Ben je op zoek naar een energiezuinige manier van het verwarmen van je huis en het produceren van warm water? Dan is een water-water warmtepomp mogelijk de uitkomst. We leggen uit hoe ze werken, wat de voor- en nadelen zijn en waar je op moet letten bij de aankoop. Of je nu een expert bent of net begint met je onderzoek, met dit artikel maak je een weloverwogen beslissing.
Een water-water warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel dat de natuurlijke bodemwarmte van de aardbodem en grondwater gebruikt om je huis te verwarmen. Maar hoe werkt een water-water warmtepomp precies? Het proces begint in de zogenaamde pompput. Vanuit deze put wordt water uit de grond opgepompt en naar de verdamper van de warmtepomp geleid.
In de warmtepomp circuleert een speciale vloeistof, ook wel koudemiddel genoemd. Dit koudemiddel gaat door een compressor, een condensor, een expansieventiel en een verdamper. Tijdens dit proces absorbeert het koudemiddel de warmte van het grondwater. Deze warmte zet de warmtepomp vervolgens om in een bruikbare temperatuur. Daarmee kan het op een duurzame manier je huis verwarmen en warm water voor sanitair leveren.
Een water-water warmtepomp onttrekt meestal warmte uit de bodem of grondwater. Naast bodemwarmte kan de pomp ook warmte onttrekken uit een gevel- of dakcollector via panelen met een warmtewisselaar. De beste keuze is afhankelijk van je specifieke wensen en behoeften.
De water-water warmtepomp werking is dus gebaseerd op het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. En het vermogen om deze warmte effectief te gebruiken binnen je huis. Het is een duurzame, energiezuinige oplossing. Daarmee verminder je je energiekosten aanzienlijk en draag je tegelijkertijd bij aan een beter milieu.
Weet dat de werking van een water-water warmtepomp afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het grondwater en de efficiëntie van de warmtepomp zelf. Raadpleeg daarom een betrouwbare leverancier en installateur wanneer je kiest voor een water-water warmtepomp.
Wil je meer weten over de mogelijkheden bij jou thuis? Vraag dan direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.
Een water-water warmtepomp haalt zijn warmte uit het grondwater, werkt daardoor zeer efficiënt en kan ook koelen. We gaan verder in op de voordelen.
Hoge efficiëntie: de constante temperatuur van het grondwater zorgt voor een hoge efficiëntie en een hoog rendement.
Natuurlijk koelen: op warme zomerdagen gebruik je het systeem ook voor natuurlijke, passieve koeling.
Milieuvriendelijk: het systeem is milieuvriendelijk en kan je zelfs aandrijven met behulp van zonnepanelen.
Flexibel: je hebt weinig grondoppervlak nodig en gebruikt grondwater of water uit een nabijgelegen meer of rivier.
Hoge kosten voor boringen: de benodigde putten en buizen aanleggen tot wel 160 meter diep is een flinke investering. Dit maakt het minder geschikt voor bestaande woningen en meer geschikt voor nieuwbouw.
Vergunning vereist: voor het oppompen van grondwater heb je een vergunning nodig en moet je grondwaterheffingen betalen.
Locatiegebonden: het systeem is vooral geschikt voor woningen die zich in de buurt van waterbronnen bevinden.
Isolatie-eisen: het systeem is alleen voor een woning geschikt die goed geïsoleerd is.
Een hybride water-water warmtepomp combineert de voordelen van een water-water warmtepomp met die van een traditionele cv-ketel. Het systeem maakt optimaal gebruik van de beschikbare grondwaterwarmte en verwarmt zo je woning. Als het buiten erg koud is en de warmtepomp niet voldoende warmte levert, springt de cv-ketel bij. Zo ben je altijd verzekerd van een comfortabele temperatuur in huis.
Ook verlaagt een hybride warmtepomp water-water je gasverbruik aanzienlijk. Dit is zowel gunstig voor het milieu als voor je portemonnee. Deze combinatie van efficiëntie en flexibiliteit maakt de hybride water-water warmtepomp tot een aantrekkelijke keuze om duurzaam te verwarmen
De COP (Coëfficiënt of Performance) van een water-water warmtepomp geeft het rendement van de warmtepomp weer. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp. Bodem-water warmtepompen, een type water-water warmtepomp, hebben vaak een hoge COP. Dit komt omdat de aarde het hele jaar door constante temperaturen heeft.
Het stroomverbruik van een water-water warmtepomp hangt af van verschillende factoren. De hoeveelheid stroom is bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van je huis, de isolatie en de buitentemperatuur. Hoewel deze warmtepompen in het begin duur zijn om te installeren, leveren ze op de lange termijn aanzienlijke besparingen op. Laten we dit verder bekijken met behulp van het rendement.
Het rendement van een water-water warmtepomp is in de juiste omstandigheden heel goed. De Coëfficiënt van Prestatie (COP) ligt tussen 4 en 6. Dit betekent dat het rendement tussen de 400% en 600% ligt. De constante temperatuur van het grondwater zorgt ervoor dat deze warmtepompen het hoogste rendement hebben van alle warmtepomptypes. Dit levert je aanzienlijke besparingen op je energierekening op.
Laten we een voorbeeld bekijken. Een water-water warmtepomp met een SCOP (Seizoensgebonden Coëfficiënt van Prestatie) van 5 verbruikt slechts 0,2 kWh elektriciteit voor elke kWh aan afgegeven energie. Dit betekent dat je voor elke 20 cent die je uitgeeft aan elektriciteit, 1 euro aan warmte krijgt. Dit is een uitstekend rendement op je investering.
Bij het kiezen van de beste water-water warmtepomp is het belangrijk dat je kijkt wat bij jouw situatie past. Wij werken samen met diverse servicepartners die betrouwbare merken zoals Bosch, Intergas en Remeha aanbieden. Onze experts adviseren je over welk type en merk warmtepomp het beste aansluit op jouw behoeften. Ze nemen alles in overweging. Van de grootte van je huis tot je persoonlijke comforteisen. Zo zorgen we ervoor dat je de juiste keuze maakt. Klaar om de stap naar duurzaam verwarmen te zetten?
Lees meer informatie over warmtepompen en vraag een persoonlijk adviesgesprek aan.
Schaf je een water-water warmtepomp aan, dan profiteer je van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie maakt de aanschaf van een warmtepomp een stuk aantrekkelijker! De hoogte van de subsidie varieert, afhankelijk van het type en vermogen van de warmtepomp. Zo ontvang je voor een hybride warmtepomp op buitenlucht tussen 1.950 en 3.000 euro subsidie. Voor een volledig elektrische variant krijg je tussen 1.950 en 3.750 euro subsidie (bron: Milieu Centraal).
Tip: combineer je een warmtepomp met een isolatiemaatregel? Dan krijg je een hogere subsidie voor de het verduurzamen. Lees meer over de mogelijkheden en hoe je deze subsidie aanvraagt.
Zelf een water-water warmtepomp installeren? Dat is vooral als je een beetje technisch bent aangelegd verleidelijk. Toch raden we dit sterk af. Hoewel het idee van een warmtepomp water-water zelf installeren aantrekkelijk klinkt, is dit een complex proces waar je veel kennis en ervaring voor nodig hebt. Fouten bij de installatie zorgen voor inefficiënte werking, hogere energiekosten en zelfs schade aan het apparaat. Ook vervalt je garantie als je de warmtepomp niet door een professional laat installeren.
Bij de installatie van een water-water warmtepomp komt heel wat kijken. Allereerst legt een installateur een gesloten of open bron aan in de aardbodem. Deze gaat wel 150 meter diep. Dit is een proces dat precisie vereist voor efficiënt gebruik van de beschikbare energiebron. Vervolgens installeert een professional de warmtepomp zelf. Weet dat elke water-water warmtepomp installatie maatwerk is, afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften.
Bij een water-water warmtepomp met gesloten bron heb je een gesloten systeem van buizen in de grond. Daar circuleert water met antivries doorheen. Dit systeem noem je ook wel een grondwarmtewisselaar. Het water in dit systeem neemt de warmte uit de grond op en deze warmte zet de warmtepomp om in bruikbare warmte voor verwarming en sanitair water. Het grote voordeel van een gesloten- ten opzichte van een open bron, is dat je geen vergunning nodig hebt om het grondwater te gebruiken.
De prijs van een water-water warmtepomp loopt sterk uiteen. Afhankelijk van het merk en model, evenals de capaciteit en specificaties, liggen de kosten ergens tussen de 15.000 en 20.000 euro (bron: warmtepompenadvies). Deze prijs is inclusief installatie, maar exclusief BTW en eventuele vloerverwarming of andere aanvullende systemen.
Wil je een water-water warmtepomp kopen? Houd dan rekening met de grootte van je huis, je warmtewensen en uiteraard je budget. Controleer ook of je in aanmerking komt voor subsidies die je aanschafkosten verlagen. Kies voor duurzaam verwarmen en koop een water-water warmtepomp. We helpen je graag, van advies tot installatie.
Een water-water warmtepomp is een type warmtepomp dat warmte uit grondwater haalt en deze omzet in bruikbare energie voor de verwarming van je huis en sanitair water.
Passieve of natuurlijke koeling kan alleen met een water-water warmtepomp of een grond-water warmtepomp.
Ja, er zijn verschillende subsidieregelingen beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp. Controleer dit bij jouw gemeente en de Rijksoverheid.