Warmtepompen worden steeds populairder als een energie-efficiënte oplossing voor verwarming en koeling in woningen. Er zijn diverse soorten warmtepompen verkrijgbaar, maar hoe bepaal je welke warmtepomp het meest geschikt is voor je huis? Essent zet van enkele warmtepompen de voor- en nadelen op en rij.
Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die met je cv-ketel samenwerkt. De warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht. Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een hybride warmtepomp:
Altijd de meest efficiënte verwarmingsbron: hybride systemen kiezen automatisch de meest efficiënte verwarmingsbron op basis van de buitentemperatuur en de energieprijzen.
Kostenbesparing op lange termijn: door de gecombineerde werking van een warmtepomp en een cv-ketel, heb je lagere energiekosten.
Milieuvriendelijk: met een hybride warmtepomp ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
Minder afhankelijk van elektriciteit: in tegenstelling tot volledig elektrische warmtepompen, zijn hybride systemen minder afhankelijk van elektriciteit.
Hogere aanschafkosten: de aanschaf en installatie van een hybride warmtepompsysteem is duurder dan een vervangende cv-ketel. Op de lange termijn bespaar je wel meer met een hybride warmtepomp.
Ruimtevereisten: een hybride warmtepomp neemt meer ruimte in beslag dan een cv-ketel, omdat er zowel een warmtepomp als een cv-ketel geplaatst wordt.
Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: hybride systemen zijn gedeeltelijk afhankelijk van fossiele brandstoffen, wat ze minder duurzaam maakt dan bijvoorbeeld all-electric warmtepompen.
Lucht-lucht warmtepompen kunnen je woning niet alleen verwarmen, maar ook koelen. De warmtepomp zorgt op koude dagen voor de verwarming van je woning. Tijdens warme dagen werkt een lucht-lucht warmtepomp als een airco en blijft je woning koel.
Efficiëntie in energieverbruik: lucht-lucht warmtepompen zijn aanzienlijk efficiënter dan traditionele verwarmingsinstallaties.
Eenvoudige installatie: om een lucht-lucht warmtepomp te installeren zijn geen grondwerken of boorwerkzaamheden nodig.
Flexibiliteit en schaalbaarheid: lucht-lucht warmtepompen kunnen worden gebruikt voor zowel verwarming als koeling.
Verbeterd binnenklimaat: ze bieden een constante en gelijkmatige verwarming of koeling. Hierdoor heb je een aangenamer binnenklimaat in vergelijking met een airco.
Afhankelijk van buitentemperatuur: de efficiëntie van lucht-lucht warmtepompen neemt af bij zeer lage buitentemperaturen, omdat ze afhankelijk zijn van de buitentemperatuur.
Minder efficiënt dan geothermische systemen: in vergelijking met geothermische warmtepompen zijn lucht-lucht systemen minder efficiënt.
Geluidsniveau: de buitenunit kan een monotoon gezoem produceren, wat storend kan zijn als de unit dicht bij leefruimtes of naburige huizen wordt geplaatst.
Ruimtevereisten: er is voldoende ruimte nodig voor de installatie van de buitenunit.
Geen warm water: in tegenstelling tot sommige andere warmtepompsystemen, bieden lucht-lucht warmtepompen geen oplossing voor warmwatervoorziening.
Lucht-water warmtepompen zijn een efficiënte en veelzijdige oplossing om je huis te verwarmen en te voorzien van warm water. Deze warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en zetten die om in bruikbare warmte voor verwarming en de warmwatervoorziening.
Hoge energie-efficiëntie: lucht-water warmtepompen zijn zeer efficiënt.
Milieuvriendelijk: deze warmtepompen verminderen de CO2-uitstoot door het gebruik van hernieuwbare energie uit de buitenlucht.
Verwarming en warm water: naast het verwarmen van de woning, zorgen lucht-water warmtepompen ook voor warm tapwater.
Veelzijdigheid: lucht-water warmtepompen zijn goed te combineren met verschillende verwarmingssystemen, waaronder vloerverwarming en radiatoren.
Verbeterd binnenklimaat: lucht-water warmtepompen zorgen voor een constant en comfortabel binnenklimaat.
Prestaties bij lage temperaturen: lucht-water warmtepompen zijn minder efficiënt bij extreem lage buitentemperaturen.
Geluid van de buitenunit: de buitenunit van de warmtepomp kan geluid produceren. Dit kan overlast geven als de unit geplaatst wordt in de buurt van leefruimtes van jezelf of je buren.
Ruimtevereisten voor de buitenunit: er moet voldoende ruimte beschikbaar zijn voor de buitenunit.
Water-water warmtepompen halen energie uit waterbronnen voor verwarming en koeling. Het systeem maakt efficiënt gebruik van het constante temperatuurniveau van waterbronnen zoals grondwater, meren of rivieren.
Uitzonderlijke energie-efficiëntie: water-water warmtepompen zijn de efficiëntste verwarmings- en koelsystemen, omdat ze gebruik maken van de stabiele temperatuur van waterbronnen.
Lage operationele kosten: met een water-water warmtepomp bespaar je flink op je energierekening.
Duurzaamheid: water-water warmtepompen verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en produceren minder CO2-uitstoot.
Lange levensduur: water-water warmtepompen hebben een langere levensduur dan traditionele verwarmingssystemen.
Zowel verwarming als koeling: deze warmtepompen zorgen voor verwarming in de winter, maar ook voor koeling in de zomer.
Hoge aanschafkosten: de aanschaf en installatie van een water-water warmtepomp is prijzig. Dit komt doordat er diepe putten geboord moeten worden om bij het grondwater te komen. Haalt je warmtepomp het water uit een rivier of een meer, dan hoeft er minder diep in de grond geboord te worden. Wel zijn er vaak lange horizontale lussen nodig om het water vanaf de bron naar je warmtepomp te transporteren.
Afhankelijkheid van een waterbron: om de warmtepomp efficiënt te laten werken heb je een constante en betrouwbare waterbron nodig.
Complexiteit van installatie: de installatie van water-water warmtepompen is meestal complexer dan bij andere soorten warmtepompen.
Ruimtelijke beperkingen: niet alle locaties zijn geschikt voor de installatie van een water-water warmtepomp.
Bij monoblock warmtepompen zijn alle onderdelen in één unit geïntegreerd. Dit type warmtepomp is handig als je geen tuin hebt, of als er te weinig ruimte om je huis is. De unit kan zowel binnen als buiten geplaatst worden.
Eenvoudige installatie: het grootste voordeel van monoblock warmtepompen is hun eenvoudige installatie. Omdat alle onderdelen in één unit zitten, is de installatie minder complex dan bij split-systemen.
Geen koelmiddelleidingen binnen: omdat de koelmiddelleidingen niet naar binnen hoeven te worden geleid, is er minder kans op lekkage van koelmiddel in je woning.
Veelzijdigheid: monoblock warmtepopmpen kunnen eenvoudig in zowel nieuwe als bestaande gebouwen geplaatst worden. Ze zijn geschikt voor verwarming en koeling. Sommige monoblock warmtepompen kunnen ook zorgen voor warm water voor in de badkamer of keuken.
Minder onderhoud: doordat alle componenten samen in één unit zitten, heb je bij monoblock warmtepompen vaak minder onderhoud dan bij split-systemen.
Geluidsniveau: de unit kan geluid maken, wat storend kan zijn als de unit dicht bij leefruimtes of naburige huizen wordt geplaatst. De unit moet slim geplaatst worden om overlast zoveel mogelijk te beperken. Bij binnenplaatsing kun je geluidsoverlast voorkomen door grotere luchtdoorvoeren aan te leggen of de luchtdoorvoeren aan de binnenkant te isoleren. (bron: Milieu Centraal)
Zichtbaarheid bij buitenplaatsing: de buitenunit kan zichtbaar zijn en invloed hebben op de uitstraling van je woning.
Benodigde ruimte: Een monoblock warmtepomp heeft meer ruimte nodig dan een warmtepomp met binnen- en buitenunit, tot wel twee keer zoveel (bron: Milieu Centraal)
Minder flexibiliteit: in vergelijking met split-systemen, waar componenten gescheiden kunnen worden geïnstalleerd, biedt de monoblock warmtepomp minder flexibiliteit op het gebied van plaatsing en installatie.
Split-warmtepompen bestaan uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Deze warmtepompen zijn geschikt voor allerlei toepassingen en hebben diverse voordelen:
Flexibele installatie: split-warmtepompen bieden flexibele installatiemogelijkheden. De binnen- en buitenunits kunnen op verschillende locaties in en rondom een gebouw worden geplaatst.
Hogere energie-efficiëntie: split-warmtepompen staan bekend om hun hoge energie-efficiëntie. Je verspilt minder energie doordat je eenvoudig de temperatuur per kamer regelt.
Stille werking: de meeste split-warmtepompen zijn zeer stil. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in slaapkamers, woonkamers en kantoren.
Lange levensduur: split-warmtepompen gaan lang mee, mits ze goed onderhouden worden.
Propaan-warmtepompen gebruiken propaan (R290) als koelmiddel. Dit is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van verwarmings- en koelsystemen. Hoe werkt een propaan-warmtepomp en wat zijn de belangrijkste voordelen?
Milieuvriendelijkheid: propaan is een milieuvriendelijker alternatief voor traditionele koelmiddelen voor warmtepompen. Propaan is een natuurlijk en PFAS-vrij koudemiddel. De impact op het milieu is veel kleiner dan bij koudemiddelen die nu in warmtepompen zitten. (bron: Gawalo)
Werking bij lage temperaturen: propaan-warmtepompen blijven efficiënt werken bij lagere buitentemperaturen, wat ze geschikt maakt voor klimaten met koude winters.
Breed toepasbaar: ze kunnen worden gebruikt voor allerlei toepassingen, zoals verwarming, koeling en warmwatervoorziening. Dankzij de unieke eigenschappen van propaan kun je bovendien hogere temperaturen bereiken dan met de huidige koudemiddelen. Dit maakt dat propaan warmtepompen geschikt zijn voor bijna elk type woning.
Voldoet aan strenge regelgeving: waarschijnlijk worden synthetische koelmiddelen in de nabije toekomst uitgefaseerd omdat ze niet meer voldoen aan de Europese regelgeving. Propaan is een goed alternatief dat voldoet aan de strengere normen. (bron: Gawalo)
Verbeterde warmteoverdracht: propaan heeft goede thermodynamische eigenschappen, waardoor propaan-warmtepompen een zeer efficiënte werking hebben.
Warmtepompdrogers zorgen ervoor dat je was op een energiezuinige manier droog wordt. Ze gebruiken warmtepomptechnologie om kleding te drogen. Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp droogkast?
Energie-efficiëntie: warmtepompdrogers gebruiken minder energie dan traditionele drogers, dus je bespaart aanzienlijk op je energierekening.
Minder slijtage aan kleding: omdat deze drogers werken bij lagere temperaturen, blijft je kleding langer mooi.
Milieuvriendelijk: doordat ze een lager energieverbruik hebben en warme lucht hergebruiken, zijn warmtepompdrogers milieuvriendelijker dan andere drogers.
Geluid: een warmtepompdroger kun je heel goed vlak bij een woonkamer of slaapkamer plaatsen. Door de stille werking heb je nauwelijks geluidsoverlast.
Geen ventilatie nodig: warmtepompdrogers hebben geen externe ventilatie nodig. Je kunt ze dus bijna overal in huis plaatsen.
Minder risico op brand: doordat een warmtepompdroger met lagere temperaturen werkt, is het risico op oververhitting of brand kleiner.
Langere droogtijd: warmtepompdrogers hebben een langere droogtijd dan traditionele drogers.
Hogere aanschafkosten: warmtepompdrogers zijn vaak duurder in aanschaf dan andere soorten drogers.
Gevoeligheid voor lage temperaturen: Een warmtepompdroger werkt optimaal in een niet al te koude omgeving. Plaats je de warmtepompdroger bijvoorbeeld in een garage of een andere niet-geïsoleerde ruimte? Dan werkt je warmtepompdroger niet optimaal in de koudere maanden.
Als je in 2024 een warmtepomp koopt, kun je in aanmerking komen voor subsidie. Je kunt je subsidie-aanvraag indienen via de website van de RVO. Hier vind je ook de voorwaarden waar je subsidie-aanvraag aan moet voldoen.
Het is ook altijd de moeite waard om te kijken of er in jouw gemeente nog aanvullende financiële voordelen zijn op het gebied van duurzaamheid. Je kunt dit eenvoudig online controleren via de energiesubsidiewijzer.
Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de grond om je huis te verwarmen. Dit systeem is zeer efficiënt, omdat de temperatuur in de grond het hele jaar door relatief constant blijft.
Een warmtepomp verwarmt je huis door warmte van buiten naar binnen te verplaatsen. Met behulp van elektriciteit wordt de temperatuur verhoogd en wordt de warmte gebruikt om je huis te verwarmen.
Een all-electric warmtepomp is een systeem dat volledig op elektriciteit werkt en geen gas gebruikt. Deze warmtepompen zijn ideaal voor zeer goed geïsoleerde woningen en zijn een milieuvriendelijke oplossing voor zowel verwarming als koeling.
Een elektrische warmtepomp is geschikt voor veel huizen. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe efficiënter de warmtepomp werkt.
Als je huis onvoldoende geïsoleerd is, werkt je warmtepomp minder efficiënt. Het is belangrijk om eerst de isolatie van je huis te verbeteren voordat je een warmtepomp installeert.
Een erkend installateur heeft de kennis en ervaring om je warmtepomp vakkundig te installeren. Zo weet je zeker dat je warmtepomp goed geplaatst is en optimaal werkt.
Een geluiddempende omkasting zorgt ervoor dat je minder last hebt van het geluid van je warmtepomp. Een omkasting is een extra kostenpost, houd rekening met een bedrag van 2.000 euro. (bron: Vereniging Eigen Huis)
Ja, het is mogelijk om een warmtepomp te combineren met zonne-energie. Je eigen opgewekte groene stroom kun je gebruiken voor je warmtepomp of voor andere elektrische apparaten in huis.
Wil je graag ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze deskundige adviseurs!