Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast: hij haalt warmte van buiten naar binnen. Je warmtepomp verbruikt daarbij ook energie. Verschillende factoren beïnvloeden het rendement van een warmtepomp. Bij een lage buitentemperatuur moet je warmtepomp bijvoorbeeld harder werken. Het rendement is dan lager. Toch is een warmtepomp over het algemeen rendabel. Lees waarom en hoe je met een warmtepomp flink op je energierekening bespaart.
Een warmtepomp is een slimme manier om je huis te verwarmen. Maar is een warmtepomp rendabel? Het antwoord is: ja. Een warmtepomp werkt efficiënt en bespaart op de lange termijn geld op je energierekening.
De aanschaf- en installatiekosten van een warmtepomp kunnen hoog zijn. Maar deze kosten verdien je terug door de energiebesparingen. Een warmtepomp verbruikt namelijk minder energie dan traditionele verwarmingssystemen zoals een CV-ketel of HR-ketel. Dit komt doordat een warmtepomp energie uit de lucht, het water of de grond haalt en deze omzet in warmte. Hierdoor kan je flink besparen op je gasrekening. Maar let op, de rendabiliteit van een warmtepomp hangt af van vele factoren.
Wanneer is een warmtepomp rendabel? Dat hangt af van een aantal factoren:
Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Het is een combinatie van een warmtepomp zelf en een cv-ketel voor je verwarming en warm tapwater. De rendabiliteit van een deze warmtepomp wordt beïnvloed door de isolatie van je huis, de buitentemperatuur en de energieprijzen.
Goede isolatie: een warmtepomp werkt efficiënter als je huis goed geïsoleerd is. Hierdoor bespaar je meer energie.
Buitentemperatuur: bij een lage buitentemperatuur moet de warmtepomp harder werken. Gelukkig springt de cv-ketel dan bij. Dit maakt een deze warmtepomp een veilige keuze.
Energieprijzen: als de prijs voor gas hoger is dan de prijs voor elektriciteit, is het rendabeler om een warmtepomp te gebruiken. Hij verbruikt minder gas dan een traditionele cv-ketel en draagt dus bij aan een lagere energierekening en een beter milieu.
Een hybride warmtepomp is dus vooral rendabel als je al centrale verwarming hebt. Je profiteert dan het meest van de combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel.
Stel: je hebt een huis met goede isolatie, je hebt al een CV-ketel en woont in een gebied waar de buitentemperatuur over het algemeen mild is. Dan is dat de ideale situatie voor dit type warmtepomp. De warmtepomp kan het grootste deel van de tijd de verwarming verzorgen, terwijl de CV-ketel bijspringt bij piekmomenten of als het buiten erg koud is. Omdat je huis goed geïsoleerd is, blijft de warmte goed behouden en werkt de warmtepomp efficiënt.
Stel: je hebt een huis dat niet goed geïsoleerd is. Je hebt geen bestaande CV-ketel en je woont in een gebied waar de buitentemperatuur vaak laag is. Dan kan dit type warmtepomp minder rendabel zijn. De warmtepomp moet harder werken om het huis te verwarmen, wat meer energie kost. Bovendien zou je ook een CV-ketel moeten aanschaffen, wat extra kosten met zich meebrengt.
Zit je in een soortgelijke situatie en wil je weten of je woning geschikt is? Vraag vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek aan met een expert.
Een all electric warmtepomp is een volledig elektrische warmtepomp. Het is een duurzame en slimme keuze voor het verwarmen je huis. Maar wanneer is zo'n warmtepomp nu echt rendabel? Het antwoord hangt sterk af van je situatie. Een all electric warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet deze om in bruikbare warmte voor je woning.
Goede isolatie: een warmtepomp werkt efficiënter als je huis goed geïsoleerd is. Hierdoor bespaar je meer energie.
Lage temperatuur verwarming: je warmtepomp werkt het beste in huizen met lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming of moderne radiatoren. Traditionele radiatoren zijn vaak minder geschikt omdat deze op hogere temperaturen werken. Het rendement van de warmtepomp is dan lager.
Energieprijzen: gemiddeld gebruiken huishoudens met een all electric warmtepomp 2400 kWh meer stroom dan huishoudens zonder warmtepomp. Je gebruikt alleen helemaal geen gas meer, dus dat scheelt veel op je energierekening. Zeker nu de gasprijzen zo hoog zijn.
Het is wel belangrijk om rekening te houden met de hogere stroomkosten en de aanschaf- en installatiekosten van de warmtepomp.
Stel: je hebt goede isolatie thuis, met vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Bovendien is de prijs van elektriciteit in jouw regio relatief laag. Dan is een all electric warmtepomp het meest rendabel.
Heb je een slecht geïsoleerd huis met radiatoren die op hogere temperaturen werken? En is de prijs van elektriciteit in jouw regio relatief hoog? Dan is een volledig elektrische warmtepomp minder rendabel. De warmtepomp moet harder moeten om het huis te verwarmen, wat meer energie kost. Bovendien vermindert een hoog temperatuur verwarming de efficiëntie van de warmtepomp.
Het rendement van een warmtepomp is afhankelijk van het seizoen. In de winter is het rendement van de warmtepomp vaak lager dan in de andere seizoenen. Dit komt omdat de warmtepomp meer energie moet gebruiken om de koude buitenlucht op te warmen.
Toch kan een warmtepomp ook in de winter een hoog rendement hebben. Zelfs bij temperaturen onder nul bevat de buitenlucht vaak nog voldoende energie voor de warmtepomp om warmte te genereren. Bovendien halen sommige warmtepompen warmte uit de bodem, die heeft een constantere temperatuur dan de lucht.
Het gemiddelde rendement van een warmtepomp wordt vaak uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). In de zomer loopt dit cijfer op tot 6 of 7, terwijl het in de winter kan dalen tot ongeveer 2 tot 3. Dit betekent dat voor elke kWh elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, het 2 tot 3 kWh warmte levert - zelfs in de koudste maanden (Bron: Milieu Centraal).
Het berekenen van het rendement van een warmtepomp kan op het eerste gezicht ingewikkeld lijken, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig als je eenmaal de basisbegrippen begrijpt. De termen die je moet kennen zijn COP (Coefficient of Performance) en SCOP (Seasonal Coefficient of Performance).
Stel dat je een warmtepomp hebt die 10 kWh aan warmte produceert voor elke 2 kWh aan elektriciteit die hij verbruikt. De Coefficient of Performance (COP) wordt dan berekend als volgt:
COP = Geleverde warmte / Verbruikte elektriciteit COP = 10 kWh / 2 kWh = 5
Dit betekent dat de warmtepomp 5 keer meer energie produceert dan hij verbruikt, wat een zeer goed rendement is.
Voor een seizoensgebonden rendementsberekening (SCOP), zou je het totale energieverbruik en de totale warmteproductie over een heel seizoen moeten kennen. Stel dat je warmtepomp over het hele stookseizoen 15.000 kWh warmte heeft geproduceerd en daarvoor 3.000 kWh aan elektriciteit heeft verbruikt. De SCOP wordt dan als volgt berekend:
SCOP = Totale geleverde warmte over het seizoen / Totaal verbruikte elektriciteit over het seizoen SCOP = 15.000 kWh / 3.000 kWh = 5
Dus, over het hele seizoen, heeft de warmtepomp 5 keer meer warmte-energie geproduceerd dan de hoeveelheid elektriciteit die het heeft verbruikt.
Om het rendement van een warmtepomp te berekenen, moet je dus weten hoeveel warmte het levert en hoeveel stroom het verbruikt. Je kunt deze informatie vaak vinden in de technische specificaties van de warmtepomp of je kunt het opvragen bij je installateur.
Het gemiddelde rendement van een warmtepomp ligt tussen 200% en 500%, wat betekent dat je met 1 kWh elektriciteit tussen de 2 en 5 kWh warmte kan produceren.
Ja, over het algemeen heeft een warmtepomp een hoger rendement dan een cv-ketel.
Het rendement van een warmtepomp hangt af van de buitentemperatuur; bij lagere temperaturen kan het rendement afnemen.
De Coëfficiënt of Performance (COP) van een warmtepomp is een maat voor de efficiëntie waarmee het elektriciteit omzet in warmte, uitgedrukt als een verhouding van de hoeveelheid warmte die het produceert tot de hoeveelheid elektriciteit die het verbruikt.
Een goede COP voor een warmtepomp ligt meestal tussen de 3 en 5. Dit betekent dat het 3 tot 5 kWh warmte kan produceren voor elke kWh stroom die het verbruikt.