Off-grid ben je wanneer je geen aansluiting op het energienet hebt. Door zonnepanelen in combinatie met een accu is het mogelijk om off-grid te gaan, maar wat is precies het verschil tussen off-grid, energieneutraal en zelfvoorzienend zijn? We geven je graag advies over zonnepanelen, off-grid, energieneutraal en zelfvoorzienend zijn in dit artikel.
Off-grid betekent dat je een eigen voorziening hebt waarmee je in jouw eigen elektriciteitsbehoefte voorziet. Vrijwel alle huishoudens in Nederland hebben een vaste aansluiting op het energienet waarmee elektriciteit de woning binnenkomt. Als je off-grid bent, dan heb je deze aansluiting niet meer nodig. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met een generator op diesel of benzine stroom te produceren, die je in huis gebruikt om jouw apparatuur van elektriciteit te voorzien en accu’s op te laden. Dat is echter wel een dure manier om zelf stroom op te wekken. Goedkoper en vooral duurzamer is het om off-grid te gaan met zonnepanelen. Zonnepanelen laden in dit geval je accu’s op en alleen als er een periode weinig zon is, gebruik je een generator om stroom te genereren. Ook al gebruik je een generator, je bent nog steeds off-grid. Dit komt doordat je niet aangesloten bent op het elektriciteitsnet. Off-grid kan interessant zijn voor vakantiehuizen, of afgelegen locaties waar het te duur is om een elektriciteitsaansluiting te realiseren.
Als je erover nadenkt om in meer of mindere mate onafhankelijk van het energienet te worden, zijn er drie veelvoorkomende termen die u moet kennen. Een zelfvoorzienende woning, een energie neutrale woning of een woning die off-grid is. Tussen deze drie termen bestaan meerdere verschillen.
Een zelfvoorzienende woning is een huis dat compleet onafhankelijk is van aansluitingen op gas, elektriciteit en waterleiding. Het huis wordt bijvoorbeeld verwarmd met een hout- of pelletkachel en water opgewarmd met elektrische boilers. De stroom hiervoor wordt opgewekt met een generator of via zonnepanelen op het dak. Regenwater wordt gefilterd of uit een bron gehaald. Vaak streven bewoners van een zelfvoorzienend huis er ook naar om zelfvoorzienend te worden op het gebied van voedsel, door dit zoveel mogelijk zelf te verbouwen.
Een energieneutraal huis heeft als grootste verschil dat het wel aangesloten is op het gas- en elektriciteitsnet. Wel wordt er over het hele jaar gezien minstens net zoveel energie opgewekt als verbruikt. Meestal levert een energieneutraal huis zelfs meer energie terug dan het nodig heeft voor het eigen verbruik. Om energieneutraal te zijn, is in Nederland een goede isolatie noodzakelijk en wordt vaak een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen toegepast.
Een woning die off-grid is, heeft net zoals een zelfvoorzienende woning geen vaste aansluiting op het gas- of elektriciteitsnet. Stroom kan worden opgeslagen in accu’s voor later gebruik en in tijden met minder zonlicht, springt een generator op benzine of diesel automatisch bij om de accu’s te laden of de elektriciteit direct te gebruiken. Een off-grid huis kan nog wel een aansluiting op de waterleiding en het riool hebben. Voor Nederlandse huishoudens is het momenteel nog niet interessant om off-grid te gaan. Dit komt doordat de prijzen van thuisaccu’s nog hoog zijn en overproductie van zonnepanelen nog volledig gesaldeerd mag worden tot en met 2025. Het laten draaien van een generator op diesel of benzine kost per kWh tot wel vier keer meer dan stroom uit het elektriciteitsnet.
Veel mensen streven ernaar om minder afhankelijk van gas en de vaste elektriciteitsaansluiting te worden. Het is een uitdaging om zo min mogelijk energie te verbruiken en tegelijkertijd zoveel mogelijk energie op te wekken. Het nemen van energiebesparende maatregelen levert je daarom al snel veel voordeel op. Door het isoleren van je huis merk je direct dat het gasverbruik aanzienlijk daalt. Spouwmuurisolatie, dakisolatie en het laten plaatsen van HR glas zijn beproefde methoden. Als je op jouw dak voldoende zonnepanelen installeert, is het mogelijk om al jouw elektrische apparatuur van stroom te voorzien. Er bestaan warmteterugwinsystemen die de restwarmte van douchewater hergebruiken en zo zorgen voor een lager gasverbruik. Je verwarming kan aangesloten worden op een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp, waardoor in veel gevallen een gasaansluiting zelfs overbodig wordt.
Heb je zonnepanelen geïnstalleerd en ben je écht zuinig met energie? Dan is het zelfs mogelijk om een negatieve energierekening te krijgen. Dat betekent dat je geld terug krijgt! Dit is met een off-grid woning of een zelfvoorzienende woning niet mogelijk.