Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp. En dat is niet zo vreemd: met een warmtepomp kun je flink besparen op je gasverbruik en wordt je woning duurzamer. De Nederlandse overheid wil graag dat mensen hun woning verduurzamen. Daarom kun je als je aan de voorwaarden voldoet subsidie aanvragen voor de aankoop van een warmtepomp. Welk type warmtepomp je ook koopt, het is altijd de moeite waard om te checken hoeveel subsidie je kunt krijgen. Belangrijk om te weten: alle genoemde prijzen zijn inclusief btw. De daadwerkelijke prijs kan afwijken, afhankelijk van jouw situatie.
Wat een warmtepomp kost, hangt af van het soort warmtepomp dat je kiest. Een hybride warmtepomp die wordt gekoppeld aan je cv-ketel kost ongeveer 6.000 euro. Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost zo'n 13.000 euro (bron: Milieu Centraal). De installatie is inbegrepen in de prijs. Soms komen er nog kosten bij, bijvoorbeeld omdat er aanpassingen nodig zijn om je woning geschikt te maken voor het gebruik van een warmtepomp. Benieuwd naar de kosten in jouw situatie? Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.
Een hybride warmtepomp zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en levert je ook nog eens een flinke besparing op je gasrekening op. Wil je een hybride warmtepomp laten plaatsen, houd dan rekening met een kostenplaatje tussen de 6.000 en 8.000 euro, inclusief installatiekosten (bron: Milieu Centraal). De prijs hangt af van het merk dat je kiest en waar de installatie geplaatst wordt. Laat je je hybride warmtepomp plaatsen door een erkend installateur, dan weet je zeker dat de installatie vakkundig en veilig uitgevoerd wordt.
Als je kiest voor een all electric warmtepomp dan hoef je geen gebruik meer te maken van een cv-ketel of gasaansluiting. Een all electric warmtepomp verwarmt namelijk volledig zelfstandig je woning. All electric warmtepompen zijn verkrijgbaar in 2 varianten: met buitenunit of met bodembron.
Wij zochten voor je uit wat beide varianten kosten:
Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit (8 kW): ongeveer 12.000 euro, met een mogelijkheid om 3.150 euro subsidie aan te vragen.
Volledig elektrische warmtepomp met bodembron (8 kW): ongeveer 30.000 euro. Voor dit type warmtepomp kun je een subsidie van ongeveer 4.500 euro aanvragen.
Een warmtepomp en zonnepanelen kun je heel goed combineren. De kosten van een warmtepompsysteem in combinatie met zonnepanelen hangen af van het type en de grootte van de warmtepomp en hoeveel panelen je nodig hebt.
De combinatie van warmtepomp en zonnepanelen is toekomstbestendig en levert je een flinke besparing op je energierekening op. Wil je een duurzame investering doen en een combinatie van warmtepomp en zonnepanelen laten aanleggen? Dan moet je naast de kosten van de warmtepomp ook rekening houden met de kosten van de zonnepanelen en de installatiekosten.
Kosten van zonnepanelen: voor een gemiddeld Nederlands huishouden (verbruik van circa 3.500 kWh per jaar), is een zonnepanelensysteem van ongeveer 10 tot 14 panelen voldoende. De geschatte kosten liggen tussen de 5.000 en 7.000 euro (bron: Milieu Centraal).
Installatie- en bijkomende kosten: naast de aanschafkosten moet je rekening houden met kosten voor de installatie van zowel de warmtepomp als de zonnepanelen. Soms zijn er aanpassingen aan je woning nodig om de warmtepomp goed te kunnen installeren.
Een warmtepomp is een behoorlijke investering, maar we hebben enkele tips voor je om geld te besparen bij de aanschaf van een warmtepomp. Wanneer je investeert in zowel een warmtepomp als zonnepanelen, kun je in aanmerking komen voor bepaalde financiële voordelen. Dit is afhankelijk van je locatie en de lokale overheidsregelingen. Deze kunnen de totale kosten aanzienlijk verlagen.
De totale kosten voor een systeem dat een warmtepomp met zonnepanelen combineert, kunnen dus variëren van ongeveer 10.000 tot meer dan 26.500 euro, afhankelijk van de specificaties en keuzes die je maakt.
Je kunt een hybride warmtepomp ook combineren met een cv-ketel. Wij zochten voor je uit wat de kosten voor een hybride warmtepomp in combinatie met een nieuwe cv-ketel zijn:
Hybride warmtepomp: een hybride warmtepomp kost gemiddeld 6.000 euro (bron: Milieu Centraal).
Combinatie van hybride warmtepomp en cv-ketel: wanneer u beide systemen tegelijk aanschaft en laat installeren, komen de totale kosten uit op gemiddeld 8.000 euro (bron: Milieu Centraal).
Tip: Er zijn subsidies beschikbaar voor het installeren van duurzame verwarmingssystemen zoals hybride warmtepompen. Hiermee kun je flink besparen op je investering.
Er zijn ook warmtepompen verkrijgbaar die energie uit de lucht halen en omzetten naar verwarmde lucht of water. Een lucht-lucht waterpomp lijkt op een airconditioner en is geschikt om je woning te verwarmen en te koelen. Lucht-water warmtepompen worden vooral toegepast in combinatie met vloerverwarming. De prijzen voor lucht-water en lucht-lucht warmtepompen liggen rond de 6.500 euro (bron: Milieu Centraal).
Daarnaast zijn er ook water-water warmtepompen, daarbij wordt energie uit grondwater omgezet in warmte om je huis te verwarmen. In de zomermaanden werkt het proces precies andersom: dan wordt koud water uit de grond gehaald om je woning te koelen.
De totale kosten zijn afhankelijk van hoe groot je woning is, hoeveel energie je nodig hebt en de specifieke eisen van het verwarmingssysteem. Hoe groter je woning en je verbruik, hoe hoger de capaciteit van je warmtepomp moet zijn om in je behoefte te voorzien.
De prijzen voor lucht-water warmtepompen beginnen vaak rond de 5.000 euro en kunnen oplopen tot ongeveer 9.000 euro.
De kosten voor een lucht-lucht warmtepomp variëren meestal van ongeveer 4.000 tot 7.000 euro.
De kosten voor een water-water warmtepompen lopen uiteen van € 15.000 tot € 20.000 euro. (bron: Milieu Centraal)
In alle gevallen geldt dat je goed moet kijken naar jouw persoonlijke situatie. Zoek daarom precies uit wat voor soort warmtepomp je nodig hebt en wat de capaciteit van je warmtepomp moet zijn. Aan de hand van die gegevens ga je op zoek naar een geschikte warmtepomp voor je huis.
Onze warmtepomp-experts helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.
Wil je een waterpomp combineren met vloerverwarming? Bij het berekenen van de kosten van een warmtepomp voor vloerverwarming moet je rekening houden met verschillende factoren. Welke dat zijn, zochten wij voor je uit:
Gemiddeld liggen de kosten voor een warmtepomp voor een doorsnee woning tussen de 5.000 en 24.000 euro. Afhankelijk van je specifieke situatie kunnen daar nog aanvullende kosten bijkomen.
De kosten van een warmtepomp voor een bestaande woning of een nieuwbouwwoning kunnen behoorlijk verschillen. Dit komt vooral doordat de installatie in een bestaande woning ingewikkelder kan zijn. Soms zijn er grote aanpassingen nodig aan het verwarmingssysteem of moet de isolatie verbeterd worden voordat de woning geschikt is voor een warmtepomp. De prijs is afhankelijk van het soort warmtepomp dat je kiest en de installatiekosten.
Een water-water warmtepomp, gebruikt de constante temperatuur van het grondwater om je huis te verwarmen. Een water-water warmtepomp is zeer efficiënt en zorgt voor flinke besparingen op de lange termijn.
Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de grond om je huis te verwarmen. Dit systeem is bijzonder efficiënt, omdat de temperatuur in de grond het hele jaar door relatief constant blijft.
All-electric warmtepompen werken volledig op elektriciteit en gebruiken dus geen gas. Ze zijn ideaal voor goed geïsoleerde woningen zoals nieuwbouwwoningen of woningen die kort geleden gerenoveerd zijn.
Het thermisch vermogen geeft aan hoeveel warmte de warmtepomp kan genereren. Het is belangrijk om een warmtepomp te kiezen met een passend thermisch vermogen voor optimaal comfort en om je warmtepomp rendabel te laten zijn.
De ISDE is een subsidie die de aanschaf van duurzame energieproducten, waaronder warmtepompen, ondersteunt. Het bedrag van de subsidie hangt af van het type en de capaciteit van de warmtepomp en kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van de aanschafkosten.
De hoeveelheid energie die een warmtepomp gebruikt is afhankelijk van het type en de efficiëntie van het apparaat. Ook de isolatie van de woning en waar je woont bepalen hoeveel energie je warmtepomp nodig heeft.
De terugverdientijd van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de isolatie van je woning, en het gebruik. De terugverdientijd van een warmtepomp loopt uiteen van 7 tot 15 jaar.