Een hagelbui kan vernietigende effecten hebben. Omdat zonnepanelen meestal op daken gemonteerd zijn, ontkomen deze niet aan hagel. Gelukkig zijn veel zonnepanelen goed bestand tegen extreem weer. Hoe groot is het risico op hagelschade bij zonnepanelen eigenlijk? En ben je daarvoor verzekerd? Lees verder en ontdek alles over de bestendigheid van zonnepanelen tegen hagel.
Tijdens de levensduur van gemiddeld 25 jaar, krijgen de meeste zonnepanelen heel wat te verduren. Ze liggen altijd in de volle zon als het heet is en ook extreme vorst, sneeuw, wind en ijs zijn een aanslag op de zonnepanelen. De fabrikanten van zonnepanelen doen er gelukkig alles aan om jouw zonnepanelen tegen de elementen te wapenen. Zij doen een speciale test om de bestendigheid van zonnepanelen tegen hagel en onweer te bewijzen. Laten we eens nader bekijken hoe ze testen of bijvoorbeeld een monokristallijne flexibele zonnepaneel bestand is tegen hagelstenen.
Zonnepanelen liggen altijd buiten, blootgesteld aan de elementen, en moeten daarom een lange levensduur hebben. Daarom hebben we in Europa de IEC61215-standaard ingevoerd. Bijna alle zonnepanelen die je in Nederland vindt, voldoen aan deze standaard.
Een belangrijk onderdeel van de IEC61215-standaard is de hageltest die fabrikanten in speciale testcentra uitvoeren. Tijdens deze test imiteren ze een extreem harde hagelbui. Daarvoor schieten ze een ijsbal met een diameter van 2,5 centimeter af op het zonnepaneel, met een snelheid van maar liefst 83 kilometer per uur. Ze herhalen deze test op elf verschillende plekken om er zeker van te zijn dat elk paneel aan de kwaliteitseisen voldoet. Dit betekent dat je zonnepanelen goed bestand zijn tegen hagelstenen.
Maar ze testen niet alleen op hagel. Vocht vormt ook een risico, en het mag absoluut niet gebeuren dat je een elektrische schok krijgt van je zonnepanelen. Daarom kijken ze tijdens de tests ook naar vochtlekkage en elektrische isolatie. Ze controleren ook hoe verschillende temperaturen de opbrengst beïnvloeden en hoe de panelen presteren bij weinig zonlicht en schaduw.
Dus maak je je zorgen over grote hagelstenen op je zonnepanelen? Weet dan dat fabrikanten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je panelen zo goed mogelijk bestand zijn tegen deze uitdagingen. Met de juiste panelen en installatie ben je op alles voorbereid.
Denk even terug aan die zomeravond op 23 juni 2016, een dag die in Zuidoost-Brabant de lokale geschiedenisboeken inging. Een miljard euro schade, veroorzaakt door een ongekend hevige storm. Voor het eerst kreeg de Nederlandse sector van zonne-energie op zo'n grote schaal te maken met schade aan zonnepanelen door hagelstenen.
Maar er was één type zonnepaneel dat zonder kleerscheuren uit de strijd kwam: het glas-glas zonnepaneel. Dit paneel vertoonde geen zichtbare schade en ook na een elektroluminescentie (EL) test bleek alles nog in perfecte staat. Dit in tegenstelling tot de standaard glas-folie zonnepanelen, die de storm niet overleefden.
Zonnepanelen bevatten kwetsbare dunne zonnecellen, daarom beschermen we ze met een laag gehard glas en vaak ook nog een extra laag plexiglas. Beide materialen bieden een goede weerstand tegen hagel. Gehard glas is tot vijf keer sterker dan gewoon glas en breekt niet snel. De meeste zonnepanelen hebben een constructie volgens de glas-folietechniek, waarbij een laag glas en een kunststof folie voor bescherming zorgen.
Glas-glas zonnepanelen hebben een zogenoemde neutrale zone, het middelpunt van het zonnepaneel. In deze zone ervaren zonnecellen de minste druk, waardoor er geen microscheurtjes ontstaan. Dit voorkomt celbreuken die de prestaties van het zonnepaneel negatief kunnen beïnvloeden. Wil je er zeker van zijn dat je zonnepanelen zelfs de meest extreme hagelbui doorstaan, kies dan voor glas-glas zonnepanelen in plaats van glas-folie zonnepanelen. Bijvoorbeeld Solarwatt glas-glas zonnepanelen.
Dus als je je zorgen maakt over hagelschade aan je zonnepanelen, weet dan dat er opties zijn om je panelen te beschermen. Met de juiste keuze en installatie kun je met een gerust hart elke hagelbui trotseren.
De mate van schade aan zonnepanelen hangt ook af van de hellingshoek waaronder ze geïnstalleerd zijn. Door langdurige blootstelling aan wind en regen, verliezen ze misschien hun oorspronkelijke robuustheid. Hoewel de meeste hagelbuien geen partij vormen voor onze zonnepanelen, vormt een uitzonderlijk harde hagelbui wel een risico, zelfs voor panelen die glansrijk uit de test zijn gekomen. Gelukkig blijven deze extreme hagelbuien meestal lokaal en komen ze zelden voor. Toch kunnen ze de normen van de test overschrijden en voor onverwachte problemen zorgen.
Maar wat als je niets kunt zien? Onzichtbare hagelschade aan zonnepanelen is een probleem dat je niet mag negeren. Ook al lijkt het glas van de zonnepanelen intact, er kan toch schade zijn ontstaan na een hevige hagelbui. Als een flinke hagelsteen het zonnepaneel raakt met hoge snelheid kan de impact via het glas doordringen tot de kwetsbare zonnecellen. Deze cellen versplinteren of scheuren dan, terwijl de panelen aan de buitenkant nog in orde lijken!
Een beschadigde zonnecel of beschadigd glas vermindert de levensduur van je panelen. Dit betekent dat je meer vervangingskosten hebt en minder rendement uit je investering haalt. Heb je het vermoeden dat je zonnepanelen kapot zijn door hagel, zelfs als er geen zichtbare schade is? Laat ze dan controleren door een specialist. We staan voor je klaar om je te helpen de levensduur van je panelen te maximaliseren en eventuele problemen snel op te lossen.
Wees dus altijd alert op hagelschade aan je zonnepanelen. Zelfs als de schade niet meteen zichtbaar is, kunnen de gevolgen op de lange termijn aanzienlijk zijn. Bescherm je investering en zorg ervoor dat je panelen altijd in topconditie zijn!
Heeft een extreme hagelbui schade aangericht aan jouw zonnepanelen? Geen paniek! In de meeste gevallen dekt jouw opstalverzekering deze schade. Waarom? Omdat verzekeraars zonnepanelen als 'nagelvast' beschouwen. Dit betekent dat ze vastzitten aan het huis, net zoals bijvoorbeeld het dak of de deuren. Dit geldt vooral voor zonnepanelen gemonteerd op een schuin dak.
Wat als je zonnepanelen in verzwaarde bakken in de tuin staan of op een plat dak liggen? Dan raden we je aan om even te checken hoe jouw opstalverzekeraar dit ziet. Niet elke verzekeraar beschouwt zonnepanelen op een plat dak namelijk als 'nagelvast'.
Ook schade veroorzaakt door verkeerde installatie of een storing krijg je niet vergoed. De kosten voor het tijdelijk inkopen van andere stroom vallen evengoed vaak buiten de dekking. En onthoud: alleen schade waarvan de verzekeraar tijdig op de hoogte is, komt voor vergoeding in aanmerking. Dus als je dacht dat je geen schade had, maar later blijkt dat de hagelbui toch schade heeft veroorzaakt, loop je het risico dat je niets vergoed krijgt.
Ons advies? Vraag altijd bij je verzekeraar na of jouw zonnepanelen verzekerd zijn in het geval van hagelschade en of het verzekerde bedrag aangepast moet worden. Zo ben je altijd voorbereid op eventuele schade en voorkom je onaangename verrassingen.
Direct na de oplevering van jouw zonnestroominstallatie, adviseren we je om deze aan te melden bij je verzekeraar. Laat je ook vooraf uitvoerig informeren. Verzekeraars strijden met elkaar om het gunstigste pakket voor jou als klant te bieden. Dit betekent dat er altijd verschillen zijn, vooral als het gaat om de verzekering of dekking van panden met zonnepanelen.
Houd er rekening mee dat verzekeraars mogelijk meer aandacht besteden aan de paneelkeuze van gebruikers om te bepalen hoeveel premie je moet betalen. Zoals glas-folie of glas-glas. Laat je dus goed informeren over welke panelen de beste bescherming bieden tegen hagelschade en hoe dit de kosten van je verzekering kan beïnvloeden.
Maar hoe zit het dan precies met de verzekering voor hagelschade aan zonnepanelen? In principe dekt je opstalverzekering schade aan je zonnepanelen. Dit geldt ook voor hagelschade, stormschade en blikseminslag. Maar let op: niet alle hagelschade wordt gedekt. Enkele verzekeraars hebben besloten om 'onzichtbare' hagelschade aan de panelen niet langer te vergoeden.
Dus als je overweegt om zonnepanelen te installeren of als je al zonnepanelen hebt, vraag je dan af: moet ik met zonnepanelen een hagelschade verzekering afsluiten? Informeer altijd bij je verzekeraar of jouw zonnepanelen verzekerd zijn tegen hagelschade als je een opstalverzekering hebt. En of je het verzekerde bedrag moet aanpassen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Overweeg je zonnepanelen? Ontdek je mogelijkheden en vraag een gratis adviesgesprek aan. Na een adviesgesprek weet je:
welke zonnepanelen aansluiten op jouw situatie
hoe de installatie verloopt
wat je van je zonnepanelen kunt verwachten, nu en in de toekomst
Absoluut, zonnepanelen hebben een hoge weerstand tegen hagel. Ze ondergaan strenge tests om ervoor te zorgen dat ze bestand zijn tegen grote hagelstenen en zware sneeuwbelasting.
Ja, er zijn verschillende methoden om je zonnepanelen te beschermen, zoals het gebruik van hagelnetten. Daarnaast bieden glas-glas zonnepanelen een hogere weerstand tegen hagel dan traditionele panelen.
Als je zonnepanelen schade oplopen door hagel, kun je dit melden bij je verzekeraar. De meeste opstalverzekeringen dekken hagelschade aan zonnepanelen.