Wanneer het buiten kouder wordt, de blaadjes van de bomen vallen, het pijpenstelen regent en de wind om het huis giert dan wilt u twee dingen: lekker op de bank kruipen én de verwarming hoger zetten. Let wel dat het hoger zetten van de temperatuur ook betekent dat de verwarmingsinstallatie harder moet werken en u dus meer verwarmingskosten zal moeten betalen.

Verwarmingskosten

Wanneer u een cv-ketel heeft, dan betaalt u gewoon de gasprijs voor het verwarmen van uw woning. De prijs die u moet betalen, heeft dan te maken met de hoeveelheid kubieke meter gas die u heeft verbruikt om het huis te verwarmen. Heeft u stadsverwarming? Dan wordt er gekeken naar de meterstanden voor het verbruik van verwarming en warm water in de woning.

Thermostaat

Maakt u gebruik van een thermostaat (al dan niet een slimme thermostaat) als onderdeel van de verwarmingsinstallatie? Dan kunt u gemakkelijk zelf de temperatuur instellen en de cv-ketel houdt uw woning op constante temperatuur. Dat is wel zo handig. Wist u dat u op de verwarmingskosten kunt besparen door:

  • De thermostaat één graad lager te zetten? Dit merkt uw lichaam niet, maar uw portemonnee wel.
  • De temperatuur een uur voor het slapen gaan naar beneden te zetten? U slaapt beter in een koeler huis en u bespaart op uw energiekosten. Bij een slimme thermostaat kunt u programmeren dat de verwarming bijvoorbeeld om zeven uur in de ochtend weer iets hoger mag.
  • De temperatuur naar beneden te zetten wanneer u niet thuis bent? Als u niet thuis bent, stookt u eigenlijk voor niets, maar een lagere temperatuur betekent wel dat de kou uit uw woning weg is als u thuiskomt. Met een slimme thermostaat kunt u zelfs programmeren wanneer de verwarming hoger gaat, zodat het al aangenaam warm is tegen de tijd dat u thuiskomt.

Houd de radiator vrij

Veel mensen hebben een bank voor de radiator staan in de woonkamer. Meestal is dat zo omdat u uw bank voor het raam wilt hebben staan of omdat dit de beste plek in een ruimte is. Echter houdt u zo veel warmte tegen die de woning niet in kan. Probeer de radiator daarom vrij te maken op koude dagen, zodat de warmte de woning in kan stromen. Plak voor extra warmte in huis eens radiatorfolie achter de radiator op de muur. En isoleer kieren van ramen en deuren. Zo verliest u geen warmte en kan de verwarming zelfs een beetje lager!

Ontluchten scheelt in verwarmingskosten

Een radiator die slechts voor de helft werkt, kan het huis niet goed verwarmen. U zet de verwarming hoger en u betaalt dan veel te veel verwarmingskosten. Voordat u in de herfst of winter daarom uw radiator aanzet, is het verstandig om deze te ontluchten met een speciale ontluchtingssleutel. Deze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Door te ontluchten kunnen opgehoopte luchtbellen, ontstaan in de zomermaanden, uw radiator verlaten en stroomt het warme water door de gehele radiator. Zo verwarmt u de woning optimaal en hoeft de verwarming niet al te hoog te staan.