Wil je milieuvriendelijk verwarmen en meer weten over monoblock warmtepompen? Ontdek alles over hoe ze werken en wat de voor- en nadelen zijn. Leer over de verschillende typen en vermogens. En waar je op moet letten als je er een wil kopen. Lees verder en beslis of een monoblock warmtepomp bij je past.

Wat is een monoblock warmtepomp?

Een monoblock warmtepomp, wat is dat precies? Het is een type warmtepomp dat bestaat uit één enkele unit. Deze plaats je binnen of buiten, afhankelijk van het specifieke model dat je kiest. De warmtepomp onttrekt warmte aan een natuurlijke bron, zoals de buitenlucht. Vervolgens gebruikt de warmtepomp deze warmte voor verwarming of warm water in je woning.

Bij een monoblock warmtepomp zijn alle componenten gecombineerd in één unit. De hele warmtepomp (compressor, condensor, expansieventiel en de verdamper) bevindt zich dus buiten of binnen. Dit verschilt van een split-systeem warmtepomp. Hierbij is een aparte buiten- en binnenunit aanwezig. Deze units zijn verbonden door koelmiddelleidingen.

Voor- en nadelen monoblock warmtepomp

Overweeg je een monoblock warmtepomp, let dan op de volgende voor- en nadelen van dit systeem.

Voordelen monoblock warmtepomp

  • Eenvoudige installatie: Een monoblock warmtepomp bestaat uit één unit, wat de installatie eenvoudig maakt.
  • Efficiëntie: Door het grotere verdamperoppervlak haalt de monoblock warmtepomp efficiënter warmte uit de buitenlucht. Dit leidt tot een hogere energie-efficiëntie en lagere energiekosten.
  • Stilte: het geluid dat een monoblock warmtepomp maakt is stiller, omdat hij een grotere ventilator heeft en daardoor een lager toerental draait.Geen buitenunit nodig: Als je geen tuin hebt of onvoldoende ruimte rondom het huis, is een monoblock warmtepomp ideaal omdat er geen buitenunit nodig is.

Nadelen monoblock warmtepomp

  • Kosten: monoblock systemen zijn duurder dan split systemen door het technische ontwerp.
  • Grootte: Monoblock warmtepompen zijn over het algemeen groter dan split-systemen, wat een probleem is als je beperkte ruimte hebt.

Monoblock hybride warmtepomp

Is volledig gasloos verwarmen in jouw situatie niet mogelijk? Een monoblock hybride warmtepomp is een innovatieve oplossing die de voordelen van een lucht-water warmtepomp combineert met die van een cv-ketel. Deze warmtepomp bestaat uit één unit en is ontworpen om zowel voor verwarming als voor de levering van warm water te zorgen. Je verwarmt je huis daarmee op een energie-efficiënte manier.

Beste monoblock warmtepomp

Zoek je de beste monoblock warmtepomp? Dan wil je een model dat efficiënt, betrouwbaar en passend is. De 'beste' warmtepomp hang volledig af van jouw situatie en wensen. Overleg dus met een expert en maak zo de juiste keuze. Let je bijvoorbeeld meer op hoge prestaties en energie-efficiëntie? Of zoek je vooral een compact ontwerp voor een huis met beperkte ruimte? Ook eenvoudige installatie en bediening spelen vaak een rol. En of je de warmtepomp als hoofdverwarming gebruikt of voor warm water van de tap.

Adviesgesprek aanvragen

Monoblock of split warmtepomp

Overweeg je een warmtepomp, dan maak je een keuze tussen een monoblock of split-systeem. Beide typen hebben hun eigen unieke voordelen. We vertellen je er wat meer over.

Hierom een monobloc warmtepomp

Bij een monoblock warmtepomp zijn alle onderdelen in één toestel verwerkt. Dit maakt de installatie eenvoudiger en vaak goedkoper. Monoblock systemen zijn over het algemeen stiller, omdat ze groter zijn en de ventilator minder toeren maakt. Bovendien hoef je bij een monoblock warmtepomp geen koelmiddelleidingen aan te leggen naar binnen. Dit is een groot voordeel als je niet in je muur wil boren.

Keuze voor split warmtepomp

Een split warmtepomp bestaat uit twee delen: een binnen- en een buitenunit. Split-systemen zijn compacter en goedkoper dan een warmtepomp in de vorm van een monoblock. Ze hebben echter een minder goed rendement. Het is dus volledig afhankelijk van je wensen en eisen of een monoblock of split warmtepomp de beste keuze is.

Monoblock warmtepomp aansluiten

Een monoblock warmtepomp aansluiten is voor doe-het-zelf-installateurs een uitdagende taak. Met de juiste kennis en voorbereiding is het wel mogelijk om dit zelf te doen. Kies de locatie zorgvuldig. Dit moet een plek buiten zijn met onder andere voldoende ruimte en een gat met grind voor de afvoer van condenswater.

Aansluiten op cv-water of verwarming

Sluit je een monoblock warmtepomp op je cv-systeem of vloerverwarming aan, zorg er dan voor dat je beschikt over de juiste leidingen en aansluitingen. Installeer de aanvoer- en retourleidingen correct en zorg voor een efficiënte werking van het systeem.

Aansluitschema

Een aansluitschema is erg handig bij het aansluiten van je warmtepomp. Dit schema geeft je een duidelijk overzicht van hoe je de verschillende onderdelen van de warmtepomp aansluit. Je vindt deze schema's gratis op internet.

Monoblock warmtepomp zelf installeren?

Let erop dat het aansluiten van een monoblock warmtepomp op een cv-systeem of vloerverwarming precisie en zorgvuldigheid vereist. Ben je niet zeker van je vaardigheden, schakel dan een professional in. Een erkend installateur helpt je graag met de ideale oplossing voor jouw woning. Vraag vrijblijvend advies aan.

Monoblock warmtepomp binnen

De plaatsing van de unit is een belangrijke overweging. Plaats je een hybride warmtepomp monoblock binnen of buiten? Dit is onder andere afhankelijk van het soort warmtepomp dat je kiest. We vertellen je graag meer over de verschillende typen warmtepompen.

Lucht-water warmtepomp

Een hybride lucht-water warmtepomp combineert een lucht-water warmtepomp en een condensatieketel. Kies je voor een monoblock dan combineer je dit in één behuizing. Heb je geen ruimte voor een buitenunit? Of is er een risico dat de unit voor geluidsoverlast zorgt? Plaats hem dan als binnenunit. Houd ook binnen rekening met de beschikbare ruimte en de ventilatie-eisen van de unit.

Monoblock warmtepomp zonder buitenunit

Een monoblock warmtepomp zonder buitenunit kent een innovatief systeem dat energie uit de buitenlucht haalt. Het is esthetisch aantrekkelijker, neemt minder ruimte in beslag en zorgt voor minder geluidsoverlast. De installatie is eenvoudiger en sneller, omdat er geen koeltechnische verbinding nodig is tussen binnen- en buitenunits. Bovendien minimaliseert een systeem zonder buitenunit het risico op warmteverlies. Dit leidt tot een optimaal rendement en een kortere terugverdientijd.

Monoblock lucht-water warmtepomp

Een monoblock lucht-water warmtepomp is een efficiënte en milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen. Bij deze soort warmtepomp wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken. De warmtepomp gebruikt dit om je cv-water en eventueel ook je sanitair water te verwarmen.

Het systeem bestaat meestal uit één grote buitenunit. Dit betekent dat de leidingen die naar binnen lopen, gevuld zijn met water in plaats van koudemiddel. Dit komt omdat de condensor van de warmtepomp ook in de buitenunit is verwerkt. De gemiddelde kosten voor dit type warmtepomp liggen tussen de 8.000 en 13.000 euro.

Lucht-lucht warmtepomp monoblock

Ben je op zoek naar een warmtepomp systeem dat zowel kan verwarmen als koelen? Dan is ook een monoblock lucht-lucht warmtepomp soms een goede keuze. Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, maar geeft deze af aan de lucht in je woning in plaats van aan je cv-water.

Het is een systeem dat als een soort airco werkt. Het systeem geeft alleen warmte af aan de ruimte waarin hij geplaatst is, niet aan overige ruimtes. Daarom is het alleen geschikt voor kleinere woningen zoals appartementen.

Airconditioning

Bij een monoblock gaat het om één grote binnenunit die warme lucht afgeeft, dus een buitenunit is niet nodig. Je hebt alleen een aan- en afvoerkanaal voor de lucht nodig door je buitengevel. Interessant is dat je de werking van deze warmtepomp op warme dagen kunt omdraaien, zodat je koude lucht creëert. De gemiddelde kosten voor dit type warmtepomp liggen tussen de 2.750 en 8.500 euro.

Warmtepomp 12 kW monoblock of monoblock warmtepomp 7 kW?

Monoblock warmtepompen zijn verkrijgbaar in verschillende vermogensklassen. Het is afhankelijk van je situatie hoeveel vermogen je nodig hebt.

Grotere woningen vermogen warmtepomp

Ben je op zoek naar een krachtige oplossing? Dan is een warmtepomp 12 kW monoblock vaak een goede keuze. Deze warmtepompen verwarmen een groot huis of bedrijfspand op een efficiënte manier. Ze zijn ontworpen voor optimale prestaties, zelfs bij extreem lage buitentemperaturen.

Voor zeer grote huizen of commerciële gebouwen, kies je voor een warmtepomp 16 kW monoblock. Deze units zijn vaak uitgerust met geavanceerde functies voor maximale energie-efficiëntie.

Kleinere woningen vermogen warmtepomp

Zoek je een warmtepomp voor een kleinere woning of als aanvulling op een bestaand verwarmingssysteem? Overweeg dan een monoblock warmtepomp van 10 kW, 7 kW, 5 kW of zelfs 4 kW. Deze warmtepompen zijn compacter en vaak ook stiller dan hun krachtigere tegenhangers.

De gekozen capaciteit van je warmtepomp moet overeenkomen met de verwarmingsbehoefte van je woning. Een correct gedimensioneerde warmtepomp werkt efficiënter en heeft een langere levensduur. Voor bestaande woningen die niet goed geïsoleerd zijn, is een warmtepomp meestal niet krachtig genoeg. Houd daar rekening mee. Bij nieuwbouw is dit meestal geen probleem.

Veelgestelde vragen over een monoblock warmtepomp

Is een monoblock warmtepomp efficiënter dan een split-unit variant?

Ja, een monoblock warmtepomp behaalt vaak een hoger rendement dan een split-unit variant. Dit komt omdat het apparaat groter is en daardoor meer oppervlak beschikbaar heeft om warmte uit de lucht te halen.

Wat is het verschil tussen een monoblock en een split warmtepomp?

Het belangrijkste verschil is dat een monoblock warmtepomp uit één unit bestaat, terwijl een split warmtepomp uit een binnen- en buitenunit bestaat.

Is een monoblock warmtepomp geschikt voor alle woningen?

Nee, de geschiktheid van een monoblock warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Denk aan de isolatie van de woning en de beschikbare ruimte voor de installatie van de unit.