De overstap naar zonne-energie is een belangrijke zet in de richting van een duurzame toekomst. Maar voordat je ze installeert is het belangrijk om te kijken of je dak geschikt is voor zonnepanelen. We vertellen je precies waar je op moet letten en geven je handige tips.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen plaatsen doe je idealiter pas nadat je hebt gekeken of je huis geschikt is voor zonnepanelen. Houd daarbij rekening met de volgende factoren:

Dakrichting en de helling van het dak

Hoe je zonnepanelen geplaatst zijn maakt veel uit voor de opbrengst. Oriëntatie van je dak speelt een grote rol. Een dak gericht naar het zuiden, westen of oosten vangt meer zonlicht op dan noordelijk georiënteerde daken. Voor schuine daken is een hoek van 20 tot 50 graden vaak het meest optimaal, maar ook bij een steiler dak kan het plaatsen van zonnepanelen rendabel zijn.

Schaduwval

Hoeveel schaduw er op je dak valt is ook belangrijk. Schaduw van bomen, nabijgelegen gebouwen of dakopbouwen zoals schoorstenen beïnvloeden de opbrengst van je panelen. Hoewel een beetje schaduw geen groot probleem is, zal te veel schaduw de effectiviteit van je zonnepanelen aanzienlijk verminderen.

Beschikbare ruimte

De ruimte die beschikbaar is op je dak bepaalt hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen. Obstakels zoals dakramen, ventilatiepijpen of andere uitbouwen verminderen de beschikbare ruimte en zorgen ervoor dat je panelen in de schaduw liggen. Ook is het belangrijk om te weten dat sommige daktypes, zoals asbestdaken, niet geschikt zijn voor zonnepanelen vanwege veiligheidsredenen.

Staat van het dak

De staat van je dak is ook een belangrijke overweging. Een dak dat in slechte staat verkeert, kan eerst reparatie of vervanging nodig hebben voordat zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd. Ook is het belangrijk om te controleren of je dak het extra gewicht van de zonnepanelen kan dragen.

Lokale regels en verordeningen

Soms zijn er lokale regels, verordeningen of zijn er vergunningen nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld als je in een beschermd stadsgezicht of een monumentaal pand woont. Het is verstandig om dit vooraf te controleren.

Het is altijd aan te raden om een specialist te raadplegen voor een gedetailleerde analyse van je dak en persoonlijk advies. Zij kunnen een inschatting maken van de potentiële opbrengst en helpen bij het navigeren door technische en regelgevende vraagstukken.

Welk dak is geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op de meeste soorten daken geplaatst worden zonder enig probleem. Hieronder vind je een overzicht van daken die over het algemeen geschikt zijn voor zonnepanelen.

  • Schuine daken
  • Platte daken
  • Sedumdak

Een dak met golfplaten is bijvoorbeeld niet geschikt voor zonnepanelen, omdat deze het benodigde gewicht van de panelen niet goed kunnen dragen. Of rieten daken geschikt zijn, verschilt per situatie.

Hoe geschikt is mijn dak voor zonnepanelen?

Om te weten te komen in hoeverre je dak ideaal is voor de plaatsing van zonnepanelen is een meer gedetailleerde analyse vereist. Daarbij kijken we verder dan alleen de basisfactoren:

  • Een gedetailleerde dakinspectie

Een expert kan de fysieke staat van je dak beoordelen, inclusief aspecten zoals de dakbedekking, leeftijd, en draagkracht. Ze kunnen ook potentiële problemen identificeren die moeten worden aangepakt voordat je overgaat tot de installatie van zonnepanelen.

  • Energiebehoefte en verbruik

Het analyseren van je huidige energieverbruik helpt je te bepalen of je voldoende energie zult genereren met je zonnepanelen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke toekomstige veranderingen in je energiebehoefte, zoals de aanschaf van een elektrische auto of veranderingen in de gezinssamenstelling.

  • Maak gebruik van micro-omvormers

We adviseren vaak het gebruik van micro-omvormers, vooral bij daken met variërende oriëntaties of gedeeltelijke schaduw. Micro-omvormers worden aan elk individueel zonnepaneel bevestigd, waardoor ze efficiënter werken onder verschillende soorten omstandigheden.

Hoeveel zonnepanelen kan ik op mijn dak plaatsen?

Hoeveel energie je zonnepanelen opwekken is met name afhankelijk van het aantal panelen dat je op je dak plaatst. Je berekent de beschikbare ruimte als volgt:

  • Meet de beschikbare ruimte op je dak

Begin met het meten van de beschikbare ruimte. Houd rekening met obstakels zoals schoorstenen, dakramen of ventilatiepijpen. Deze ruimtes beperken de plaatsing van je zonnepanelen en zorgen voor schaduw.

  • De gemiddelde maat van zonnepalen

Een zonnepaneel is gemiddeld ongeveer 1,6 vierkante meter. Dit kan iets variëren per type paneel.

  • Lokale regelgeving

In sommige regio's zijn er regels of beperkingen voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit kan invloed hebben op het aantal panelen dat je mag plaatsen.

Wat als mijn dak niet geschikt is voor zonnepanelen?

Als je dak niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen dan is dat erg balen, maar gelukkig zijn er dan nog steeds verschillende alternatieven om van de voordelen van zonne-energie te profiteren. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Deelnemen aan een postcoderoosproject

Een postcoderoosproject is een collectieve vorm van zonne-energie waarbij je samen met anderen in je omgeving investeert in zonnepanelen die op een groot dak in de buurt liggen.

Investeren in zonnepanelen via een energiecoöperatie

Sommige energiebedrijven bieden de mogelijkheid om via een coöperatie te investeren in zonnepanelen die elders zijn geïnstalleerd. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in een zonnepark. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn, hoewel het financiële rendement vaak iets lager is dan bij directe eigenaarschap van zonnepanelen.

Crowdfunding voor zonne-energie

Je kunt ook deelnemen aan crowdfundingprojecten voor zonne-energie. Dit houdt in dat je investeert in zonnepanelen die op een ander dak of locatie worden geplaatst. Je krijgt jaarlijks een rendement uitgekeerd, gebaseerd op de productie van de zonnepanelen of een vaste of variabele rente. Aan het einde van de looptijd krijg je je inleg terug.

Stroom kopen van andermans zonnepanelen

Zelf stroom opwekken niet mogelijk? Dan is het mogelijk om zonne-energie te kopen van andere consumenten of bedrijven. Dit kan bijvoorbeeld bij een energieleverancier die stroom levert uit duurzame Nederlandse bronnen. Je krijgt dan stroom geleverd die is opgewekt door zonnepanelen van anderen.

Dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract profiteer je van lage energieprijzen op momenten dat er veel zonne-energie wordt opgewekt. Deze contracten zijn gebaseerd op vraag en aanbod, en de prijzen dalen wanneer er veel aanbod van zonne-energie is.

Dak geschikt voor zonnepanelen? Doe de Essent Dakcheck

Om te bepalen hoe geschikt je dak is voor zonnepanelen kun je gebruik maken van onze tool de Dakcheck. Zo ontdek je binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen op je energierekening.

Veelgestelde vragen over 'is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?'

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Het aantal zonnepanelen dat op je dak past is afhankelijk van de beschikbare ruimte, of je een schuin dak hebt of een plat dak en eventuele schaduw. Een dakscan kan een goede inschatting geven. De afmetingen van een standaard zonnepaneel en de ruimte die nodig is voor een optimale plaatsing spelen ook een rol. Houd rekening met obstakels zoals dakramen of schoorstenen.

Wat is de beste kant voor zonnepanelen?

De beste kant voor zonnepanelen is over het algemeen zuidelijk gericht. Deze oriëntatie vangt de meeste zon op, wat resulteert in de hoogste stroomopbrengst. Daken op het oosten en westen zijn ook geschikt, maar de opbrengst is iets lager. Noordelijk georiënteerde daken zijn meestal het minst geschikt.

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben over het algemeen een lange levensduur. De meeste zonnepanelen hebben een gegarandeerde levensduur van ongeveer 25 jaar. Na deze periode blijven ze doorgaans functioneren, maar kan de efficiëntie geleidelijk afnemen.

Kan ik zonnepanelen huren in plaats van kopen?

Ja, het huren van zonnepanelen is een optie. Dit kan interessant zijn als je de initiële investeringskosten wilt vermijden. Die zijn lager dan bij zonnepanelen kopen. Bij het huren van zonnepanelen betaal je een maandelijks bedrag. Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en te kijken naar de voorwaarden van het huurcontract. Bij Essent kun je op dit moment geen zonnepanelen huren.

Wat gebeurt er met overtollige zonne-energie?

Overtollige zonne-energie die je niet direct verbruikt, kan teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. Dat noemen we stroom terugleveren. Wanneer je gebruik maakt van de salderingsregeling kan het zo zijn dat je een terugleververgoeding ontvangt over deze teruggeleverde stroom. Dit hangt af van de hoeveelheid stroom die je teruglevert aan het net.

Heb je een energiecontract bij Essent? Dan betaal je terugleverkosten over de stroom die je teruglevert. Dit verrekenen we op je energierekening. Heb je een thuisbatterij? Dan kun je jouw overtollige energie opslaan voor later gebruik.

Zijn er subsidies beschikbaar voor zonnepanelen?

Ja, er zijn verschillende subsidies en fiscale voordelen beschikbaar voor de installatie van zonnepanelen. Deze regelingen kunnen variëren afhankelijk van je woonplaats en de lokale overheid. We raden je aan om lokale regelingen en nationale subsidies voor zonnepanelen te onderzoeken voor actuele informatie.

Hoe wordt de opbrengst van zonnepanelen berekend?

De opbrengst van zonnepanelen wordt berekend op basis van verschillende factoren, zoals het aantal en type zonnepanelen, de oriëntatie en hellingshoek van het dak, en de hoeveelheid zonlicht in je regio. Er zijn verschillende soorten panelen waarvan de opbrengst varieert. Dakscans en online calculators berekenen een geschatte opbrengst.

Hebben zonnepanelen veel onderhoud nodig?

Zonnepanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het is aan te raden om ze regelmatig schoon te (laten) maken om de efficiëntie te behouden. Daarnaast is het goed om periodiek de staat van de zonnepanelen en het montagesysteem te laten controleren door een specialist.

Kan ik zelf zonnepanelen installeren?

Zelf zonnepanelen installeren is mogelijk, maar we raden je aan om dit door een gecertificeerde installateur te laten doen. De installatie van zonnepanelen vereist technische kennis en ervaring, en een verkeerde installatie heeft invloed op de efficiëntie en veiligheid van het systeem.

Heb je voor zonnepanelen op je schuur een vergunning nodig?

In de meeste gevallen is er voor het plaatsen van zonnepanelen op je schuur geen vergunning nodig. Dit komt doordat zonnepanelen meestal worden beschouwd als een vergunningsvrije bouwactiviteit, vooral als ze op bestaande bouwwerken zoals een schuur worden geplaatst. Check het voor de zekerheid bij je gemeente.

Adviesgesprek aanvragen