Als je een warmtepomp koopt in 2025, kom je wellicht in aanmerking voor een subsidie. Er is een landelijke subsidie beschikbaar die de aanschaf van warmtepompen stimuleert. Je komt in aanmerking voor de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) als je voldoet aan enkele voorwaarden. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp.

Warmtepomp subsidie: voor hoeveel subsidie kom ik in aanmerking?

Als je in aanmerking komt voor subsidie, dan ontvang je altijd minimaal 500 euro. Hoeveel subsidie je daadwerkelijk ontvangt, hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen ervan.

Kies je bijvoorbeeld voor een hybride warmtepomp met buitenunit, een vermogen van 4 kW en energielabel A++, dan kun je 1.925 euro subsidie ontvangen. (bron: Milieu Centraal)

Zo wordt het aanschaffen van een warmtepomp voor duurzame verwarming je extra aantrekkelijk gemaakt. Combineer je de warmtepomp met een andere isolatiemaatregel? Dan ontvang je bovendien een hogere subsidie voor de isolatiemaatregel.

Voorwaarden warmtepomp subsidie in 2025

Voor de subsidie gelden een aantal voorwaarden. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • De warmtepomp moet op de meldcodelijst van de RVO staan.

  • Je bent zelf eigenaar van de woning en woont er al, óf je gaat er na een verbouwing wonen.

  • Het gaat om een bestaande woning. De subsidie geldt niet voor nieuwbouwwoningen.

  • De installatie is of wordt gedaan door een erkende installateur.

  • Je hebt een factuur en betaalbewijs op jouw naam van de aanschaf en installatie van de warmtepomp.

  • Je kunt tot 24 maanden na de installatie van de warmtepomp subsidie aanvragen.

    bron: (Milieu Centraal)

Subsidie warmtepomp aanvragen

Wil je subsidie voor je warmtepomp aanvragen? Je subsidieaanvraag moet voldoen aan verschillende voorwaarden. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden die gelden in 2025:

  1. Vereisten energielabel: vanaf 2025 moet een warmtepomp minimaal energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor de ISDE. Voor warmtepompen met energielabel A+ of lager ontvang je geen subsidie. 
  2. Aanvraagprocedure: je kunt je subsidieaanvraag tot 24 maanden na de installatie van de warmtepomp indienen. Dit doe je via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je hebt een factuur en een betaalbewijs op jouw naam nodig van zowel de aanschaf als de installatie van je warmtepomp.
  3. Beoordeling aanvraag: je aanvraag wordt beoordeeld door de RVO. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een subsidiebedrag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp.

Naast de ISDE zijn er soms ook lokale leningen of subsidies voor (hybride) warmtepompen beschikbaar. Vraag bij je gemeente of er extra financiële voordelen zijn en wat de voorwaarden hiervoor zijn.

Hoeveel subsidie krijg je voor een warmtepomp?

De hoogte van de subsidie voor een warmtepomp in Nederland varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp en het energielabel. De algemene subsidiebedragen in 2025 zijn als volgt:

  1. Minimale subsidie: er is een minimumsubsidie van 500 euro voor warmtepompen.
  2. Energielabel: warmtepompen met energielabel A+++ krijgen een extra bonus van 200 euro bovenop de standaardsubsidie. (bron: Milieu Centraal)
  3. Specifieke modellen: de exacte subsidiebedragen variëren per specifiek model. Op de meldcodelijst van de RVO vind je het voorgestelde subsidiebedrag.

Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen komen in aanmerking voor ISDE-subsidie. Deze warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken dit voor het verwarmen van water, wat ervoor zorgt dat je energieverbruik omlaag gaat.

Lucht-lucht warmtepomp: geen ISDE-subsidie in 2025.

Lucht-lucht warmtepompen komen niet in aanmerking voor ISDE-subsidie. Dit komt omdat ze voornamelijk worden gebruikt voor koeling, maar niet direct bijdragen aan het verminderen van het energieverbruik. (bron: RVO)

Combineer maatregelen voor meer subsidie

Goed om te weten: als je de warmtepomp combineert met een andere isolatiemaatregel, krijg je een hogere subsidie. Op de site van de RVO lees je aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je de subsidie kunt aanvragen.

Energiebespaarlening afsluiten voor een warmtepomp

Als woningeigenaar kun je een Energiebespaarlening afsluiten. Dat is een lening met gunstige voorwaarden die gebruikt mag worden voor 24 verschillende energiebesparende maatregelen. Dit kan een optie zijn wanneer je graag een milieuvriendelijk verwarmingstoestel wilt, maar niet beschikt over voldoende financiële middelen

Nog meer subsidies en regelingen

Milieu Centraal en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben samen de energiesubsidiewijzer ontwikkeld. Naast landelijke subsidies zijn er soms ook regionale subsidies of regelingen beschikbaar. Vul je gegevens in om te zien welke subsidies en regelingen beschikbaar zijn in jouw regio.

Heb je interesse in energiebesparende maatregelen? Een warmtepomp is een goede investering, maar er zijn meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan isolatie of zonnepanelen.

Adviesgesprek aanvragen

 Veelgestelde vragen over subsidies voor warmtepompen in 2025

Wat is de ISDE-subsidie voor warmtepompen?

De ISDE is een subsidie van de Nederlandse overheid om de aankoop van duurzame energieproducten te stimuleren. De overheid wil het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen en de overgang naar duurzame energiebronnen bevorderen. Als je in 2025 een warmtepomp aanschaft, profiteer je in veel gevallen van de ISDE subsidie voor warmtepompen.

ISDE-subsidie warmtepomp: wie komt in aanmerking?

Particulieren komen in aanmerking voor de ISDE-subsidie. De warmtepomp moet voldoen aan bepaalde energielabels en technische eisen. Een erkende installateur vertelt je graag welke warmtepomp het beste bij jouw woning past en of deze warmtepomp aan de subsidie-eisen voldoet.

Kan ik subsidie krijgen als ik al een warmtepomp heb geïnstalleerd?

Ja, je kunt subsidie aanvragen tot 24 maanden na de installatie van de warmtepomp. Om subsidie te ontvangen, is het noodzakelijk dat je warmtepomp geplaatst is door een erkende installateur.

Hoe vraag ik de ISDE-subsidie aan?

De subsidieaanvraag doe je via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zorg dat je alle benodigde documenten, zoals de factuur en het betaalbewijs, bij de hand hebt.

Zijn er naast de ISDE-subsidie nog andere financiële voordelen?

Ja, er kunnen ook lokale subsidies of leningen beschikbaar zijn, afhankelijk van je gemeente. Daarnaast is er de Energiebespaarlening, waarmee je de aanschaf en installatie van een warmtepomp kunt financieren.