Schaduw zorgt voor een lager rendement van je zonnepanelen. Hoe minder zon er op je panelen valt, hoe minder stroom er opgewekt wordt. Of het nu gaat om schaduw van bomen, naburige gebouwen of schoorstenen, elk obstakel dat het zonlicht blokkeert heeft invloed op de hoeveelheid stroom die je panelen opwekken. In dit artikel geven we je advies over zonnepanelen en lees je hoe je een maximale opbrengst uit je zonnepanelen haalt.
Naast een betrouwbare installatie is ook de opstelling van je zonnepanelen erg belangrijk. Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk zonlicht opvangen. Wanneer een paneel in de schaduw ligt, levert dit paneel aanzienlijk minder stroom op.
Zonnepanelen werken het best onder direct zonlicht. De hoeveelheid energie die zonnepanelen kunnen produceren neemt af als er veel beschaduwde cellen zijn. Het is niet zo dat zonnepanelen in de schaduw geen energie opwekken, maar de opbrengst is wel aanmerkelijk lager.
Wij zochten voor je uit op welke manieren je de impact van schaduw op de prestaties van zonnepanelen kunt verminderen:
Hoewel zonnepanelen dus kunnen werken in de schaduw, is het duidelijk dat schaduw een negatief effect heeft op hun efficiëntie en energieproductie. Houd hier rekening mee als je van plan bent een zonnepanelensysteem te laten installeren.
Als je zonnepanelen wilt plaatsen in de buurt van andere gebouwen of woningen, zijn er een aantal punten om rekening mee te houden:
Schaduw kan de opbrengst van zonnepanelen behoorlijk beperken. Door je zonnepanelen zorgvuldig te plaatsen en slimme technologieën te gebruiken kun je de negatieve effecten van schaduw op je opbrengst zo klein mogelijk houden.
Bij het opstellen van het legplan voor de zonnepanelen controleert de installateur de omgeving van je dak. Zo zorgt deze ervoor dat de zonnepanelen niet in de schaduw van bijvoorbeeld een schoorsteen, dakkapel of boom geplaatst worden.
Ook als je dak geen optimale ligging heeft, kun je kiezen voor zonnepanelen. Dankzij micro-omvormers of power optimizers zorg je er namelijk voor dat je zonnepanelen optimaal benut worden en dus een zo hoog mogelijke opbrengst halen.
Een power optimizer is een elektronische chip die de energieopbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal vergroot. Hierdoor zorgt schaduw op één zonnepaneel er niet voor dat alle andere panelen ook minder presteren.
Als je besluit micro-omvormers te installeren, verbeter je de efficiëntie van zonnepanelen door achter elk paneel een eigen omvormer te plaatsen. Hierdoor kan elke module onafhankelijk gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC) omzetten. Dit biedt voordelen in situaties met schaduw of variërende oriëntaties. Door te kiezen voor micro-omvormers met MPP (Maximum Power Point) trackers haal je de hoogste opbrengst uit je panelen. (diverse bronnen: Essent)
Zowel power optimizers als micro-omvormers zorgen ervoor dat je zonnepanelen efficiënter werken en minder last hebben van schaduw. We zetten de voordelen van micro-omvorrmers en power-optimizers graag op een rij:
Zoals je ziet kunnen beide systemen ervoor zorgen dat de effecten van schaduw op je opbrengst verminderd worden. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen power optimizers en micro-omvormers? Wanneer kies je voor een systeem met power optimizers en wanneer is een systeem met micro-omvormers een goede keuze?
Het belangrijkste verschil tussen power optimizers en micro-omvormers is dat micro-omvormers op het dak ter plekke gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Bij een power optimizer gebeurt dit via een centrale omvormer. Micro-omvormers zijn handig als je geen ruimte hebt om een centrale omvormer te plaatsen. Je hoeft alleen maar de panelen te plaatsen en de stekker in het stopcontact te steken!
Power optimizers worden vooral gebruikt voor grotere installaties. Heb je 8 zonnepanelen of minder? Dan zijn micro-omvormers een goede keuze. (bron: Volta Solar). Micro-omvormers worden ook aangeraden als je dak een complexe vorm heeft of als er meerdere oriëntaties zijn.
De beste zonnepanelen voor gebruik in schaduwrijke gebieden zijn monokristallijne panelen die zijn uitgerust met slimme technologieën, zoals micro-omvormers of power optimizers.
Monokristallijne panelen staan bekend om hun uitstekende efficiëntie. Ze kunnen relatief veel elektriciteit genereren met een kleiner oppervlak, zelfs onder minder ideale lichtomstandigheden, zoals in gedeeltelijke schaduw.
Om je zonnepanelensysteem te optimaliseren in situaties waar schaduw een probleem vormt, kun je overwegen om micro-omvormers met MPP trackers of power optimizers te gebruiken. Deze apparaten zorgen ervoor dat elke paneel afzonderlijk geoptimaliseerd wordt. Daardoor heeft schaduwval op één paneel geen nadelige invloed op je hele zonnepanelensysteem.
Je haalt het maximale uit je zonnepanelen door bij de plaatsing van je panelen rekening te houden met lichtinval en schaduw. Kies voor micro-omvormers met MPP trackers of power optimizers voor een optimaal rendement per zonnepaneel.
Ja, het is niet zo dat zonnepanelen die in de schaduw liggen helemaal geen energie opwekken. We raden aan om bij een dak dat deels in de schaduw ligt te kiezen voor micro-omvormers of power optimizers. Zo kun je de impact van schaduw verminderen en de opbrengst maximaliseren.
Een volwaardige omvormer is een apparaat dat de gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC). In systemen met zonnepanelen wordt deze term meestal gebruikt om een centrale omvormer te beschrijven.
Ja, de oriëntatie en de hellingshoek van zonnepanelen kunnen invloed hebben op de hoeveelheid schaduw die op je panelen valt. Denk goed na over de beste plaats en de oriëntatie van je panelen om een maximaal rendement te behalen!
Micro-omvormers hebben als belangrijkste voordeel dat ze elk paneel onafhankelijk laten functioneren. Heb je last van schaduw op een paneel? Dan zorgt de micro-omvormer ervoor dat het beschaduwde paneel de prestatie van de andere zonnepanelen niet negatief beïnvloedt.
Ja, zonnepanelen die in de schaduw liggen kunnen nog steeds stroom produceren, maar ze hebben een lagere opbrengst dan panelen die volledig in de zon liggen.
Strings zonnepanelen zijn serie geschakelde zonnepanelen die samen zijn aangesloten op een bijbehorende centrale omvormer. De centrale omvormer zet de gezamenlijk opgewekte gelijkstroom van de serie geschakelde panelen om in wisselstroom voor gebruik in het huis of om terug te leveren aan het net.
Het nadeel van dit systeem is dat als één paneel in de schaduw ligt of minder presteert, het de opbrengst van alle andere zonnepanelen in de serie beïnvloedt.
Een beetje schaduw op zonnepanelen kan de hoeveelheid opgewekte stroom aanzienlijk verminderen, vooral als de panelen serie geschakeld zijn.
In een systeem met een centrale of string omvormer, zorgen panelen die in de schaduw liggen ervoor dat andere panelen die wél in de zon liggen minder stroom doorlaten. Dit komt doordat de prestatie van het hele systeem wordt afgestemd op de zwakste schakel.