Als u zonnepanelen op uw dak laat installeren, hebt u ook een omvormer nodig. Dit apparaat zet namelijk de opgewekte zonne-energie om in bruikbare stroom. Als u bij ons zonnepanelen koopt, krijgt u deze omvormer erbij. Onze installateur zoekt dan een optimale afstemming tussen de omvormer en uw zonnepanelen. We leggen u hieronder graag uit hoe alles in zijn werkt gaat.
Als u een omvormer voor uw zonnepanelen uitzoekt, komt u nogal wat technische woorden tegen. Dit zijn de belangrijkste woorden die u moet kennen:
De omvormer moet de hoeveelheid stroom aankunnen die uw zonnepanelen leveren. Uw omvormer mag dus niet te klein zijn. Maar ook niet te groot, want dan betaalt u onnodig extra. U moet dus het rendement berekenen en een omvormer kiezen die daar goed bij past.
Er bestaan omvormers met en zonder transformator. Voor sommige zonnepanelen is een transformator nodig, anders gaan ze al snel minder goed werken. Voor andere zonnepanelen maakt het niet uit of de omvormer een transformator heeft. In dat geval raden wij u een omvormer zonder transformator aan. Het nadeel van een transformator is dat hij heet wordt. Die hitte is energie die weglekt uit de stroom. U hebt dan een lager rendement.
Zonnestroom is soms ook te veel van het goede. Dat komt gelukkig niet vaak voor. Uw meterkast verwerkt niet meer dan een bepaalde 'aansluitwaarde'. Komt er meer energie uit de omvormer, dan kan er brand ontstaan. Daarom controleren onze installateurs of de aansluitwaarde voor uw meterkast veilig is.
Ligt een deel van uw zonnepanelen vaak in de schaduw? Dan maakt u daar beter een aparte groep ('lus') van. U hebt dan een omvormer nodig waarop u meer dan één groep aansluit. In een eerste adviesgesprek gaan onze installateurs na of er schaduw is of uw dak. Op basis daarvan beslissen ze welke omvormer het meest geschikt is. Daar hoeft u zich dus zelf geen zorgen over te maken.
Het is verstandig om af en toe te kijken of alles nog goed werkt. De omvormer houdt belangrijke gegevens voor u bij. Die leest u uit met uw computer. De beste verbinding daarvoor is via een kabel ('ethernet'), maar deze loopt dan wel door uw huis. Een draadloze verbinding gaat ook, maar werkt soms minder goed.
Doe de zonnepanelencheck en lees hier wat de voordelen zijn voor jou.