Overweeg je een warmtepomp installatie in je woning en wil je weten wat daarbij komt kijken? Dan ben je op de juiste plek. In dit artikel leggen we je uit hoe een warmtepomp werkt, welke soorten er zijn en hoe we deze voor je installeren. We duiken in de details van afmetingen, installatietijden en kosten. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.
Een warmtepomp installatie, hoe werkt dat nu precies? Het principe is eenvoudiger dan je misschien denkt. Stel je een koelkast voor, maar dan omgekeerd. In plaats van koude lucht te produceren, haalt de warmtepomp de warmte uit de lucht om je huis te verwarmen.
Warme lucht verwarmen gebeurt met behulp van een koudemiddel. Dit koudemiddel neemt de warmte op uit de lucht, waarna het naar een hogere temperatuur wordt omgezet. De gegenereerde warmte wordt vervolgens ingezet om je woning te verwarmen via vloerverwarming of radiatoren.
Het stroomverbruik van je huis neemt toe door deze warmtepomp installatie werking, maar dit betekent ook dat je gasverbruik aanzienlijk afneemt. Zo draag je bij aan een duurzamere leefomgeving en bespaar je op de lange termijn op je energierekening.
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, die warmte uit water of grond halen. Welk systeem je ook kiest, een warmtepomp installatie maakt slim gebruik van de warmte uit een natuurlijke bron om je huis te verwarmen, terwijl je tegelijkertijd bespaart op je gasverbruik.
Het installeren van een warmtepomp vraagt om deskundigheid en zorgvuldigheid. Hoe installeer je een warmtepomp precies? Laten we doornemen hoe onze installateurs te werk gaan.
Een warmtepomp bestaat uit twee hoofdonderdelen: de binnenunit en de buitenunit. De binnenunit plaats je in huis, bijvoorbeeld in de garage of op zolder. Houd er rekening mee dat de units voldoende ruimte hebben en goed toegankelijk zijn voor onderhoud.
Vervolgens komt de buitenunit aan bod. Deze staat meestal in de tuin, op een plat dak, tegen de gevel of op het balkon. Ondanks dat deze unit minimaal geluid maakt, kies je voor een locatie die zo min mogelijk overlast veroorzaakt. Dus niet onder of naast een slaapkamerraam en ook niet te dicht bij de buren. 's Nachts, wanneer de verwarming op een lagere temperatuur staat, maakt de unit minder geluid. Voor extra geluidsvermindering plaats je een geluidswerende kast over de buitenunit.
Controleer voordat je een warmtepomp laat installeren of je woning voldoende geïsoleerd is. Een goede isolatie in huis is een voorwaarde voor het effectief functioneren van een warmtepomp. Is dat niet het geval? Dan kun je beter eerst andere maatregelen nemen om je woning te verduurzamen, zoals dakisolatie of vloerisolatie. Een expert adviseert je hierin en bepaalt of je woning geschikt is voor een warmtepomp.
Houd bij de installatie van een warmtepomp rekening met de afmetingen van zowel de binnen- als buitenunit. Hoe groot is een warmtepomp installatie precies?
De binnenunit van een warmtepomp is qua omvang vergelijkbaar met een cv-ketel. Afhankelijk van het type warmtepomp meet de binnenunit gemiddeld 70 cm in breedte, 90 cm in hoogte en 26 cm in diepte. Zoek je naar een plek voor de binnenunit? Kies dan een locatie die voldoende ruimte biedt en goed toegankelijk is voor onderhoud.
Voor de buitenunit gelden andere afmetingen. Gemiddeld zijn de afmetingen van een buitenunit: breedte 120 cm, hoogte 93 cm en diepte 37 cm. Sommige specifieke modellen zoals het R32 splitsysteem hebben afmetingen van breedte 76,5 x hoogte 55 x diepte 28,5 cm. Belangrijk is dat er voldoende luchtstroom naar de buitenunit gaat en dat de minimale afstand tot de buren wordt gerespecteerd.
Kortom, bij het plannen van een warmtepomp installatie speelt de afmeting van de pomp een belangrijke rol. We adviseren je graag over de beste plaatsing van de units, rekening houdend met de beschikbare ruimte en de geluidsoverlast.
Hoe lang duurt het om een warmtepomp te installeren? Dit is een veelgestelde vraag. Het antwoord hangt af van het soort warmtepomp en de structuur van je woning. Een eenvoudige installatie, zoals een hybride warmtepomp, nemen we meestal binnen één dag voor onze rekening. Complexere installaties, waarbij aanpassingen aan de woning of het afgiftesysteem nodig zijn, duren soms langer.
We staan klaar om je te begeleiden bij elke stap van dit proces. We beginnen met een persoonlijk advies, afgestemd op jouw specifieke situatie. Onze deskundige servicepartners voeren vervolgens een professionele installatie uit in je woning. Daarbij streven we ernaar om de installatie binnen één dag te voltooien, zodat je zo snel mogelijk kunt genieten van je nieuwe, energiezuinige verwarmingssysteem.
Maar onze service stopt niet na de installatie. We helpen je ook met de subsidieaanvraag. Én we bieden onderhoudsdiensten aan om ervoor te zorgen dat je warmtepomp optimaal blijft presteren. Vraag vandaag nog een adviesgesprek aan en ontdek de voordelen van een warmtepomp voor jouw woning.
Overweeg je een hybride warmtepomp? Dat is een slimme keuze! Maar wat is een hybride warmtepomp precies en hoe verloopt de installatie? Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande cv-installatie. Het systeem maakt gebruik van elektriciteit, waardoor je nauwelijks nog gas nodig hebt. Dit maakt het een efficiënte en duurzame oplossing voor verwarming.
De installatie van een hybride warmtepomp is relatief eenvoudig in vergelijking met andere soorten warmtepompen. Omdat het systeem aansluit op je bestaande cv-ketel, is er geen grote aanpassing nodig. We voegen simpelweg de warmtepomp toe aan je huidige installatie. Ontdek meer over een hybride warmtepomp installatie en vraag een adviesgesprek aan.
Een all electric warmtepomp werkt volledig op stroom. Dit systeem haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en gebruikt deze om je woning te verwarmen en warm water te leveren. Het mooie van een all-electric warmtepomp is dat je geen cv-ketel of gasaansluiting meer nodig hebt. Dit maakt het een uiterst duurzame keuze voor je verwarming.
Het all electric warmtepompsysteem bestaat uit een buitenunit, een binnenunit en een boiler voor warm water. De buitenunit haalt energie uit de omgeving en de binnenunit zet deze energie om in bruikbare warmte. De boiler zorgt voor warm water in bijvoorbeeld de badkamer en keuken.
De installatie van een all electric warmtepomp vraagt om een professionele aanpak. We beginnen met een gedetailleerde evaluatie van je woning en huidige verwarmingssysteem. Op basis hiervan stellen we een installatieplan op. Vervolgens installeren onze ervaren monteurs de binnen- en buitenunit en sluiten deze aan op je verwarmingssysteem en de boiler.
All electric warmtepompen passen het beste bij goed geïsoleerde huizen met vloerverwarming of laagtemperatuurradiatoren. Is je huis nog niet zo goed geïsoleerd? Geen zorgen, we adviseren je graag over de isolatiemaatregelen die je kunt treffen om je huis geschikt te maken voor een all electric warmtepomp.
Wil je een warmtepomp plaatsen en zoek je een goede installateur? Een professionele installateur van onze servicepartners installeert de warmtepomp vaak al binnen één dag! Vraag een adviesgesprek aan over hoe je een warmtepomp installeert in jouw woning. Kom meer te weten over warmtepompen, of je huis geschikt is, welk type het beste past en krijg een transparante offerte.
Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de omgevingslucht, zelfs bij temperaturen tot -20°C! Deze energie wordt vervolgens gebruikt om cv-water te verwarmen. Het systeem bestaat uit twee delen: een buitenunit die de warmte uit de lucht haalt en een binnenunit die deze warmte omzet in bruikbare energie.
Bij de installatie van een lucht-water warmtepomp kijken we eerst naar je woning en huidige verwarmingssysteem. Op basis daarvan maken we een plan voor de installatie. Onze ervaren installateurs plaatsen dan de binnen- en buitenunit en sluiten deze aan op je verwarmingssysteem.
Het mooie van een lucht-water warmtepomp is dat er geen grote verbouwingen nodig zijn. De buitenunit plaatsen we meestal in de tuin, zo dicht mogelijk bij de binnenunit. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over ingrijpende bouwwerkzaamheden.
Interesse in een lucht-water warmtepomp installatie? Neem contact met ons op! We helpen je graag met persoonlijk advies en een offerte op maat.
Een lucht-lucht warmtepomp of ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en gebruikt deze om de binnenlucht in je woning te verwarmen of te koelen. Het systeem bestaat uit een buitenunit, die de warmte uit de lucht haalt, en een binnenunit, die deze warmte omzet in een comfortabele temperatuur binnenshuis. Je kunt het vergelijken met een airco.
Het grote voordeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat het zowel kan verwarmen als koelen. Bovendien is er geen grote verbouwing nodig voor de installatie. De buitenunit plaatsen we meestal in de tuin, zo dicht mogelijk bij de binnenunit.
Interesse in een lucht-lucht warmtepomp installatie? We helpen je graag met persoonlijk advies en een offerte op maat.
Bij het installeren van een warmtepomp heb je verschillende keuzes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hoge temperatuur warmtepomp, lage temperatuurverwarming, een hybride systeem of een ander soort warmtepomp. Overweeg je een warmtepomp te kopen en te installeren? Of denk je aan een hybride warmtepomp? We helpen je graag met het maken van de juiste keuze en het realiseren van een professionele installatie.
De kosten van een warmtepomp inclusief installatie hangen sterk af van het type warmtepomp dat je kiest. Ook speelt mee of de pomp samenwerkt met een nieuwe cv-ketel, je huidige cv-ketel, of helemaal geen cv-ketel. Gemiddeld liggen de kosten voor een hybride warmtepomp (4kWh) tussen de 6.000 en 8.000 euro, inclusief btw en installatie. Dat is best een investering, maar gelukkig zijn er beschikbaar die de kosten drukken. Daardoor verdien je je investering sneller terug.
En er is nog meer goed nieuws. Met een warmtepomp daalt je gasverbruik aanzienlijk. Bij een hybride warmtepomp gaat het gemiddeld om 60%. Dat betekent dat je flink bespaart op je energierekening! We helpen je graag met advies op maat. Neem contact met ons op en ontdek hoe je met een warmtepomp kunt profiteren van duurzaam comfort én lagere energiekosten.
Denk je erover om zelf een warmtepomp te installeren? Technisch gezien mag dat wel, maar is het ook verstandig? Daarover willen we graag duidelijk zijn: wij raden je af om zelf een warmtepomp te installeren. Maar waarom eigenlijk?
Een warmtepomp is een complex systeem dat precies goed afgesteld moet zijn voor de grootste efficiëntie. Dat vraagt om kennis en ervaring die je als doe-het-zelver meestal niet hebt. Is de warmtepomp geïnstalleerd op een verkeerde manier, dan loop je het risico dat je warmtepomp niet optimaal werkt. Dat betekent dat je minder bespaart op je energierekening dan je had kunnen doen.
Daarnaast zijn er veiligheidsrisico's. Warmtepompen werken met koudemiddelen die gevaarlijk kunnen zijn als ze niet op de juiste manier worden gehanteerd. Een fout kan leiden tot schade aan je warmtepomp, je huis of zelfs je gezondheid.
Dus, wil je een warmtepomp laten installeren? Wij helpen je graag om alles vakkundig en veilig te installeren. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Elke installateur heeft de bevoegdheid om een warmtepomp te installeren, maar we raden je aan om een gecertificeerde professional in te schakelen voor het beste resultaat.
De kosten variëren afhankelijk van het type en merk warmtepomp. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 6.000 en 8.000 euro, inclusief installatie.
Ja, je kunt in principe in elke woning een warmtepomp installeren, maar het warmteverlies van de woning en andere factoren spelen een rol bij het kiezen van het juiste systeem.