Ideale hoek zonnepanelen volgens Essent
Ontdek hoe je de ideale hoek van zonnepanelen bepaalt en zo je rendement maximaliseert. Leer over de ideale hellingshoek per seizoen en type dak.
Wil je het rendement van je zonnepanelen optimaliseren? Het geheim zit hem in de hellingshoek. We onthullen de perfecte hellingshoek voor elke situatie. Van een plat dak tot de wintermaanden. Zo verhoog je de energieopbrengst van je zonnepanelen en haal je meer uit je investering.
Bij het installeren van je zonnepanelen speelt de hellingshoek een belangrijke rol. Dit is de hoek waaronder je zonnepaneel ten opzichte van de grond staat. Deze hoek is bepalend voor hoeveel zonlicht je panelen kunnen vangen en omzetten in energie. Als je zonnepaneel bijvoorbeeld plat op de grond ligt en dus in een hoek van 0 graden, vangt het alleen zonlicht wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Je wil natuurlijk een hoek kiezen waarin het paneel ook zonlicht vangt als de zon lager aan de hemel staat. Zoals in de ochtend en late namiddag.
In welke hoek je zonnepanelen het beste werken, hangt af van verschillende factoren:
Je geografische locatie speelt een grote rol. In Nederland bijvoorbeeld, waar de zon lager aan de hemel staat dan bij de evenaar, is een steilere helling van je zonnepanelen gunstig.
De tijd van het jaar heeft ook invloed op de optimale hellingshoek. Dit komt omdat de positie van de zon in de loop van het jaar verandert.
Tot slot beïnvloedt de oriëntatie van je dak de optimale hellingshoek van je zonnepanelen. Staan de zonnepanelen op je dak bijvoorbeeld naar het zuiden of naar het oosten gericht? En heb je een schuin dak of een plat dak? Bij steile daken gelden andere adviezen dan bij platte daken.
Dus voordat je je zonnepanelen installeert, is het belangrijk om de juiste hellingshoek te berekenen. Zo zorg je ervoor dat je de maximale energieopbrengst uit je installatie haalt.
Wanneer je de hellingshoek van de zonnepanelen op je platte dak verkeerd afstelt, zorgt dat voor meer schaduw en minder rendement. De ideale hoek voor zonnepanelen op een plat dak hebben wij gelukkig al voor je gevonden! Een hellingshoek van 35 graden is meestal perfect. Hierbij heb je nagenoeg geen verlies van energie.
Wanneer het aantal graden hiervan afwijkt, neemt het rendement doorgaans af met 5%. Niet echt handig, maar soms wel noodzakelijk. Bepaalde daken staan de ideale hellingshoek simpelweg niet toe. Bij het monteren van zonnepanelen op een schuin dak bijvoorbeeld, ben je voor de hellingshoek afhankelijk van hoe steil je dakconstructie is. Bij platte daken creëer je de hellingshoek zelf.
Niet alleen de hoek van de zonnepanelen, maar ook de hoogte ervan is belangrijk voor een goed rendement. Er zijn een aantal factoren van invloed op de hoogte van jouw zonnepanelen en het uiteindelijke rendement:
De beste hoek van de zonnepanelen
De afmetingen van de zonnepanelen
De hoogte van het gebruikte constructiemateriaal
Zonnepanelen op een plat dak worden in rijen achter elkaar geplaatst. De minimale afstand tussen deze rijen is afhankelijk van de breedtegraad en hoogte van de zonnepanelen. En dit wordt weer bepaald door de hellingshoek en de afmeting zonnepanelen.
Wat betreft de minimale hellingshoek voor zonnepanelen, adviseren we een hoek van ongeveer 10 graden voor een goede opbrengst. Bij een kleinere hellingshoek bestaat het risico dat vuil en puin zich ophopen op het oppervlak van de panelen, wat hun vermogen om zonlicht op te vangen belemmert. Een kleinere hellingshoek biedt in sommige situaties ook voordeel. De afwijking in het aantal graden kan je de mogelijkheid bieden om extra zonnepanelen te installeren op het dak. Op die manier vang je het gemis van de afwijkende hellingshoek ruimschoots op. Extra panelen plaatsen is meestal mogelijk wanneer de hellingshoek 15 graden is.
Wat zegt de hellingshoek van je zonnepanelen eigenlijk? Laten we dat eens nader bekijken. Houd in gedachten dat 0 graden een volledig plat liggend zonnepaneel is, terwijl een zonnepaneel bij 90 graden compleet op zijn kant staat.
Als we het hebben over een hellingshoek van 0 graden, dan liggen de zonnepanelen plat op je dak. Dit zie je weleens bij zonnepanelen op een plat dak. Een professionele installateur plaatst zonnepanelen niet op 0 graden. Een belangrijke reden hiervoor is dat vuil en puin zich dan ophopen op het oppervlak van de panelen. Dit belemmert hun vermogen om zonlicht op te vangen.
Wat betekent een hellingshoek van 5 graden dan? Bij deze hoek staan de zonnepanelen iets schuiner. Deze kleine verhoging helpt het opbouwen van vuil en puin op het paneeloppervlak te verminderen. Er zijn zelfs speciale zonnepaneelopstellingen beschikbaar die specifiek ontworpen zijn voor een hellingshoek van 4,5 graden. In sommige gevallen is deze hoek het beste.
En hoe zit het dan met een hellingshoek van 10 graden? Zonnepanelen worden vaak met deze kleine hellingshoek geplaatst. Het voordeel van deze hoek is dat het de panelen in staat stelt om meer direct zonlicht op te vangen. Vooral tijdens de piekuren van de dag.
Onthoud dat de hellingshoek van je zonnepanelen een grote invloed heeft op hun energieopbrengst. Dus, of je nu kiest voor een hellingshoek van 0, 5, 10 graden of hoger, zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt voor jouw specifieke situatie en locatie. En als je hulp nodig hebt bij het maken van deze beslissing, vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.
Wil je controleren of je zonnepanelen correct zijn geïnstalleerd volgens de aanbevolen hellingshoek? Dan is het handig om de huidige hellingshoek van je zonnepanelen te berekenen. Dit is eenvoudiger dan je misschien denkt. Je hebt alleen een waterpas en een gradenboog nodig:
Plaats eerst de waterpas tegen de rand van het zonnepaneel.
Zorg ervoor dat de waterpas horizontaal ligt.
Leg vervolgens de gradenboog op de waterpas en lees de hoek af die wordt gevormd tussen de waterpas en het zonnepaneel.
Dat is de hellingshoek van je zonnepaneel.
Als je een plat dak hebt, is het proces iets anders. In dit geval meet je de hoek tussen de onderkant van het zonnepaneel en het dak. Dit doe je door de waterpas op het dak te plaatsen en de gradenboog te gebruiken om de hoek met het paneel te meten.
Heb je een dak dat niet op het zuiden gericht is, maar op een andere windrichting zoals het oosten en westen? Maak je geen zorgen, je kunt nog steeds profiteren van zonne-energie met een oost-west opstelling van je zonnepanelen. Maar hoe zit het met de ideale hellingshoek voor deze opstelling?
Bij een oost-west opstelling liggen de zonnepanelen onder een lagere hoek in vergelijking met een zuidelijke opstelling. Vaak zie je dat zonnepanelen in een oost-west opstelling geplaatst zijn onder een hoek van 10 graden. Waarom? Dit heeft te maken met het maximaliseren van de ruimte op je dak. Door de zonnepanelen in een oost-west richting te plaatsen, passen er ongeveer 30% meer zonnepanelen op een normaal plat dak.
De ideale hellingshoek van zonnepanelen varieert met de seizoenen. Dat komt omdat de positie van de zon aan de hemel verandert naarmate we van seizoen naar seizoen gaan.
In de zomer, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, is een hellingshoek van 30 tot 35 graden ideaal voor zonnepanelen. Maar in de winter, wanneer de zon lager staat, raden we een steilere hellingshoek van ten minste 40 en het liefst 45 graden aan. Op deze manier vangen de zonnepanelen meer direct zonlicht op, waardoor ze efficiënter werken ondanks de kortere dagen en het zwakkere zonlicht.
Maar is het mogelijk om je zonnepanelen per seizoen anders af te stellen? Hoewel dit technisch mogelijk is, is het meestal niet praktisch vanwege de kosten en moeite die het met zich meebrengt. In plaats daarvan raden we aan om een gemiddelde hellingshoek te kiezen die het hele jaar door een goede energieopbrengst biedt.
De hellingshoek van je zonnepanelen heeft invloed op de opbrengst. Meer zonlicht betekent namelijk meer energie. Laten we een voorbeeld nemen om dit te illustreren.
Stel, je hebt een dak op het zuiden. Dan is de ideale hellingshoek 35 graden. Maar wat gebeurt er als je de hoek verandert? Als je de hellingshoek wijzigt naar bijvoorbeeld 0 graden (horizontaal), dan bedraagt de energieopbrengst nog 93%. Dat betekent een verlies van 7% aan energieopbrengst! De opbrengst van je zonnepanelen daalt daarmee met ongeveer 1% bij een lagere hellingshoek van 5 graden.
Dus, wil je het maximale rendement uit je zonnepanelen halen? Dan raden we je aan om aandacht te besteden aan de hellingshoek van je panelen. Het kiezen van de juiste hoek kan het verschil maken tussen een goede en een geweldige opbrengst van je zonnepanelen. En aangezien het een flinke investering is, verdien je die natuurlijk het liefst zo snel mogelijk terug. Doe de Dakcheck en ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen.
Heb je hulp nodig bij het bepalen van de juiste hellingshoek? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Of je nu een plat of een steil dak hebt, onze zon-experts weten precies wat de juiste hellingshoek is voor jouw situatie!
De ideale hoek voor zonnepanelen varieert afhankelijk van je geografische locatie en de richting van je dak, maar over het algemeen ligt deze op 35 graden.
Ja, de ideale hoek verandert met de seizoenen vanwege de veranderende positie van de zon. In de zomer, wanneer de zon hoger aan de hemel staat, is een hoek van 30 tot 35 graden ideaal. In de winter, wanneer de zon lager staat, is een steilere hoek van minstens 40 graden aan te raden.
Absoluut, de hellingshoek speelt een belangrijke rol bij het maximaliseren van het rendement van je zonnepanelen. Zelfs kleine veranderingen in de hellingshoek hebben een aanzienlijk effect.