekking: in de koelmodus werkt het systeem in omgekeerde richting. De binnenunit onttrekt warmte uit de binnenlucht, die wordt geabsorbeerd door het koelmiddel.
Warmtetransfer: het warme koelmiddel wordt naar de buitenunit geleid.
Warmteafgifte: het koelmiddel geeft de warmte af aan de buitenlucht. Daarna kan de cyclus weer van voren af aan beginnen.
Het voordeel van koelen met warmtepompen is dat ze alleen de energie gebruiken die nodig is om het koelmiddel te comprimeren en te verplaatsen. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen komt er geen warmte vrij door verbranding van brandstoffen.
Wil je weten wat voor jouw huis de beste keuze is op het gebied van warmtepompen? Vraag een gratis adviesgesprek aan met een van onze adviseurs en ontdek wat er allemaal mogelijk is!
Een hybride warmtepomp bestaat uit een elektrische warmtepomp in combinatie met een cv installatie. Een hybride warmtepomp kan ook koelen. We leggen uit hoe het werkt:
Net als bij een lucht-water warmtepomp, kan de hybride versie warmte van binnen naar buiten verplaatsen. Als de warmtepomp in de koelmodus staat, wordt warmte afgevoerd. Hierdoor daalt de binnentemperatuur.
Hybride systemen zijn uitgerust met een slimme technologie die automatisch bepaalt of de warmtepomp of de traditionele ketel het meest efficiënt is om te gebruiken. In de zomer of bij hogere buitentemperaturen schakelt het systeem over op koelen met de warmtepomp.
Warmtepompen koelen effectief en zorgen voor een aangename binnentemperatuur tijdens warme dagen. De mate waarin een warmtepomp kan koelen hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld welk type warmtepomp je hebt. Ook de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur spelen een rol. De meest bekende vorm van passieve koeling is door te koelen via je vloerverwaming. Dit wordt ook wel vloerkoeling genoemd. Met vloerkoeling kun je de temperatuur in huis 5 tot 8 graden lager krijgen dan de buitentemperatuur. (bron: Technische Unie)
De werkelijke temperatuurdaling die je kunt bereiken, hangt mede af van de ligging van je huis en hoe goed je huis geïsoleerd is. De koelcapaciteit kan ook variëren afhankelijk van het type warmtepomp en de specificaties van het model.
In de handleiding bij je warmtepomp vind je specifieke informatie over de koelcapaciteiten van jouw systeem.
Niet alle thermostaten zijn geschikt voor een warmtepomp die kan verwarmen en koelen. Wij zetten de mogelijkheden op het gebied van thermostaten voor je op een rij:
Slimme thermostaten bieden geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om de temperatuurinstellingen te regelen via een app op je smartphone.
Sommige moderne thermostaten hebben geofencing-functies die zijn gekoppeld aan je telefoon. Dat betekent dat ze automatisch aanpassingen maken op basis van jouw locatie. Zo kun je instellen dat de verwarming lager gezet wordt als je ver van huis bent.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw huis? Onze deskundige vertelt het je graag tijdens een adviesgesprek!
De lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je cv-water en eventueel ook tapwater te verwarmen. Dit soort warmtepompen kan een huis verwarmen, maar ook koelen. Lucht-water warmtepompen kunnen worden aangesloten op bestaande radiatoren of vloerverwarmingssystemen.
De lucht-lucht warmtepomp werkt door warmte uit de buitenlucht te halen. Deze warme lucht wordt meteen in je huis verspreid. Dit type warmtepomp is ideaal voor snelle verwarming en koeling van ruimtes en wordt vaak gebruikt in combinatie met een airco.
Water-water warmtepompen benutten waterbronnen zoals meren, rivieren of grondwater. Ze gebruiken het water van de externe bron voor verwarming en koeling. Dit type warmtepomp zorgt ervoor dat je verwamingssysteem met koud water gekoeld wordt tot ongeveer 18 graden Celsius. Het koele water wordt door je vloerverwarming gepompt om de temperatuur in je huis te verlagen (bron: NIBE).
Geothermische warmtepompen, ook wel bekend als grondwarmtepompen, halen warmte uit de grond. Deze warmtepompen zijn zeer efficiënt omdat de temperatuur in de grond het hele jaar door relatief constant blijft.
Koelen met een warmtepomp is over het algemeen energie-efficiënter dan met traditionele airconditioning. Warmtepompen gebruiken minder energie omdat ze warmte uit een ruimte verplaatsen, terwijl airco's een ruimte koelen door er koele lucht in te blazen (bron: Feenstra).
De meeste moderne warmtepompen kunnen zowel koelen als verwarmen. Controleer altijd de specificaties om te zien of koelen met jouw warmtepomp mogelijk is.
Of je ook daadwerkelijk kunt koelen hangt ook af van je verwarmingssysteem. Radiatoren zijn ongeschikt om te koelen omdat ze te weinig koelvermogen hebben, maar met vloerverwarming kan het wel.
Ja, vloerkoeling biedt een zeer comfortabele vorm van koeling. In tegenstelling tot traditionele airconditioners heb je bij vloerkoeling geen last van tocht, omdat de gekoelde lucht gelijkmatig verdeeld wordt.
Moderne vloerkoelsystemen met warmtepompen zijn meestal uitgerust met sensoren en regelaars om condensatie te verhinderen. Omdat deze systemen zelf de vloertemperatuur in de gaten houden, wordt condensvorming voorkomen.
Ja, het is belangrijk om een thermostaat te gebruiken die gekoppeld kan worden aan je warmtepompsysteem. Door te kiezen voor een slimme thermostaat, laat je je systeem nog efficiënter werken.
Voor optimaal comfort wordt aanbevolen de gewenste temperatuur binnenshuis niet meer dan 5 tot 8 graden lager in te stellen dan de buitentemperatuur. Dit helpt om het energieverbruik te minimaliseren en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.
In veel gevallen kan een bestaand vloerverwarmingssysteem worden geïntegreerd met een warmtepomp. Het is belangrijk dat je dit laat beoordelen door een specialist, want oudere systemen zijn niet altijd geschikt voor koeling.
Het belangrijkste voordeel van koelen met warmtepompen is dat ze erg energiezuinig zijn. Bovendien kan hetzelfde systeem gebruikt worden voor zowel verwarming als koeling. Een warmtepomp zorgt niet alleen voor een aangenaam binnenklimaat, deze is nog ontzettend duurzaam ook!
Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen we je graag wat de beste keuze is voor jouw woning!