Ben je van plan gebruik te maken van zonne-energie? Dan is het belangrijk dat de zonnepanelen zo geplaatst worden dat ze zo veel mogelijk stroom opwekken. Hieronder gaan we in op een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden tijdens het plaatsen van zonnepanelen op zowel platte als schuine daken.
Wanneer je zonnepanelen plaatst, moet je met een aantal factoren rekening houden:
De richting van de panelen
De schaduwen van andere objecten
De hellingshoek
De afstand tussen de panelen
De afmetingen van de panelen
De bevestiging van de zonnepanelen
Over het algemeen leveren zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden de meeste energie op. Soms is het niet mogelijk om zonnepanelen op het zuiden te leggen. In dat geval kiest de installateur ervoor om de zonnepanelen richting het zuidwesten of het zuidoosten te plaatsen, omdat daarbij gemiddeld gezien 10% minder energie wordt opgewekt. (bron: Kemkens)
Het installeren van zonnepanelen richting het westen of het oosten resulteert in maar liefst 20% minder rendement (bron: Kemkens). In deze situaties kunnen power optimizers het rendement van zonnepanelen verhogen, waardoor het alsnog het overwegen waard is om zonnepanelen te plaatsen.
Naast de richting van de panelen kan het voor het resultaat ook uitmaken of de panelen liggend of staand worden geplaatst. Heb je geen last van schaduw? Dan maakt het in principe weinig uit of de panelen liggend of staand op het dak geplaatst worden. Wanneer je wel hinder van schaduw hebt, bedenkt de installateur een opstelling waarbij de panelen de meeste zon vangen. Een horizontale plaatsing is in veel gevallen de beste optie.
Wil je zelf zonnepanelen plaatsen? Maak dan een goed legplan voor je zonnepanelen! Je begint met het berekenen van de hellingshoek. De keuze van de hellingshoek van je panelen wordt mede bepaald door de hoeveelheid schaduw. Heb je een schuin dak? Dan is de hellingshoek afhankelijk van hoe steil je dakconstructie is.
Bij zonnepanelen op een plat dak kun je de hellingshoek zelf bepalen. Kies je voor een opstelling op het zuiden? Dan is een hellingshoek van 30-35 graden de beste keuze (bron: Essent). Wil je de zonnepanelen in een oost-west opstelling plaatsen? Dan worden de panelen meestal onder een hoek van 12 graden geplaatst. Hierdoor kunnen de panelen dichter op elkaar gezet worden, waardoor er meer panelen op een dak passen. (bron: Volta Solar)
Na het bepalen van de hellingshoek kun je de afstand tussen de panelen berekenen. Dit hangt af van de volgende factoren:
De hellingshoek
De grootte van de zonnepanelen
De geografische locatie
De afstand tussen de dakrand en de panelen
De dakrand is het deel van het dak dat de meeste wind vangt. Sterke wind kan je zonnepanelen beschadigen. Daarom is het als je een plat dak hebt belangrijk om voldoende ruimte over te houden tussen de panelen en de dakrand. De richtlijn is om dezelfde afstand tussen het paneel en de dakrand aan te houden als de hoogte van het paneel zelf. Heb je een schuin dak? Dan is een afstand van 30 tot 40 centimeter voldoende.
Een persoonlijk zonnepanelen legplan zorgt voor een hogere energieopbrengst. We leggen je uit hoe je een legplan kunt maken voor zowel platte als schuine daken.
Ga je een legplan voor zonnepanelen op platte daken ontwerpen? Houd dan om je zonnepanelen netjes te plaatsen én optimaal te laten werken rekening met de volgende factoren:
Richting en hellingshoek: Bij zonnepanelen op een plat dak kun je zelf de oriëntatie en hellingshoek bepalen. We raden je echter aan om de zonnepanelen indien mogelijk naar het zuiden te richten om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Is een zuidelijke opstelling niet mogelijk? Dan is een oost-west opstelling een goed alternatief.
Afstand tussen panelen: de afstand tussen de panelen is afhankelijk van de hellingshoek, de grootte van de zonnepanelen en de geografische locatie van de installatie. Houd ook een veilige afstand aan tussen de zonnepanelen en de dakrand, om schade door sterke wind te voorkomen.
Obstakels en schaduwen: houd altijd rekening met de schaduwval op je panelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de zonnepanelen niet direct naast een schoorsteen of dakkapel plaatst.
Installatie en bevestiging: dakhaken en rails zijn een geschikt bevestigingsmiddel voor het plaatsen van zonnepanelen. Vaak is het voldoende om elke 85 centimeter een haak te plaatsen, maar bekijk altijd wat in jouw persoonlijke situatie de beste keuze is! Daarnaast is het ook belangrijk om vooraf zowel het dak als de panelen te controleren op schade.
Twijfel je? Laat dan een persoonlijk legplan maken door een professional. Dit plan houdt rekening met de specifieke kenmerken van jouw dak, inclusief de oriëntatie en mogelijke overlast door schaduw.
Voor het ontwerpen van een legplan voor zonnepanelen op een schuin dak houd je rekening met de volgende zaken om het maximale rendement uit je installatie te halen:
Bevestiging en montage: de meest gebruikte methode voor de bevestiging van zonnepanelen op schuine daken is het gebruik van dakhaken en rails. De dakhaken worden meestal vastgezet aan de dakpannen, en soms direct aan de dakconstructie voor een extra stevige bevestiging.
Oriëntatie van de panelen: de ideale oriëntatie van zonnepanelen is richting het zuiden, dan heb je de maximale opbrengst. Een opstelling op het oosten of westen of een oost-west-opstelling zijn ook goede opties, afhankelijk van de mogelijkheden.
Hellingshoek: de hellingshoek van zonnepanelen op schuine daken is cruciaal voor het rendement. Schuine daken hebben vaak al een gunstige hellingshoek. Een hoek tussen de 20 en 60 graden geeft de beste resultaten.
Plaatsing: of zonnepanelen beter liggend of staand kunnen worden geplaatst, hangt af van de beschikbare ruimte op het dak. De juiste afstand tussen de panelen en tot de dakrand is belangrijk om windstoten te weerstaan en regenwater efficiënt af te voeren. Een afstand van ongeveer 20 centimeter wordt aanbevolen.
Bij het opstellen van een legplan voor zonnepanelen moet je rekening te houden met de oriëntatie van het dak, mogelijke schaduw en de afstanden tussen de panelen. We raden aan je panelen zoveel mogelijk naar het zuiden te richten voor een maximale opbrengst.
Ja, een oost-west opstelling kan een goede keuze zijn, vooral als het dak niet ideaal georiënteerd is ten opzichte van het zuiden.
De richting waarin je de panelen plaatst heeft een grote invloed op de energieopbrengst. Panelen gericht naar het zuiden vangen over het algemeen het meeste zonlicht en hebben het hoogste rendement.
Zorg dat de panelen goed uitgelijnd zijn en volg de lijnen van je dak om de panelen er zo netjes mogelijk op te leggen. Bij een plat dak kun je kiezen voor een opstelling die niet alleen optimaal is voor energieopwekking, maar ook het aanzicht van het dak zo min mogelijk verstoort.
Flexibele montagesystemen kunnen beweging van het dak opvangen zonder dat de zonnepanelen of hun bevestigingen beschadigd raken. Het is raadzaam om een professionele installateur in te schakelen die ervoor kan zorgen dat je zonnepanelen veilig en effectief worden geïnstalleerd.
Voor een veilige installatie van zonnepanelen is het essentieel om te werken met gekwalificeerde installateurs en te kiezen voor hoogwaardige montagematerialen. Zorg ervoor dat de installatie voldoet aan de lokale bouwvoorschriften en richtlijnen voor zonnepanelen. Het gebruik van dakhaken en rails die specifiek ontworpen zijn voor jouw type dak zorgt voor een veilige bevestiging.