Zonnepanelen aansluiten: zo doe je dat

Wassen, verwarmen, opladen: het kan tegenwoordig allemaal met je eigen opgewekte zonnestroom. Je kunt dus flink geld besparen met zonnepanelen op je dak. Ben je benieuwd hoe je zonnepanelen aansluit? We leggen je graag uit hoe het werkt.

Het aansluiten van zonnepanelen is geen makkelijke klus. Bij Essent bieden we daarom een totaalpakket aan. We werken met zonnespecialisten die expert zijn in het aansluiten van zonnepanelen. Zij zorgen ervoor dat het aansluiten van de zonnepanelen veilig en professioneel gebeurt. In veel gevallen plaatsen we de zonnepanelen al binnen 8 weken. Zo wek je snel je eigen zonne-energie op.

Benodigdheden zonnepanelen aansluiten

Voor het aansluiten van zonnepanelen zijn verschillende onderdelen en materialen nodig. Schaf je zonnepanelen bij ons aan, dan zorgen we dat we alle materialen in handen hebben. Goed om te weten is dat dit een uitleg is van hoe het proces in zijn werk kan gaan. We hebben onze eigen zonspecialisten die je zonnepanelen installeren.

  1. Zonnepanelen: om zonnepanelen aan te sluiten zijn uiteraard zonnepanelen nodig. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar. Elk met hun eigen voor- en nadelen. Benieuwd welke zonnepanelen bij jou passen? Dan kun je eerst zonnepanelen vergelijken.
  2. Omvormer: een omvormer zet de gelijkstroom die je zonnepanelen opwekken om in bruikbare wisselstroom. De omvormer levert je dus de stroom die je kunt gebruiken voor je huishoudelijke apparaten. Dit onderdeel is daarom ook onmisbaar.
  3. Montagesysteem: om de zonnepanelen op je dak vast te maken, is een passend montagesysteem nodig. Bij een plat dak heb je een ander frame nodig dan bij een schuin dak. Onze adviseur verteld je hier graag meer over.
  4. Verschillende kabels: voor het aansluiten van de zonnepanelen zijn AC- en DC-kabels nodig. De AC-kabel loopt van de omvormer naar de meterkast. Met een DC-kabel wordt de omvormer aangesloten op de zonnepanelen.
  5. Meterkast en PV-verdeler: je moet je zonnepanelen op een eigen groep aansluiten in je meterkast. Als er niet genoeg ruimte is, kun je een PV-verdeler gebruiken. Hierdoor ontstaan er twee uitgangen op een groep: één voor de bestaande apparatuur, en één voor de omvormer van de zonnepanelen.

Verschillende soorten aansluitingen zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren om je zonnepanelen aan te sluiten. Welke manier het beste is voor jou, ligt aan je specifieke situatie en woning. Dit zijn de verschillen:

  1. Seriële schakeling: Je panelen zijn als schakels in een ketting met elkaar verbonden. Dit verhoogt de totale spanning en vermindert het energieverlies. Je hebt hierdoor een grotere stroomcapaciteit. Maar let op: als één paneel schaduw vangt of kapot gaat, beïnvloedt dit de prestatie van alle panelen.
  2. Parallel geschakeld systeem: Je zonnepanelen werken onafhankelijk van elkaar. Dit is handig als de panelen verschillende oriëntaties hebben of als er kans is op schaduw. Je hebt wel dikkere kabels nodig om de hogere stroom te vervoeren.
  3. Combinatie van serie- en parallel-aansluiting: Soms is een mix van de twee net wat je nodig hebt om het maximale uit jouw zonnepanelen te halen.

Stappenplan zonnepanelen aansluiten

Een goede aansluiting van je zonnepanelen is erg belangrijk. Zo voorkom je overbelasting of kortsluiting. Ook zorg je voor meer opgewekte zonnestroom. Dit zijn de verschillende stappen in het proces:

  1. Aantal zonnepanelen en opstelling bepalen
  2. Omvormer kiezen
  3. Frame en zonnepanelen plaatsen
  4. Zonnepanelen onderling verbinden met kabels
  5. Omvormer aansluiten
  6. Zekeren omvormer
  7. Omvormer en de meterkast aansluiten

Stap 1: Aantal zonnepanelen en opstelling bepalen

Een goed begin is het halve werk. Je begint daarom altijd met de juiste voorbereiding. Het is goed om een berekening te maken van je energiebehoeften en de potentiële opbrengst van je zonnepanelen. Hiermee kunnen we de hoeveelheid zonnepanelen en beste opstelling bepalen. Je kunt dit gemakkelijk bepalen in onze Dakcheck.

Bij het bepalen van de juiste hoeveelheid zonnepanelen spelen er verschillende factoren mee. Zoals je energieverbruik, de beschikbare ruimte op je dak en het totale vermogen van je zonnepanelen. Wil je in de toekomst extra zonnepanelen installeren? Bedenk dan ook alvast hoeveel je er eventueel nog bij kunt plaatsen.

Voor de beste opstelling en richting van de zonnepanelen kijk je naar de plaatsing ten opzichte van de zon en de hellingshoek van je dak. Een schuin dak op het zuiden is bijvoorbeeld ideaal. Maar een plat dak of een dak op het oosten of westen kan nog steeds een mooie hoeveelheid groene stroom leveren. Vergeet niet om rekening te houden met obstakels zoals bomen en schaduwvorming.

Stap 2: Omvormer kiezen

Een omvormer zet de directe zonnestroom, die je panelen opwekken, om in wisselstroom, die je in huis gebruikt. Je hebt verschillende soorten omvormers. Het is belangrijk om de een goede omvormer te kiezen voor jouw situatie. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk de mogelijkheden van de verschillende omvormers, de benodigde hoofdaansluiting en het type hoofdaansluiting in je meterkast. De adviseur neemt deze keuze voor je uit handen.

Je hebt de keuze tussen een centrale omvormer, micro-omvormers en power optimizers:

  • Centrale omvormer (string omvormer): Deze omvormer gebruik je bij een seriële schakeling van zonnepanelen. Het voordeel hiervan is dat het goedkoper en makkelijker te vervangen is dan micro-omvormers. Het nadeel is dat als één paneel minder presteert (door bijvoorbeeld schaduw of vuil), dit de prestaties van het gehele systeem beïnvloedt.

  • Micro-omvormers: Deze omvormers gebruik je in een parallel geschakeld systeem. Je installeert een micro-omvormer op elk individueel zonnepaneel. Als één paneel minder presteert, heeft dit hierdoor geen invloed op de prestaties van de andere panelen. Deze omvormers zijn doorgaans duurder en lastiger te installeren, maar zijn voordelig als je dak bijvoorbeeld veel schaduw heeft.

  • Power optimizers: Een power optimizer gebruik je bij een combinatie van een serie- en parallelaansluiting. Deze wordt, net als een micro-omvormer, op de losse panelen aangesloten. Alleen zetten power optimizers de opgewekte stroom niet gelijk om naar bruikbare wisselstroom. Deze verbeteren de zonnestroom en sturen deze stroom vervolgens naar een centrale (string) omvormer.

Bij het kiezen van een omvormer voor je panelen is het belangrijk om rekening te houden met de benodigde hoofdaansluiting en het type hoofdaansluiting in je meterkast. Een te krachtige omvormer kan de aansluiting overbelasten. Kies dus voor een omvormer die past bij de capaciteit van je hoofdaansluiting. In Nederland hebben de meeste huishoudens een hoofdaansluiting van 1 x 25 of 3 x 25 Ampère. Je kunt dit bij de netbeheerder opvragen.

Daarnaast moet je rekening houden met het technische vermogen van de omvormer. Dit moet overeenkomen met de capaciteit van je panelen. Als je bijvoorbeeld een systeem van 4kW hebt, heb je een omvormer nodig die dit vermogen aankan.

Stap 3: Frame en zonnepanelen plaatsen

Bij een schuin dak monteer je de zonnepanelen vaak direct op de dakpannen met behulp van een aluminium beugel. Zorg ervoor dat de panelen niet uitsteken over de dakrand. Hiermee wordt lekkage, schade aan de panelen of dat de zonnepanelen loskomen bij sterke wind voorkomen.

Voor een plat dak wordt een metalen frame gebruikt om de panelen in de ideale hellingshoek te plaatsen. Dit is meestal rond de 35 graden. Bij een plat dak is er een bepaalde afstand die je moet bewaren tussen de rand van het dak en de zonnepanelen. De exacte afstand bereken je aan de hand van de hoogte van het gebouw en de hellingshoek van de panelen. Vaak is deze de afstand minimaal gelijk aan de hoogte van de opstelling.

Stap 4: Bekabeling zonnepanelen aansluiten

Voor deze stap heb zijn de DC-kabels nodig. Hiermee worden de zonnepanelen aan elkaar en aan de omvormer verbonden. De AC-kabel mag nog even blijven liggen. Dit is de kabel die straks van de omvormer naar de meterkast loopt.

Op elke DC-kabel worden eerst speciale connectoren vastgemaakt. Deze zorgen voor een veilige en waterdichte verbinding tussen de panelen. Er is een mannelijke en een vrouwelijke connector nodig voor elke kabel. Het is belangrijk dat je de connectoren op de juiste manier vastmaakt. Dit kan worden gedaan met behulp van een speciale MC4-tang.

Heb je meerdere zonnepanelen? Dan worden deze hierna eerst met behulp van de voorbereide kabels verbonden. Daarna worden de zonnepanelen aangesloten op de omvormer, ook met deze zelfde kabels. Hierover meer in de volgende stap.

Stap 5: Omvormer zonnepanelen aansluiten

Omvormers worden gebruikt om de opgewekte stroom van gelijkstroom naar bruikbare wisselstroom om te zetten. Een centrale (string) omvormer, micro-omvormer en power optimizer sluit je allemaal net op een andere manier aan. Maar bij elke omvormer geldt: let goed op dat je de positieve (+) draad van het paneel in de positieve ingang van de omvormer doet, en de negatieve (-) draad in de negatieve uitgang. Zo wordt kortsluiting voorkomen.

Centrale (string) omvormer:

  1. Ideaal wordt de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst. Dit helpt om het energieverlies te minimaliseren. Zet hem niet in direct zonlicht of op een plek waar hij kan oververhitten. Een koele, droge, goed geventileerde ruimte is ideaal.
  2. Bevestig de omvormer stevig aan de muur of op een andere geschikte plaats.
  3. Verbind de DC-kabels van de zonnepanelen met de DC-ingang van de omvormer.

Micro-omvormers:

  1. Micro-omvormers worden direct op de zonnepanelen aangesloten. Elk paneel heeft dus zijn eigen micro-omvormer. Bevestig elke micro-omvormer aan de achterkant van elk zonnepaneel of aan het montageframe. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten.
  2. De DC-kabels van de zonnepanelen worden vervolgens verbonden met de micro-omvormers.
  3. Daarna worden de AC-uitgangen van de micro-omvormers met elkaar verbonden met behulp van een speciale kabel.

Power optimizers:

  1. Net als bij micro-omvormers, wordt elke power optimizer stevig aan de achterkant van elk zonnepaneel of aan het montageframe bevestigd.
  2. Verbind de DC-kabels van de zonnepanelen met de power optimizers.
  3. Sluit de kabel van de power optimizers aan op de omvormer.
  4. Verbind de uitgangen van de power optimizers met elkaar.

Stap 6: Zekeren omvormer

Is de omvormer goed op de zonnepanelen aangesloten? Dan is het tijd om de omvormer te zekeren. Dit is een hele belangrijke stap, want dit beschermt jou en je apparaten.

Er zijn verschillende manieren om een omvormer te zekeren, waaronder:

  1. Groepenkast-zekering: Dit is de meest voorkomende methode voor het zekeren van een omvormer. Hierbij wordt de omvormer aangesloten op een aparte groep in de meterkast. Deze groep heeft zijn eigen groepenkast-zekering of installatieautomaat die de stroom onderbreekt als de meterkast te zwaar belast is.
  2. PV-verdeler: Een PV-verdeler splitst een bestaande groep in je meterkast op in twee aparte groepen. Hierdoor kun je de omvormer direct aansluiten op de hoofdaansluiting van je woning, zonder dat je extra groepen hoeft toe te voegen. De PV-verdeler heeft zijn eigen zekeringen die de stroom onderbreken bij overbelasting.
  3. Aparte aardlekautomaat: Een aparte aardlekautomaat gebruik je vaak in combinatie met een van de andere methoden. Het hoofddoel van een aardlekautomaat is om mensen te beschermen tegen elektrische schokken. Het apparaat schakelt stroom uit wanneer het een verschil ontdekt tussen de stroom die het circuit ingaat en de stroom die terugkomt. Dit kan gebeuren wanneer stroom "weglekt" naar de aarde, bijvoorbeeld als iemand een live draad aanraakt.

De zekering moet op de juiste manier aangesloten zijn. Deze moet bijvoorbeeld geaard zijn volgens de NEN 1010 van de Stichting Nederlands Normalisatie-instituut. Dit is wettelijk verplicht vanwege de veiligheid.

Stap 7: Omvormer en de meterkast aansluiten

Met deze stap wordt omvormer fysiek met het elektriciteitsnet verbonden ia de meterkast. Dit zorgt ervoor dat je de opgewekte zonnestroom kunt gebruiken voor je huishoudelijke apparaten. Of om overtollige stroom terug te voeren naar het net.

De eerste stap na het zekeren van de omvormer is het voorbereiden van de AC-kabel. Deze bevat meestal drie draden: live, neutraal en aarde. Om ze klaar te maken strip je de uiteinden van de draden.

De draden van de AC-kabel worden aangesloten op de juiste aansluitpunten in de omvormer. Hierna wordt de kabel naar de meterkast geleidt en worden de volgende draden aan elkaar aangesloten:

  • de live (bruine of rode) draad op de installatieautomaat of pv-verdeler (zekering);

  • de neutrale (blauwe) draad op de neutrale balk;

  • de aarde (groene en gele) draad op de aardrail.

Veilig werken met opgewekte stroom

Veiligheid is erg belangrijk bij het aansluiten van zonnepanelen. Je wilt natuurlijk geen gevaarlijke situatie, ongelukken of grote schade.

  1. Werk spanningsvrij: Werk altijd spanningsvrij. Zo voorkom je dat je een elektrische schok krijgt. Controleer bijvoorbeeld met een spanningsmeter of de stroom uitgeschakeld is.
  2. Vrije groep: Sluit de zonnepanelen altijd aan op een vrije groep in de meterkast. Een aparte groep met de juiste zekering is wettelijk verplicht. Hiermee zorg je ervoor dat er geen brand of overbelasting ontstaat.
  3. NEN 1010: Zorg ervoor dat de installatie voldoet aan de NEN 1010-normen voor veilige elektrische installaties. Deze regels kun je bij je netbeheerder opvragen.

Regel je zonnepanelen via Essent, dan ben je altijd zeker van vakmanschap. Onze zonnespecialisten zijn expert zijn op het gebied van zonnepanelen installeren.

Zonnepanelen aansluiten: Essent regelt het

Kies je voor zonnepanelen via Essent, dan plaatsen onze eigen zonspecialisten de zonnepanelen op je dak. Het zijn echte specialisten met een enorme bak aan kennis en ervaring. We sluiten alles veilig en professioneel aan. Samen met onze installateur kies je een dag waarop het goed uitkomt. Vaak zijn we binnen 1 dag klaar. Zo geniet je snel en makkelijk van je eigen opgewekte stroom.

  • De meeste zonnepanelen plaatsen we binnen 8 weken.

  • Je bent zeker van kwaliteit, veiligheid en professionaliteit.

  • Er is altijd een zonspecialist bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen aansluiten

Hoelang duurt het aansluiten van zonnepanelen?

Samen met onze installateur kies je een dag en tijd. We plaatsen de zonnepanelen meestal al binnen 8 weken op je dak. In bijna alle gevallen is het plaatsen en aansluiten binnen 1 dag klaar. Vaak zelfs binnen 1 dagdeel.

Kun je zelf zonnepanelen aansluiten?

Het aansluiten van zonnepanelen is geen makkelijke klus. Bij Essent bieden we daarom een totaalpakket aan. We werken met zonnespecialisten die expert zijn in het aansluiten van zonnepanelen. Zij zorgen ervoor dat het veilig en professioneel gebeurt. In veel gevallen plaatsen we de zonnepanelen al binnen 8 weken. Zo wek je snel je eigen groene stroom op.

Hoe sluit ik zonnepanelen aan?

Een goede aansluiting van je zonnepanelen is erg belangrijk. Wij nemen de installatie volledig van je uit handen. Zo wordt voorkomen dat er overbelasting of kortsluiting ontstaat. Ook zorg je voor meer opgewekte zonnestroom. Dit zijn de verschillende stappen in het proces

  1. Aantal zonnepanelen en opstelling bepalen
  2. Omvormer kiezen
  3. Frame en zonnepanelen plaatsen
  4. Zonnepanelen onderling verbinden met kabels
  5. Omvormer aansluiten
  6. Zekeren omvormer
  7. Meterkast zonnepanelen aansluiten

Wat heb ik nodig om zonnepanelen aan te sluiten?

Voor het aansluiten van zonnepanelen zijn verschillende onderdelen en materialen nodig. Onze adviseur zorgt ervoor dat je weet wat er nodig is voor installatie. Wat in ieder geval niet kan ontbreken zijn zonnepanelen, een omvormer, montagemateriaal, de juiste kabels, een geschikte meterkast en eventueel een PV-verdeler.

Adviesgesprek aanvragen