Ben je op zoek naar een energiezuinig alternatief om je huis te verwarmen? Overweeg dan een lucht-water warmtepomp in plaats van een cv-ketel. We vertellen je alles wat je moet weten over deze moderne technologie. Ontdek meer over de werking en de voor- en nadelen. Zo bepaal je of het bij je past.
Wat is een lucht-water warmtepomp precies? Een lucht-water warmtepomp is een systeem dat buitenlucht gebruikt om je huis en sanitair water te verwarmen. Het systeem kan zelfs warmte van de omgevingslucht onttrekken bij temperaturen tot -20°C (bron: Vaillant en Warmerhuis, 2023). Het is een duurzaam alternatief ten opzichte van de traditionele cv-ketel. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Een warmtepomp genereert voldoende warmte bij goed geïsoleerde woningen. Vraag vrijblijvend advies aan en bepaal of jouw woning geschikt is.
Een lucht-water warmtepomp werkt op een vrij eenvoudige, maar ingenieuze manier. Het basisprincipe is de overdracht van warmte van de buitenlucht naar het sanitair water in je woning. Dit proces werkt zelfs als het buiten koud is. Hoe dat precies werkt, leggen we je uit in 5 stappen.
Zowel lucht-lucht als lucht-water warmtepompen maken gebruik van de buitenlucht om warmte te genereren. Het einddoel is echter verschillend. Wat is dan precies het verschil tussen een lucht-lucht en lucht-water warmtepomp? We leggen het je per type warmtepomp uit.
Een lucht-lucht warmtepomp is geen centrale verwarming, maar een airco. Een lucht-lucht warmtepomp gebruikt de verzamelde warmte om de lucht in je woning te verwarmen. Dit type warmtepomp blaast warme lucht direct in de kamers via luchtroosters of via een centraal ventilatiesysteem.
Een lucht-water warmtepomp daarentegen, is een type warmtepomp die de opgenomen warmte gebruikt om sanitair water te verwarmen. Dit warme water gebruik je vervolgens voor je radiatoren, vloerverwarming of voor sanitair warm water. Het kiezen tussen de twee hangt af van je specifieke behoeften en de bestaande infrastructuur in je woning.
Er bestaat ook een hybride opstelling. Een hybride warmtepomp is een slimme combinatie van een all electric warmtepomp en een traditionele cv-ketel. Bij deze hybride oplossing neemt de warmtepomp het grootste deel van de verwarming voor zijn rekening, terwijl de cv-ketel inspringt bij extreem koude dagen. Zo geniet je van duurzame warmte met de betrouwbaarheid van je cv-ketel. Je hebt dan dus wel een gasaansluiting nodig.
Vraag een gratis adviesgesprek aan en kies de juiste warmtepomp voor jouw situatie.
Hoewel het verwarmingssysteem veel voordelen biedt, kent de lucht-water warmtepomp ook nadelen:
Initiële kosten: De installatie van een lucht-water warmtepomp is prijzig. Maar dit compenseer je door de energiebesparingen op lange termijn.
Lagere efficiëntie bij koud weer: Hoewel deze systemen efficiënt zijn, zijn ze minder efficiënt als de buitentemperatuur erg laag is. Het systeem moet dan harder werken om warmte uit de koude lucht te halen.
Ruimtevereisten: Je hebt buitenruimte nodig om de lucht-water warmtepomp te installeren. Dit is soms een probleem voor woningen met beperkte buitenruimte.
Geluidsoverlast: Hoewel moderne pompen relatief stil zijn, produceren bepaalde modellen geluid dat sommigen als storend ervaren.
Niet geschikt voor alle woningtypes: Een woning moet goed geïsoleerd zijn om optimaal gebruik te maken van een lucht-water warmtepomp. Lees meer over goede isolatie van je woning: besparen met isolatie.
Een lucht-water warmtepomp in je woning installeren, kent veel voordelen:
Energie-efficiëntie: Lucht-water warmtepompen maken gebruik van hernieuwbare energie uit de omgeving, waardoor ze zeer energie-efficiënt zijn. Ze genereren vaak meer warmte-energie dan ze aan elektriciteit verbruiken. Ze zijn veel efficiënter dan traditionele cv-ketels.
Milieuvriendelijk: Een lucht-water warmtepomp gebruikt geen gas en slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit. Gebruik je ook nog groene stroom en wek je de benodigde energie op vanuit zonne-energie? Ga je zonne-energie gebruiken, dan is het helemaal een groene keuze.
Besparingen op lange termijn: De initiële installatiekosten zijn hoger, maar een warmtepomp zorgt voor een flinke besparing op je energierekening over de jaren heen.
Verhoogt de waarde van je woning: Duurzame woningen zijn steeds meer in trek. Heb je een lucht-water warmtepomp, dan verhoogt dit de waarde en aantrekkelijkheid van je huis.
Eenvoudige installatie: In vergelijking met andere soorten warmtepompen, vereist een lucht-water warmtepomp minder ingrijpende installatiewerkzaamheden.
Je sluit een lucht-water warmtepomp makkelijk aan op de bestaande cv-installatie. Op de plek van de bestaande cv-ketel. Een monteur regelt dit vaak binnen een dag. Ook bij een nieuwe verwarmingsinstallatie is de lucht-water warmtepomp ideaal. Gebruik dan ook meteen laag temperatuur verwarming, zoals wandverwarming of vloerverwarming. Daarmee haal je het meeste rendement uit de warmtepomp.
De prijs van een lucht-water warmtepomp varieert. De prijs is afhankelijk van het specifieke model en of het samenwerkt met een bestaande of nieuwe cv-ketel. Gemiddeld reken je op kosten tussen de 6.000 en 8.000 euro voor een hybride warmtepomp (4kWh), inclusief btw en installatie (bron: Milieu Centraal).
Het goede nieuws is dat er financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn die de initiële kosten verlagen en de terugverdientijd aanzienlijk versnellen. Je maakt momenteel gebruik van de investeringssubsidie duurzame energie bij bepaalde types warmtepompen. De operationele kosten zijn lager dan die van een traditioneel verwarmingssysteem. Een hybride warmtepomp levert zelfs tot 60% besparing op je gasverbruik op. Voor gedetailleerd advies en een transparante offerte kun je terecht bij onze gespecialiseerde servicepartners.
Lees meer over de kosten van een lucht-water warmtepomp.
Het verbruik van een lucht-water warmtepomp varieert. Het verbruik is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de isolatie van je huis, het klimaat en de gewenste binnentemperatuur. Gemiddeld verbruikt een lucht-water warmtepomp tussen de 2000 tot 3000 kWh per jaar (bron: energyarchitects.nl). Een belangrijke factor in dit verbruik is de Coefficient of Performance (COP) van de pomp.
De COP geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp is: hoe hoger de COP, hoe minder energie de pomp nodig heeft om een bepaalde hoeveelheid warmte te leveren. Bijvoorbeeld, een warmtepomp met een COP van 5 heeft 1 kWh elektriciteit nodig om 5 kWh nuttige warmte te leveren. Dit resulteert in aanzienlijke energiebesparingen in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.
Een monobloc lucht-water warmtepomp is een all-in-one systeem waarbij alle componenten in één buitenunit zijn geïntegreerd. Dit maakt de installatie eenvoudiger en sneller. Je hebt geen binnenunit nodig, waardoor je ruimte bespaart in je woning. Een ander voordeel is dat je geen F-gassen certificaat nodig hebt voor de installatie. Houd er wel rekening mee dat een lucht-water warmtepomp monobloc geluid maakt. Kies daarom een geschikte plaats buiten en voorkom zo geluidsoverlast.
Een lucht-water warmtepomp met boiler is een uitstekende keuze als je naast ruimteverwarming ook warm tapwater wil. De boiler plaats je meestal binnenshuis. Deze boiler slaat het door de warmtepomp geproduceerde warme water op voor later gebruik. Dit betekent dat je altijd direct toegang hebt tot warm water, zonder te wachten. Stem de grootte van de boiler af op je behoeften. Een te kleine boiler leidt tot een tekort aan warm water, terwijl een te grote boiler onnodige energie verbruikt. Raadpleeg daarom een specialist om de juiste boiler voor jouw situatie te bepalen.
Een lucht-water warmtepomp koppelen aan vloerverwarming biedt je een efficiënte en comfortabele manier van verwarmen. De warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht om je vloerverwarmingssysteem te voeden. Het systeem werkt op lage temperatuur verwarming, wat betekent dat het water in je vloerverwarming minder heet hoeft te zijn dan in traditionele radiatoren. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en vermindert de energiekosten. Bovendien is vloerverwarming ideaal voor de lage verwarming die een warmtepomp levert. Ook is het efficiënter dan standaard radiatoren. Met deze combinatie van technologieën creëer je een aangename en energiezuinige woonomgeving.
Een van de grote voordelen van een lucht-water warmtepomp is dat het niet alleen voor verwarming zorgt, maar ook voor koeling tijdens warme zomerdagen. Wanneer de temperatuur stijgt, werkt het systeem in omgekeerde modus. Daarbij haalt het warmte uit je huis en verplaatst dit naar buiten. Dit zorgt voor aangename verkoeling binnen, zelfs als het buiten erg heet is. Zo geniet je van een comfortabel binnenklimaat. Ongeacht het seizoen. Een lucht-water warmtepomp is dus een slimme keuze voor zowel verwarming als koeling.
Een lucht-water warmtepomp is een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt om je huis te verwarmen. Het werkt ook in omgekeerde modus om je huis te koelen.
De buitenunit van een lucht-water warmtepomp plaats je op een plek waar hij voldoende lucht kan aantrekken. Bijvoorbeeld aan de zijkant van je huis.
In principe kan je een lucht-water warmtepomp in elk huis installeren. Wel moet je huis goed geïsoleerd zijn voor een efficiënte werking en heb je ruimte nodig voor het plaatsen van de buitenunit.