Vloerverwarming is een efficiënte en comfortabele manier om een ruimte te verwarmen. Vooral in combinatie met een warmtepomp. In dit artikel gaan we in op de werking van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. We vergelijken verschillende soorten warmtepompen en adviseren je over vloerbedekking en manieren van installeren. Zo maak je de beste keuze voor jouw situatie.
De combinatie van een warmtepomp en vloerverwarming is dus erg efficiënt, maar hoe werkt een warmtepomp met vloerverwarming precies?
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om water te verwarmen. Dit warme water verwarmt de kamer via buizen onder de vloer. De aanvoertemperatuur voor vloerverwarming ligt tussen de 30 en 40 graden Celsius. Dat is ideaal voor de warmtepomp, omdat deze efficiënter werkt bij lagere temperaturen. Zo werkt vloerverwarming dus efficiënt samen met de warmtepomp. Ter vergelijking ligt de aanvoertemperatuur vanuit een cv-ketel meestal rond de 80 graden.
Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is dus een energiezuinige en duurzame keuze. Hoe zit het met de keuze tussen vloerverwarming op gas of warmtepomp?
Met een warmtepomp ben je in tegenstelling tot een cv-ketel niet afhankelijk van fossiele brandstoffen. Een warmtepomp onttrekt warmte uit een natuurlijke bron (bijvoorbeeld de lucht, bodem of water) en zet deze om in bruikbare energie voor bijvoorbeeld de vloerverwarming. In een goed geïsoleerd huis werkt dit systeem effectief.
Een warmtepomp maakt gebruik van lagere watertemperaturen dan traditionele verwarmingssystemen. Dit is ideaal voor vloerverwarming aangezien dit systeem ook standaard op lagere watertemperaturen verwarmt. Vandaar dat deze duurzame combinatie vaak voorkomt. Vloerverwarming combineren met een cv-ketel is dus wel mogelijk, maar minder duurzaam.
Ga je de vloerverwarming aanleggen en weet je niet welke vloer het beste is? Let bij het kiezen van een vloer voor vloerverwarming met een warmtepomp op de warmtegeleiding en warmteweerstand van zowel de ondervloer als de vloerbedekking.
Voor de ondervloer geldt dat deze vlak moet zijn. De aanleg van de vloerverwarming gebeurt door middel van verschillende methoden, zoals:
noppenplaten
draadmatten
infrezen
schuimbeton
tackerplaten
Materialen als beton en cementgebonden gietvloeren zijn uitstekende warmtegeleiders. Deze materialen brengen de warmte van de vloerverwarming effectief over naar de vloerbedekking en de rest van de ruimte.
Harde vloeren zoals natuursteen, keramische tegels, gietvloer en beton zijn de beste keuze voor vloerbedekking bij vloerverwarming. Dit is zo omdat ze de warmte volledig opnemen en gelijkmatig verspreiden. PVC en vinyl vloeren zijn ook goede opties. Net als bepaalde soorten tapijt en laminaat. Vraag altijd hulp van een expert en zorg zo voor een juiste vloerkeuze.
Houten vloeren zijn minder geschikt voor vloerverwarming vanwege hun isolerende eigenschappen. Wel zijn er tegenwoordig houten vloeren beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met vloerverwarming. Voor elke vloerbedekking geldt dat de warmteweerstand lager dan 0,15 m² K/W moet zijn om geschikt te zijn voor vloerverwarming. Houd hier dus rekening mee als je een vloer uitkiest.
Hoewel een warmtepomp zonder vloerverwarming werkt, is hij niet zo efficiënt. Vloerverwarming is ideaal voor warmtepompen, vanwege de lage temperaturen die nodig zijn. Andere soorten verwarming, zoals traditionele radiatoren, hebben hogere temperaturen nodig. Dat betekent dat de warmtepomp harder moet werken en minder efficiënt is. Heb je nog gewone radiatoren? Een hybride warmtepomp is zonder vloerverwarming wel een optie.
Een warmtepomp aansluiten, kan zowel bij nieuwe als bestaande vloerverwarmingssystemen.
Bij een nieuw vloerverwarmingssysteem installeer je de warmtepomp samen met de vloerverwarming. Dit is handig voor een optimale combinatie en efficiëntie. Vaak is dit alleen mogelijk bij nieuwbouw. Of als je je woning ingrijpend verbouwt.
Heb je al vloerverwarming en wil je een warmtepomp aansluiten? Dit kan, maar de mogelijkheden zijn afhankelijk van het type warmtepomp en de specifieke situatie van de woning. Controleer eerst of de vloerverwarming in je woning te combineren is met de warmtepomp.
De lucht-water warmtepomp sluit je het makkelijkst aan op bestaande vloerverwarming. Dit type warmtepomp installeer je zonder veel gedoe of extra kosten omdat je hem op de plek van de cv-ketel aansluit. Schakel altijd een professional in om zeker te zijn van een correcte installatie en optimale prestaties.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen geschikt voor de combinatie met vloerverwarming. Welk type warmtepomp het beste is voor de vloerverwarming in jouw woning, is afhankelijk van verschillende factoren:
De lucht-water warmtepomp is vaak de beste keuze voor vloerverwarming. Dit systeem haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan het watercircuit van de vloerverwarming. Het is efficiënt bij lagere temperaturen, wat ideaal is voor vloerverwarming. Dit type warmtepomp is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor bestaande woningen, als de isolatie voldoende is.
Een hybride warmtepomp combineert een traditionele gasgestookte ketel met een lucht-water warmtepomp. Dit type warmtepomp is handig voor woningen die niet volledig op een warmtepomp kunnen vertrouwen voor hun verwarming. Hybride warmtepompen zijn bijzonder geschikt voor bestaande woningen waarvan de isolatie niet optimaal is. Bij een hybride systeem springt de gasgestookte ketel bij op zeer koude dagen.
De water-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater en geeft deze af aan het watercircuit van de vloerverwarming. Hoewel dit systeem zeer efficiënt is, is de installatie ervan complexer en duurder omdat je toegang tot grondwater nodig hebt. Dit type warmtepomp is daarom meer geschikt voor nieuwbouwprojecten waarbij je de installatie plant en uitvoert tijdens de bouw.
Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de grond via een gesloten circuit van buizen gevuld met een vloeistof. Deze warmte draagt de warmtepomp over aan het watercircuit van de vloerverwarming. Dit systeem is ook zeer efficiënt, maar de installatiekosten zijn hoger omdat je graafwerkzaamheden nodig hebt. Ook dit systeem is meer geschikt voor nieuwbouw, vanwege de uitgebreide installatie.
Hoewel een lucht-lucht warmtepomp effectief is voor ruimteverwarming en -koeling, is het niet geschikt voor vloerverwarming. Dit komt omdat vloerverwarming werkt op basis van warmwatercirculatie in de vloer. De lucht-lucht warmtepomp kan deze watercirculatie niet voorzien, omdat het warmte direct omzet in lucht in plaats van in water. Het is dus een soort airco.
Houd bij de keuze voor een warmtepomp rekening met de specifieke omstandigheden van je woning. Zoals de isolatie, de grootte van de woning en de beschikbaarheid van bepaalde energiebronnen. Wil je meer weten over de mogelijkheden bij jou thuis? Vraag dan direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.
Is een kleine warmtepomp voor vloerverwarming genoeg? Voor kleinere ruimtes of woningen is een kleine warmtepomp een goede optie. Deze systemen zijn over het algemeen goedkoper en installeer je eenvoudiger dan grotere systemen. Ook zijn ze voor vloerverwarming efficiënt genoeg.
De kosten voor een warmtepomp en vloerverwarming zijn in eerste instantie hoog. Gelukkig verlaag je dit door subsidies zoals de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De prijs van een hybride warmtepomp, inclusief installatie, ligt gemiddeld tussen de 6.000 en 8.000 euro. Bedenk wel dat een warmtepomp op de lange termijn voor lagere energiekosten zorgt en je dus veel terugverdient. Meer over de kosten en mogelijke subsidies voor warmtepompen.
Het instellen van een warmtepomp voor vloerverwarming is een nauwkeurig proces. Zo moet een installateur de verschillende zones in de woning inregelen. Elk afgiftesysteem, waaronder vloerverwarming, moet precies de juiste hoeveelheid water ontvangen om de warmte gelijkmatig te verdelen.
Bij de meeste warmtepompen pas je via een menu-instelling de aanvoertemperatuur en de retourtemperatuur aan. De optimale watertemperatuur voor vloerverwarming ligt meestal tussen de 30° en 40°C. Onthoud dat vloerverwarming een traag systeem is. Dit betekent dat het enige tijd duurt voordat je de gewenste temperatuur bereikt. Daarom pas je bij een warmtepomp installatie met vloerverwarming normaal gesproken geen nachtverlaging toe.
Een verdeler is een belangrijk onderdeel van een vloerverwarmingssysteem. Het verdeelt het warme water van de warmtepomp naar de verschillende zones van de vloerverwarming. Door een verdeler stel je de temperatuur per ruimte in. Ook verhoog je de efficiëntie van het systeem. Let op dat je het juiste type verdeler voor de warmtepomp bij vloerverwarming kiest. Laat dit altijd aan een expert over voor een correcte installatie.
Naast verwarming kan een warmtepomp ook koelen. Dit noem je ook wel passieve koeling, omdat het geen extra energie kost. Het koude water onttrekt namelijk warmte aan de ruimte en voert deze af naar buiten, waardoor de temperatuur in de woning daalt. Dat je met een warmtepomp ook kunt koelen met je vloerverwarming is dus een groot voordeel.
Elektrische vloerverwarming werkt heel anders. Bij vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp verwarm je door middel van warm water. Bij elektrische vloerverwarming verwarm je door middel van elektriciteit via dunne matjes met metalen spiralen. Een warmtepomp met vloerverwarming is vaak een betere keuze vanwege de energie-efficiëntie.
Elektrische vloerverwarming is daarnaast duur om te draaien. Een warmtepomp haalt warmte op een milieuvriendelijke manier uit de omgeving en genereert op basis daarvan warmte. Daardoor verbruikt de warmtepomp weinig energie. Vloerverwarming met een warmtepomp is zelfs vijf keer zuiniger dan elektrische vloerverwarming.
Ja, een warmtepomp kan ook gebruikt worden om te koelen. Of dit mogelijk is, hangt af van het afgiftesysteem.
Let op de capaciteit van de warmtepomp, de compatibiliteit met je huidige verwarmingssysteem en eventuele subsidies die je kosten kunnen verlagen.
Ja, een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming is efficiënt, zuinig en milieuvriendelijk. Een ideale combinatie dus.