Tegenwoordig zijn er mogelijkheden om zelfs op een klein balkon of dakterras zonnepanelen te plaatsen. We laten je zien hoe je voor een lagere energierekening zorgt met beperkte ruimte.
Slechts weinig mensen doen het, maar het dakterras is een ideale plek voor het opwekken van zonne-energie. Met de juiste opstelling maak je optimaal gebruik van zonlicht.
De gemiddelde kosten voor zonnepanelen op een plat dak liggen rond de 5.000 euro inclusief installatie. Dit is voor 10 panelen die jaarlijks ongeveer 3.500 kWh aan energie kunnen opwekken. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt gemiddeld 2.473 kWh per jaar (bron: Milieu Centraal).
Voor panelen op een dakterras is de ideale hellingshoek 35 graden. Houd er rekening mee dat dit meer schaduw kan veroorzaken voor de volgende rijen. Het vinden van de juiste balans tussen de ideale hellingshoek en de afstand tussen de rijen is dus zeker de moeite waard.
Wil je een deel van je terras gebruiken voor het opwekken van zonne-energie? Een terras kan een ideaal platform bieden. Er zijn zelfs verstelbare stands verkrijgbaar die ervoor zorgen dat de zonnepanelen gericht zijn op de zon gedurende de dag.
Voor panelen op het terras betaal je tussen de 3.200 en 5.000 euro, inclusief installatie. Dit is voor 6 à 10 panelen die jaarlijks tussen de 2.100 en 3.500 kWh aan energie kunnen opwekken (bron: Zonneplan).
Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden voordat je zonnepanelen op je terras installeert:
Op het balkon zonnepanelen plaatsen? Het lijkt een gek idee, maar een zonnepanelen-balkon is een efficiënte manier om groene energie op te wekken. Het wordt ook wel een balkoncentrale genoemd.
Zelfs op je balkon kun je genieten van de voordelen van zonnepanelen. De investering is ongeveer 700 euro voor een systeem met 2 panelen van 330 Wattpiek. Dit maakt het voordeliger dan panelen op een regulier dak (bron: Zelf Energie Produceren).
Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen en stroom opwekt met jouw eigen panelen, zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden:
Het plaatsen van panelen op het terras van een appartement is een slimme en efficiënte manier om duurzame energie op te wekken. Denk er wel goed over na hoeveel ruimte je beschikbaar wilt stellen voor panelen, omdat dit ten koste kan gaan van andere functies voor je terras.
Mobiele zonnepanelen zijn een innovatieve oplossing voor wie duurzame energie wil opwekken maar beperkt is door ruimte of woningrestricties. Deze panelen zijn ideaal voor gebruik op balkons, vooral in huurwoningen of appartementen.
Mobiele zonnepanelen kunnen eenvoudig zelfstandig worden verplaatst en geïnstalleerd, zonder de hoge investering, installatiekosten en permanente bevestiging aan het elektriciteitsnet.
Ze hebben vaak een lager rendement ten opzichte van traditionele panelen. Soms zijn ze ook gekoppeld aan een accu. In dit geval leveren de panelen nooit meer capaciteit dan de accu op kan slaan en stoppen ze met het opwekken van energie zodra deze vol is.
Zonnepanelen met een stekker zijn bedoeld voor een semi-permanente installatie. Als je niet van plan bent om je panelen regelmatig weg te halen of te verplaatsen, dan zijn zonnepanelen met stekker een prima optie. Voor het installeren van zonnepanelen op een balkon is soms toestemming nodig van de huisbaas of vereniging van eigenaars.
Zonnepanelen met een stekker leveren energie direct aan het stroomnet of het huishouden. Ze hebben meestal geen ingebouwde opslag en zijn afhankelijk van het elektriciteitsnet voor energieopslag. Dit is een voordeel ten opzichte van mobiele zonnepanelen. Die hebben vaak een ingebouwde accu voor energieopslag en kunnen niet meer energie opleveren dan de accu kan opslaan.
Door zonnepanelen op het balkon van je huurwoning te plaatsen, draag je bij aan de duurzame energieopwekking van Nederland. Maar voordat je van start gaat, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden.
Voordat je zonnepanelen op je balkon installeert, heb je doorgaans toestemming van de verhuurder nodig. Een balkoncentrale is een populaire keuze voor huurwoningen, omdat ze vaak vrij gemakkelijk te installeren en verwijderen zijn. Deze panelen vereisen ook geen ingrijpende aanpassingen aan de woning, waardoor ze beter geschikt zijn voor huurders.
Voor het plaatsen van zonnepanelen op een balkon of gemeenschappelijk dak van een VvE is toestemming van de Vereniging van Eigenaren (VvE) nodig.
Er zijn verschillende installatie-opties mogelijk voor VvE's, zoals een gezamenlijke installatie op het dak of individuele installaties per appartement. Bij een gezamenlijke installatie zijn systemen zoals het Solar Smart Grid handig. Dit systeem levert de opgewekte energie direct aan de deelnemende bewoners.
In veel gevallen is er geen omgevingsvergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen. Maar het is altijd verstandig om dit te controleren bij het lokale bestemmingsplan, vooral bij monumentale panden.
Bevestig je zonnepanelen aan de balustrade van je balkon of zet ze op een frame dat op je balkon past. Heb je een balkoncentrale met stekkers? Sluit deze dan simpelweg aan op een standaard stopcontact. Check wel eerst of de elektrische installatie in je appartement dit aankan.
Ja, zonnepanelen plaatsen op een balkon van een appartement is mogelijk. Balkoncentrales met stekkers, die speciaal zijn ontworpen voor kleinere ruimtes zoals balkons, zijn hiervoor geschikt. Voor de installatie is het raadzaam om advies te vragen aan een erkende installateur.
Als je balkon onderdeel uitmaakt van een gebouw beheerd door een VvE, dien je toestemming te vragen aan de VvE voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de panelen veilig geplaatst zijn en geen hinder veroorzaken voor andere bewoners.
De kosten variëren, maar een balkoncentrale met bijvoorbeeld twee panelen kan rond de 700 euro kosten (bron: Zelf Energie Produceren). De precieze kosten zijn afhankelijk van het type en aantal panelen.
Voor optimale zonblootstelling is het ideaal als de panelen naar het zuiden gericht zijn met een hellingshoek van ongeveer 35 graden.
Ja, je netwerkbeheerder inlichten is verplicht. Dit zorgt ervoor dat je elektriciteitsmeter geschikt is voor teruglevering aan het net en stelt je eigen energieleverancier op de hoogte van je energieopwekking.