Wil je zonnepanelen aansluiten op je meterkast? Dan is een juiste werkwijze belangrijk. Je apparaten veilig en effectief van zonnestroom voorzien, doe je het liefst met hulp van een professional. In dit artikel leer je alles over het proces. Zo begrijp je precies wat er nodig is en sluit je zonnepanelen succesvol aan op je meterkast.
Kies je voor zonnepanelen van Essent? Dan is de installatie altijd inbegrepen. Zo weet je zeker dat de zonnepanelen juist zijn aangesloten en profiteer je maximaal van je panelen.
Laten we beginnen met een eenvoudig overzicht van het proces in 4 stappen. Daarna gaan we er dieper op in.
Zorg voordat je begint dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Dit omvat de zonnepanelen zelf, een omvormer, bekabeling, en een geschikte groep in je meterkast.
Installeer de zonnepanelen op je dak volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat ze goed vastzitten en positioneer ze zo dat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen.
Sluit de panelen aan op de omvormer met behulp van de meegeleverde kabels. De omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken om in bruikbare wisselstroom.
Sluit de omvormer aan op een vrije groep in je meterkast. Gebruik hiervoor een speciale zonnestroomkabel.
De omvormer aansluiten op de meterkast is belangrijk. De omvormer zet de gelijkstroom (DC) die je zonnepanelen produceren om in wisselstroom (AC). Deze stroom is bruikbaar voor het elektriciteitsnet en je huishoudelijke apparaten. Je geleidt de opgewekte stroom vanuit de zonnepanelen naar de meterkast met een kabel vanuit de omvormer.
De omvormer plaats je het beste dicht bij de panelen of de meterkast. Zo minimaliseer je energieverlies. Gebruik je zonnepanelen met een micro-omvormer? Bevestig deze dan direct aan het paneel. Dit maakt de installatie eenvoudiger.
Hoe zit het met de capaciteit van de kabel tussen de omvormer en de meterkast? Als er te veel stroom door de kabel loopt, ontstaat er kortsluiting. Bijvoorbeeld als je een wasmachine en droger aansluit tussen de omvormer en de meterkast. Sluit dus nooit apparaten aan tussen de omvormer en de meterkast. De omvormer levert de opgewekte zonnestroom via de meterkast aan het net. Het technische vermogen van de omvormer moet daarom overeenkomen met het vermogen van je zonnepanelen.
Selectiviteit verwijst naar de relatie tussen de hoofdzekering en de groepenkastzekering. Bij stroomverbruik moet de groepenkastzekering altijd 1,6 keer kleiner zijn dan de hoofdzekering. Bij het leveren van zonne-energie via een omvormer is dit niet van toepassing. De omvormer levert als enige apparaat in een groep nooit meer stroom dan zijn technische capaciteit. Dit voorkomt dus overbelasting.
Welke meterkast je voor zonnepanelen aansluiten nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Zorg dat je elektrische installatie geschikt is en voldoet aan de volgende eisen.
Allereerst moet je meterkast genoeg ruimte hebben voor een extra groep of meerdere groepen. Dit is afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen. Elke groep in je meterkast kan veilig ongeveer 3.600 watt aan vermogen aan. Dus als je zonnepaneelsysteem meer dan 3.600 watt produceert, heb je meer dan één extra groep in de meterkast nodig.
Is je meterkast geschikt, dan is hij uitgerust met een aardlekschakelaar. Gebruik altijd een extra groep met een aparte aardlekschakelaar. Niet één van de vier groepen die je standaard vindt. Een aparte aardlekautomaat voor je panelen in de meterkast beschermt tegen lekstroom. Het voorkomt dat andere apparaten uitvallen als er een probleem ontstaat met je zonnepanelen. Ook minimaliseert het het risico dat je zonnepanelen uitvallen bij storingen en je zonder stroom komt te zitten.
Sommige energieleveranciers eisen dat je een slimme meter installeert. Deze meter houdt nauwkeurig bij hoeveel stroom je opwekt met je zonnepanelen en hoeveel overige stroom je teruglevert aan het net. Een analoge meter kan bijvoorbeeld niet salderen.
Het aantal zonnepanelen dat je aansluit, beïnvloedt de benodigde hoofdaansluiting. De minimale hoofdaansluiting is altijd 1 keer 25A. De meeste huishoudens hebben een 1-fase-aansluiting. Heeft je zonnepaneelsysteem een vermogen van meer dan 6.000 watt? Dan is 1 fase niet genoeg en heb je een 3-fase-aansluiting in je meterkast nodig.
Heb je dit niet? Dan moet je je meterkast mogelijk aanpassen of vervangen om een grotere stroomcapaciteit aan te kunnen. Weet je niet welke aansluiting je hebt? Je kunt dit bij je netbeheerder opvragen en op je jaarafrekening vinden.
De vraag of je zonnepanelen kunt aansluiten op een oude meterkast hangt af van de specifieke kenmerken van je meterkast. Vaak is het geen goed idee. Oude meterkasten hebben meestal niet genoeg ruimte voor extra groepen. Ook is er vaak geen vrije groep over. Dit is noodzakelijk als je zonnepanelen installeert. Bovendien ontbreken in veel oude meterkasten moderne veiligheidsvoorzieningen, zoals aardlekschakelaars. Dit is belangrijk om veilig zonne-energie te gebruiken.
Soms moet je je meterkast aanpassen voor zonnepanelen, of volledig vervangen. Dit is dus het geval bij verouderde meterkasten. Ook als je veel zonnepanelen installeert, kan het bijvoorbeeld zijn dat je hoofdaansluiting het vermogen niet aankan. Laat deze in dat geval upgraden door je energieleverancier.
Je meterkast aanpassen voor zonnepanelen is geen kleine taak. Laat dit doen door een professional. Het is goed om te weten dat je de btw over deze kosten kunt terugvragen. Bovendien betaal je sinds 1 januari 2023 geen btw meer op de professionele installatie en levering van zonnepanelen.
De kosten voor aanpassing van je meterkast voor zonnepanelen variëren. Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de staat van je huidige meterkast en het type installatie dat je nodig hebt. Als je meterkast al redelijk up-to-date is, heb je misschien alleen een extra groep nodig voor de zonnepanelen. Dit kost rond de 100 tot 200 euro. Voor oudere meterkasten die een volledige upgrade nodig hebben, lopen de kosten op tot tussen de 600 en 800 euro. De installatie van een slimme meter is meestal gratis.
Het aansluiten van zonnepanelen op een 3-fase-meterkast is een taak die zorgvuldigheid en technische kennis vereist. We leggen je uit wat er bij komt kijken.
Een belangrijk aspect is de capaciteit van je hoofdaansluiting. De capaciteit van je hoofdaansluiting bepaalt hoeveel stroom je huis kan ontvangen van het net. Installeer je een grote hoeveelheid zonnepanelen? Zorg er dan voor dat je hoofdaansluiting voldoende vermogen heeft om de stroom te verwerken. Houd rekening met de verdeling van de stroom over de drie fasen. Een 3-fase-omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom en verdeelt dit gelijkmatig over de drie fasen.
Controleer of je meterkast voldoende ruimte heeft voor een extra groep of meerdere groepen. Heb je geen extra leidingen beschikbaar? Gebruik dan een zogenaamde PV-verdeler. Met een PV-verdeler hoef je geen extra groep te installeren, maar sluit je de zonnepanelen direct aan op een bestaande groep. Een PV-verdeler is vooral nuttig voor kleinere zonnepaneelsystemen. Er is namelijk een beperking op de maximale stroomsterkte die een enkele groep levert.
Bij het aansluiten van zonnepanelen in de meterkast, begin je met het verbinden van de panelen met een omvormer via een gelijkstroomkabel. Vervolgens, leg je een voldoende dikke YMVK-kabel tussen de omvormer en een vrije aardlekautomaat in de meterkast. Heb je de kabel aangelegd? Sluit de omvormer dan aan op de aardlekautomaat. Dit zorgt voor een veilige stroomverdeling en beschermt tegen mogelijke stroomstoten. Controleer tot slot of alles correct is aangesloten en of de stroom naar de zonnepanelen stroomt.
Wil je zelf zonnepanelen aansluiten op de meterkast? Dit is wettelijk toegestaan, maar meestal niet verstandig. Dit proces vergt specifieke technische kennis en vaardigheden. Het aansluiten van de omvormer op de groepen in de meterkast is heel erg ingewikkeld, vooral in oudere woningen. Een onjuiste werkwijze leidt al snel tot een gevaarlijke situatie.
Heb je verkeerd je zonnepanelen aangesloten? Overbelasting ontstaat door dit soort situaties. Bij fouten kunnen elektrische apparaten vlam vatten. Bij kortsluiting gaat alle stroom naar het punt waar de kortsluiting ontstaat en wordt de kabel te zwaar belast. Als er kortsluiting plaatsvindt, veroorzaak je mogelijke schade aan je zonnepaneelsysteem. Daaro mis het verstandig om altijd een professional in te schakelen. Onze experts helpen je graag.
Een 1-fase-aansluiting kan minder stroom leveren dan een 3-fase-aansluiting. Voor grotere zonne-energiesystemen (meestal meer dan 4.500 Wp) is een 3-fase-aansluiting vaak nodig.
Dat hangt af van de capaciteit van je zonnepanelen en de bestaande hoofdaansluiting. Als je meer dan 4.500 Wp aan zonne-energie opwekt, moet je mogelijk overstappen naar een 3-fase-aansluiting.
We raden sterk af om dit zelf te doen. Het aansluiten van zonnepanelen op de meterkast is een taak voor gekwalificeerde elektriciens vanwege veiligheidsredenen.