Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Zonnepanelen zorgen ervoor dat we minder traditionele energiebronnen hoeven te gebruiken. Samen dragen we hierdoor ons steentje bij aan een groenere toekomst. De salderingsregeling helpt je om je energiekosten te verlagen. Maar hoe werkt de salderingsregeling en hoe kun je hier gebruik van maken? We zetten het voor je op een rij.
Dat zonnepanelen stroom opwekken wist je waarschijnlijk al, maar wat betekent het precies en hoe werkt het in de praktijk? De salderingsregeling voor zonnepanelen is een overheidsregeling om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren. De salderingsregeling zorgt ervoor dat zonne-energie die je teruglevert aan het net, wordt ingehouden op jouw energieverbruik. We leggen je uit wat dit betekent.
De door jou opgewekte overtollige stroom gaat terug naar het net. Dat noemen we stroom terugleveren. Wanneer je gebruik maakt van de salderingsregeling kan het zo zijn dat je een terugleververgoeding ontvangt over deze teruggeleverde stroom. Dit hangt af van de hoeveelheid stroom die je teruglevert aan het net.
De salderingsregeling werkt als een soort compensatiesysteem. Op je energierekening staat hoeveel stroom je hebt geleverd. De overtollige energie die je hebt opgewekt met je zonnepanelen lever je terug aan het net. Door de salderingsregeling, die je kunt zien als een verrekeningsregeling, kun je de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen die stroom die je zelf van het net hebt afgenomen.
Lees meer over terugleveren of over de terugleververgoeding.
Zoals uitgelegd lever je de stroom die je opwekt en niet gebruikt terug aan het net. Doordat er steeds meer zonnepanelen zijn in Nederland, is er ook steeds meer teruggeleverde stroom. Hierdoor wordt het erg druk op het elektriciteitsnet en dat brengt meer kosten met zich mee. Daarom verdelen steeds meer energieleveranciers deze kosten over zonnepanelenbezitters. Dit zijn de terugleverkosten.
De opgewekte stroom door je zonnepanelen en het energieverbruik daarvan worden zoals hierboven uitgelegd met elkaar verrekend. Salderen gebeurt op jaarbasis tijdens de jaarafrekening.
Door te salderen zul je je meer bewust worden van je energieverbruik. Dit komt doordat je op een slimme manier je stroom zult gaan gebruiken, op basis van wanneer je stroom opwekt en verbruikt.
De salderingsregeling voor zonne-energie maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk. De overheid had plannen om de salderingsregeling langzaam - in stapjes - te gaan afbouwen. Op 13 februari 2024 is besloten om de salderingsregeling niet af te bouwen. Zonnepaneelbezitters kunnen dus gebruik blijven maken van de salderingsregeling.
Het verschil tussen salderen en terugleveren heeft voornamelijk te maken met hoe de energie die je opwekt met je zonnepanelen wordt verrekend met je energieverbruik.
Salderen is het proces waarbij de stroom die je opwekt met zonnepanelen, wordt weggestreept tegen de afgenomen elektriciteit van het net. Als je meer opwekt dan je verbruikt, ontvang je een vergoeding voor het overschot. Met de salderingsregeling kun je dus de energie die je aan het net levert, verrekenen met de energie die je van het net afneemt. Dit gebeurt tegen hetzelfde tarief, waardoor je effectief niets betaalt voor het netto verbruik tot aan de hoeveelheid die je zelf opwekt. Voorbeeld van salderen*:
Stel, je hebt op een dag 10 kWh aan zonne-energie opgewekt, maar je hebt 15 kWh verbruikt. Dan saldeer je de 10 kWh die je hebt opgewekt met je verbruik, en je betaalt alleen voor de overige 5 kWh aan je energieleverancier.
*Berekening op basis van willekeurige cijfers.
Wat is dan terugleveren? Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, wordt de overtollige stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Voor deze teruggeleverde energie ontvang je een vergoeding van je energieleverancier, de zogenaamde terugleververgoeding. Deze vergoeding is vaak lager dan het tarief dat je betaalt voor de energie die je van het net afneemt. Voorbeeld van terugleveren*:
Stel, je hebt op een dag 10 kWh aan zonne-energie opgewekt, maar je hebt slechts 5 kWh verbruikt. Dan wordt de overige 5 kWh teruggeleverd aan het net, en hiervoor ontvang je een terugleververgoeding.
*Berekening op basis van willekeurige cijfers.
Het is mogelijk om de energie van de zonnepanelen op te slaan in een thuisaccu. Deze accu gebruikt moderne Lithium-Ion-batterijen. Pas wanneer de accu leeg is, haal je stroom van het elektriciteitsnet. In de zonnige maanden kun je daarmee onafhankelijk van het elektriciteitsnet te zijn. De kosten van een thuisaccu zijn nu nog best hoog, namelijk tussen de 3.000 en 9.000 euro, maar een thuisaccu wordt in 2025 steeds interessanter.
Wat betekent dit voor jou? Je kunt je meer gaan verdiepen in hoe je nog meer kunt gaan verduurzamen. Je kunt hierbij overwegen om bijvoorbeeld een warmtepomp of een eigen laadpaal aan te schaffen. Ook kun je in de toekomst denken aan opslag duurzame energie, zoals batterijen, om optimaal gebruik te maken van de opgewekte stroom.
Heb je zonnepanelen gekocht? Salderen gebeurt niet automatisch. Daarvoor moet je de zonnepanelen registreren op Energieleveren.nl. Het liefst voordat de zonnepanelen energie opwekken. Zo weten je energieleverancier en netbeheerder dat je energie gaat terugleveren en hoeveel.
Vervolgens controleert de netbeheerder of je energiemeter de energie van je zonnepanelen kan registreren. De meter moet namelijk de stroom die je krijgt én zelf opwekt van elkaar kunnen onderscheiden. Je krijgt een mail van de netbeheerder of de meter wel of niet geschikt is.
Op de jaarrekening zorgt de energieleverancier voor de verrekening. Je moet wel aan de voorwaarden voldoen, maar dat is vaak niet zo spannend. Goed om nog even op te letten: