De belangrijkste soorten zonnepanelen op een rij

Als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, dan heb je de keuze uit verschillende soorten. Welke zonnepanelen je het beste kunt kiezen is afhankelijk van je wensen, het type dak en je budget. Bij Essent helpen we je de juiste keuze te maken.

Hoe werken zonnepanelen?

Alle zonnepanelen hebben fotovoltaïsche cellen. Dat zijn zonnecellen die licht omzetten in elektriciteit. De geabsorbeerde lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel, waardoor elektrische spanning en uiteindelijk energie ontstaat.

De vier belangrijkste verschillende soorten zonnepanelen

Op dit moment zijn de vier belangrijkste soorten panelen op de markt:

  • monokristallijne zonnepanelen

  • polykristallijne zonnepanelen

  • glas-glas zonnepanelen

  • amorf zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen worden het vaakst geplaatst. Naast deze vier soorten zonnepanelen zijn er ook nog andere panelen op de markt. Soms hebben ze een speciale toepassing, zoals bij transparante zonnepanelen voor serres of glazen gevels.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne panelen zijn de meest gekozen optie voor woningen. In tegenstelling tot polykristallijne panelen bestaan ze uit één enkel siliciumkristal. Dit zorgt niet alleen voor een strakke, zwarte look, maar ook voor een hogere opbrengst.

Met een monokristallijn zonnepaneel haal je meer energie uit een kleiner oppervlak dan met andere soorten zonnepanelen. Dit type panelen past bovendien heel goed bij het Nederlandse weer, want zelfs op dagen met minder licht blijven ze effectief. Bovendien kun je rekenen op een lange levensduur van je panelen. Na 25 jaar hebben ze nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke efficiëntie. (bron: Milieu Centraal)

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen bevatten zonnecellen die bestaan uit meerdere grof samengestelde kristallen. Een polykristallijn zonnepaneel heeft een blauwe kleur en staat bekend om de goede prijs-kwaliteitverhouding. Het rendement ligt net iets onder dat van de monokristallijne zonnepanelen. Als de ruimte op je dak geen beperkende factor is, kan het aantrekkelijker zijn om voor deze panelen te kiezen.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen worden ook wel dubbel glas zonnepanelen genoemd. Ze zijn de nieuwste innovatie op het gebied van zonne-energie. Wat deze panelen zo speciaal maakt is hun ontzettend lange levensduur. Ze gaan wel 40 tot 50 jaar mee!

Dubbel glas zonnepanelen hebben een glazen achterkant. Bij traditionele zonnepanelen wordt de achterkant gemaakt van kunststof folie. Omdat glas-glas panelen steviger zijn, buigen ze minder snel en zijn ze optimaal beschermd tegen weersinvloeden. Daarnaast hebben ze een moderne uitstraling en zijn ze minder opvallend op je dak.

Glas-glas panelen zijn duurder dan andere soorten zonnepanelen, maar op de lange termijn verdienen de panelen zichzelf ruimschoots terug.

Amorf zonnepanelen

Amorf zonnepanelen worden ook wel dunne film zonnepanelen genoemd en zijn geschikt voor ronde oppervlakten. Een amorf zonnepaneel wordt vaak gebruikt op boten, campers of in vakantiewoningen. Hoewel ze in vergelijking met traditionele zonnepanelen aanzienlijk minder energie opwekken, zijn deze flexibele zonnepanelen ideaal voor situaties waarin het niet mogelijk is om standaard zonnepanelen te plaatsen. Een opvallend kenmerk van amorf zonnepanelen is hun hoge lichtgevoeligheid, waardoor ze zelfs wanneer de zon niet direct op de panelen schijnt efficiënt presteren.

Doorschijnende zonnepanelen

Op elke plek waar de zon schijnt, kun je zonnepanelen plaatsen. In je serre wil je misschien wel zonlicht ontvangen, maar niet te veel. In dat geval kun je doorschijnende zonnepanelen op je serre laten installeren. Hiermee zet je een deel van het zonlicht om in stroom, maar wordt er nog steeds voldoende licht doorgelaten om van je serre te kunnen genieten.

Gaat het om zonnepanelen die op een dak geplaatst worden? Dan wil je het zonlicht maximaal benutten. Daar plaats je geen transparante zonnepanelen, omdat reguliere zonnepanelen aanzienlijk meer zonlicht omzetten in stroom.

Kun je verschillende soorten zonnepanelen combineren?

Heb je al zonnepanelen, maar wil je meer panelen laten plaatsen? Dan vraag je je misschien af of je nieuwere panelen met een hoger rendement met jouw huidige systeem kunt combineren.

Vaak is dat geen enkel probleem, maar is het wel nodig om een nieuwe omvormer te laten plaatsen. Dit komt doordat de omvormer geschikt moet zijn voor het totale, huidige vermogen van je zonnepanelen.

Een omvormer heeft een levensduur van 8 tot 12 jaar. Als je huidige omvormer deze leeftijd heeft, dan kan het financieel interessant zijn om de huidige omvormer te vervangen met het oog op de uitbreiding van je systeem.

Zonnepanelen vergelijken: zo maak je de beste keuze

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelensystemen. Maar hoe bepaal je welk type panelen interessant is in jouw situatie? Essent heeft drie soorten zonnepanelen voor je geselecteerd. Dat maakt de keuze eenvoudiger! Je kunt kiezen uit:

  • Comfort

Deze panelen hebben een vermogen van 405 Wp. De vermogensgarantie in 25 jaar is 85% en de productgarantie is 15 jaar.

  • Comfort Plus

Deze panelen hebben een vermogen van 435 Wp. De Comfort Plus panelen hebben een vermogensgarantie van maar liefst 89% in 25 jaar én een productgarantie van 25 jaar.

  • Premium

Deze panelen hebben het hoogste vermogen, namelijk 440 Wp. Daarnaast hebben ze de hoogste vermogensgarantie in 25 jaar met 90,6% vermogen. De productgarantie is 25 jaar.

Als je kiest voor zonnepanelen van Essent, dan ontvang je half-cells zonnepanelen. Een standaard zonnepaneel heeft 60 zonnecellen. Een half-cells zonnepaneel heeft er 120. Dit zorgt voor een hogere opbrengst en een langere levensduur. Vergelijk onze zonnepanelen en ontdek welk type zonnepaneel interessant is voor jou!

Veelgestelde vragen over de belangrijkste soorten panelen

Wat is het verschil tussen monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn panelen?

Beide systemen vallen onder de kristallijn panelen. Monokristallijn zonnepanelen zijn gemaakt van één enkel siliciumkristal en zijn zwart van kleur. Polykristallijn zonnepanelen bestaan uit meerdere siliciumkristallen. Ze zijn te herkennen aan hun blauwe kleur en hebben een iets lager rendement dan monokristallijne zonnepanelen. De keuze hangt af van de beschikbare ruimte op jehetdak, je budget en wat je voorkeur is qua uitstraling.

Wat zijn de voordelen van monokristallijne zonnecellen?

Monokristallijne zonnecellen bieden de hoogste efficiëntie van alle fotovoltaïsche zonnepanelen, dankzij het gebruik van één enkel siliciumkristal. Je behaalt een hogere energieopbrengst per vierkante meter, waardoor ze ideaal zijn voor daken met beperkte ruimte. Bovendien hebben ze een langere levensduur en beginnen ze al energie te produceren bij weinig zonlicht, wat ze bijzonder geschikt maakt voor het Nederlandse weer.

Zijn polykristallijne panelen een goede keuze?

Polykristallijne panelen zijn een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze hebben een iets lager rendement dan monokristallijn panelen, maar zijn over het algemeen goedkoper in de aanschaf. Als er voldoende ruimte is op je dak zijn polykristallijne zonnepanelen de voordeligste manier om je energieopbrengst te maximaliseren.

Wil je weten welke soorten zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak? Doe de dakcheck of vraag een adviesgesprek aan!