Een warmtepomp is een duurzame oplossing die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Maar welk type warmtepomp is de beste keuze in jouw situatie? Wij vergelijken verschillende soorten warmtepompen. We zetten de voordelen op een rij en geven je tips, zodat jij de beste keuze maakt.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar. Wat in jouw geval de beste keuze is, is afhankelijk van je specifieke behoeften en de eigenschappen van je woning. Grofweg zijn er twee soorten warmtepompen: hybride warmtepompen en all electric warmtepompen. We zochten uit wat de belangrijkste eigenschappen en voordelen zijn van een hybride warmtepomp en vier varianten van de all electric warmtepomp.

Hybride warmtepomp

Een hybride systeem combineert een warmtepomp met een traditionele cv-ketel. Het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp voor de verwarming van de woning. De cv-ketel springt bij op koude dagen of wanneer je huis snel moet worden opgewarmd. (bron: Milieu Centraal)

All-electric warmtepompen

All-electric warmtepompen zijn een goede keuze voor milieubewuste huiseigenaren en passen perfect binnen de visie van een duurzaam, energie-efficiënt huis. Je hebt bij dit type warmtepompen geen cv-ketel of gasaansluiting nodig, omdat een all-electric warmtepomp zelf zorgt voor warm water en het verwarmen van jouw huis.

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om de binnenlucht te verwarmen. Dit type warmtepomp kan tijdens warmere maanden ook als airconditioner ingezet worden.

Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen hebben een buitenunit, waarmee ze warmte uit de buitenlucht halen. Het systeem beschikt ook over een binnenunit. Die geeft de warmte van de bron af aan het verwarmingswater, zodat je huis verwarmd wordt. Deze variant is ideaal voor huizen met vloerverwarming of voor gebruik in combinatie met radiatoren. (bron: Milieu Centraal)

Bodem-water warmtepomp

Deze warmtepompen gebruiken warmte uit de bodem om je huis te verwarmen en van warm water te voorzien. Er is ruimte nodig voor het installeren van grondbuizen. Hiervoor worden gaten in de grond geboord tot wel 80 meter diep. (bron: Milieu Centraal)

Water-water warmtepomp

Water-water warmtepompen halen warmte uit grondwater. Daarvoor zijn twee putten nodig: een onttrekkingsput en een filtratieput. Een water water warmtepomp is zeer energiezuinig, maar duurder in aanschaf dan alle andere soorten warmtepompen. Om een water-water warmtepomp te kunnen installeren, is er voldoende ruimte nodig voor de boringen. Daarnaast moet het grondwaterpeil hoog genoeg zijn. (bron: Essent)

Een airco of een warmtepomp kopen

Twijfel je of je beter een airco of een warmtepomp kunt kopen? Dan is het goed om te weten wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de twee.

Een airco gebruik je alleen voor koeling tijdens warmere maanden, een warmtepomp zorgt het hele jaar door voor verwarming of koeling. De installatie van een airco is eenvoudiger en goedkoper dan bij een warmtepomp.

Op de lange termijn verdient de investering in een warmtepomp zich wel terug, omdat een warmtepomp zeer energiezuinig is. Je huis wordt aangenaam koel of warm en je bespaart op je energiekosten.

Nieuwe cv-ketel of warmtepomp

Is je huidige cv-ketel aan vervanging toe en weet je niet zeker of je beter een nieuwe cv-ketel of een warmtepomp kunt kopen? Wij vergeleken ze voor je en zetten de belangrijkste verschillen op een rij:

  • Gebruik: een cv-ketel wordt alleen gebruikt voor verwarming, een warmtepomp kan zowel verwarmen als koelen. Een cv-ketel werkt op gas of olie, een warmtepomp op elektriciteit.

  • Energieverbruik: warmtepompen zijn veel efficiënter dan nieuwe cv-ketels. Zo hebben all-electric warmtepompen een rendement van 400%. Maar de warmtepomp heeft zelf ook stroom nodig. Reken je het eigen verbruik niet mee, dan heeft een warmtepomp een rendement van 140 tot 200% voor verwarming en 80 tot 140% voor warm water. Bij cv-ketels ligt dit percentage op 93% voor verwarming en 70% voor warm water. (bron: Milieu Centraal)

  • Installatie: de installatie van een nieuwe cv-ketel is relatief eenvoudig, zeker als het gaat om een vervanging van een bestaande ketel. Warmtepompen zijn complexer om te installeren en zijn vooral een langetermijninvestering op het gebied van duurzaamheid.

  • Duurzaamheid: een cv-ketel maakt gebruik van fossiele brandstoffen, een warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energie.

Welke warmtepomp is de beste koop?

Welke warmtepomp in jouw geval de beste koop is hangt af van je specifieke behoeften, het type en de grootte van je woning, en je budget. Hier zijn enkele belangrijke punten om over na te denken voor je een keuze maakt:

Type warmtepomp

  • Lucht-lucht of lucht-water: deze warmtepompen zijn geschikt voor de meeste huizen en relatief eenvoudig te installeren.

  • Grond-water of water-water: deze warmtepompen zijn efficiënter, maar veel duurder in aanschaf. Bovendien is er voldoende ruimte nodig om de installatie te plaatsen.

Energie-efficiëntie

  • De COP-waarde (Coefficient of Performance) geeft aan hoe efficiënt een warmtepomp is. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp is. De COP wordt aangegeven met een getal, je kunt dit getal eenvoudig omrekenen. Een COP van 4 staat voor een rendement van 400%, een COP van 6 voor een rendement van 600%.

  • Elke warmtepomp heeft een energielabel. Modellen met energielabel A++ of hoger zijn het meest efficiënt.

Capaciteit en grootte

  • Maak een goede inschatting van je behoeften en kies een warmtepomp die qua grootte goed past bij je woning en je huidig gasverbruik. De capaciteit van een warmtepomp wordt hierbij uitgedrukt in kilowatt (kW).

Merk en model

  • Kies een warmtepomp van een merk dat bekend staat om kwaliteit en betrouwbaarheid.

  • Lees beoordelingen en vraag om aanbevelingen van deskundigen.

Er komt dus veel kijken bij de aanschaf van een warmtepomp. Vraag een gratis adviesgesprek met één van onze adviseurs aan, zodat je een keuze maakt die het beste bij jouw persoonlijke situatie en wensten past.

Zonnepanelen en een warmtepomp combineren

Zonnepanelen en een warmtepomp kun je heel goed combineren. Met zonnepanelen op je dak wek je zelf groene energie op, die meteen gebruikt kan worden voor je warmtepomp of voor andere elektrische apparaten in huis. Je bent minder afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en verlaagt tegelijkertijd je CO2-uitstoot.

Het is een flinke investering om zowel zonnepanelen als een warmtepomp te kopen. Deze investering verdien je terug doordat je gaat besparen op je energiekosten en dus een lagere energierekening krijgt. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 6 en 10 jaar. (bron: Essent)

Bovendien kun je, als je aan de voorwaarden voldoet, subsidie krijgen voor het kopen van een warmtepomp. Voor zonnepanelen kun je geen subsidie aanvragen, maar je kunt wel in aanmerking komen voor btw-teruggave. Op de website van de Belastingdienst staat hoe het werkt en aan welke eisen je teruggaafverzoek moet voldoen.

De prijzen van de verschillende soorten warmtepompen

De prijzen van warmtepompen lopen behoorlijk uiteen. De exacte kosten voor een warmtepomp in jouw woning zijn afhankelijk van het type, de capaciteit, het merk en eventuele bijkomende installatiekosten.

Dit zijn de gemiddelde prijzen van verschillende soorten warmtepompen:

Lucht-lucht warmtepompen

  • Gemiddelde prijs: rond 4.000 tot 7.000 euro.

  • Kenmerken: deze warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en zijn relatief eenvoudig te installeren. Ze kunnen ook als airconditioning dienen.

Lucht-water warmtepompen

  • Gemiddelde prijs: ongeveer 5.000 tot 9.000 euro.

  • Kenmerken: Een lucht water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om water te verwarmen. Het warme water wordt gebruikt wordt voor verwarmingssystemen zoals vloerverwarming en radiatoren.

Grond-water warmtepompen

  • Gemiddelde prijs: tussen de 20.000 en 30.000 euro.

  • Kenmerken: grond-water warmtepompen halen warmte uit de grond en zijn zeer efficiënt. De installatie is complexer en duurder omdat grondboringen nodig zijn.

Water-water warmtepompen

  • Gemiddelde prijs: ongeveer 15.000 tot 20.000 euro.

  • Kenmerken: deze warmtepompen gebruiken warmte uit grondwater. Water-water warmtepompen zijn het meest efficiënt, maar de installatie is ingewikkeld. Je bent afhankelijk van een geschikte waterbron in de buurt. Er zijn diepe grondboringen nodig om het systeem aan te leggen.

Hybride warmtepompen

  • Kosten hybride warmtepomp: ongeveer 8.000 tot 15.000 euro.

  • Kenmerken: een hybride warmtepomp combineert een traditionele gas- of oliegestookte ketel met een warmtepomp. Op koudere dagen of bij een grote warmtevraag springt de cv-ketel bij.

Onderhoud aan een warmtepomp

Naast de kosten voor de aanschaf van de warmtepomp, is er soms ook onderhoud aan je warmtepomp nodig. Ook hiervoor kun je bij Essent terecht! Samen met onze servicepartners begeleiden we je bij alle stappen. Van advies, tot aanschaf, installatie en warmtepomp onderhoud!

Investeringssubsidie duurzame energie

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) biedt in 2024 verschillende subsidies aan voor woningeigenaren die investeren in duurzame energie en energiebesparing.

Vanaf 2024 moeten warmtepompen minimaal energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor ISDE. Warmtepompen met energielabel A+++ ontvangen een extra subsidiebonus van 225 euro. (bron: Belastingdienst)

Hoe vraag ik subsdie aan voor mijn warmtepomp?

De ISDE kan digitaal worden aangevraagd via de website van de RVO. Hier vind je ook de voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Veelgestelde vragen over het kopen van warmtepompen

Wat is een all-electric warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp is een volledig elektrisch systeem dat zowel voor verwarming als koeling van een huis kan zorgen. Dit type warmtepompen gebruikt elektriciteit om warmte uit de omgeving te halen en om te zetten in verwarming voor je woning.

Hoe verwarmt een warmtepomp mijn huis?

Een warmtepomp verwarmt je huis door energie uit bijvoorbeeld de buitenlucht of de grond te halen en om te zetten in bruikbare warmte. Via je vloerverwarming of radiatoren wordt de warmte door je huis verspreid.

Warmtepomp kopen? Houd hier rekening mee.

Bij het aanschaffen van een warmtepomp moet je rekening houden met het type warmtepomp dat het beste past bij je huis, de energie-efficiëntie, de grootte en de capaciteit van de warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp in vergelijking met een traditionele cv-ketel?

Een warmtepomp werkt anders dan een traditionele cv-ketel. Een warmtepomp gebruikt hernieuwbare energie uit de omgeving om te verwarmen. Een cv-ketel gebruikt fossiele brandstoffen om warmte te produceren.

Kan een warmtepomp samenwerken met mijn bestaande cv-ketel?

Ja, in een hybride systeem werkt een warmtepomp samen met je bestaande cv-ketel. De hybride warmtepomp fungeert dan als primaire warmtebron, de cv-ketel wordt alleen gebruikt wanneer extra warmte nodig is.

Ben je benieuwd wat de meest geschikte warmtepomp is voor jouw huis? Vraag een gratis adviesgesprek met één van onze adviseurs aan en ontdekt de mogelijkheden.

Adviesgesprek aanvragen