De salderingsregeling en terugleverkosten zijn regelmatig in het nieuws geweest. We snappen dat dit verwarrend kan zijn. Want zijn zonnepanelen nu dan nog wel rendabel? Het antwoord is ja. Ontdek in dit artikel hoe het zit.

Je verdient je zonnepanelen gemiddeld in 8 jaar terug.* Daarna maak je nog jaren gebruik van de stroom die je zelf opwekt. Ook wordt je koophuis met zonnepanelen meer waard. Én het is goed voor het milieu. Wel hebben terugleverkosten en de salderingsregeling invloed op hoe rendabel zonnepanelen zijn.

Wat zijn terugleverkosten?

Doordat er steeds meer zonnepanelen zijn in Nederland, is er ook steeds meer teruggeleverde stroom. Dit is de stroom die mensen met zonnepanelen niet direct gebruiken en terugleveren aan het net. Hierdoor wordt het erg druk op het elektriciteitsnet en dat brengt meer kosten met zich mee.

Deze kosten verdeelden energieleveranciers tot op heden over alle klanten in het stroomtarief. Ook klanten zonder zonnepanelen betaalden dus voor de teruggeleverde stroom. Steeds meer energieleveranciers besluiten nu om de extra kosten alleen te verdelen over zonnepanelenbezitters. Dit zijn de terugleverkosten.

Ook bij Essent rekenen we terugleverkosten voor de stroom die zonnepanelenbezitters terugleveren. Hierdoor gaat voor alle klanten het stroomtarief omlaag. Klanten zonder zonnepanelen betalen nu tientallen euro’s minder per jaar.

Lees alles over terugleverkosten bij Essent

Wat betekenen de terugleverkosten voor mensen met zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt én stroom teruglevert, ga je mogelijk terugleverkosten betalen. Daarom is het ten eerste slim om het aantal panelen af te stemmen op je verbruik. Probeer daarnaast zoveel mogelijk van je zelf opgewekte stroom te gebruiken. Zet bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser overdag aan. En laad je auto op een zonnige dag op. Zo blijven je zonnepanelen rendabel en verlaag je je energierekening.

 

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling kun je zien als een verrekeningsregeling. De teruggeleverde stroom brengen we in mindering op de hoeveelheid stroom die je verbruikt hebt. Dit heet salderen. Blijft er na salderen nog stroom over? Dan betaal je hiervoor het stroomtarief zoals afgesproken in je contract. Lever je na salderen meer stroom terug dan je verbruikt? Dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding.

Lees meer over de salderingsregeling

Afbouw van de salderingsregeling

Er liep een wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen. Maar dit voorstel is niet door de Eerste Kamer gekomen. Het nieuwe kabinet is nu van plan om de salderingsregeling in 2027 in een keer af te schaffen. Ze moeten dit plan nog verder uitwerken en daarna moet het opnieuw door de Eerste Kamer.

De salderingsregeling blijft voorlopig dus gewoon bestaan. Uiteraard houden we je op de hoogte als er iets gaat veranderen.

Wat betekent de salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen?

Zonnepanelenbezitters mogen voorlopig blijven salderen. En dat is goed nieuws. Want met de verrekening van de gebruikte en teruggeleverde stroom en met de terugleververgoeding zijn zonnepanelen extra rendabel.

Wel of geen zonnepanelen aanschaffen?

“Het is een misvatting dat je geen geld meer bespaart door terugleverkosten op overgebleven zonnestroom. Ook nu nog zijn zonnepanelen in gemiddeld 8 jaar tijd terugverdiend. Daarna heb je er nog zo'n 17 jaar plezier van en levert het je een jaarlijkse besparing op van gemiddeld 600 euro.” - Boudewijn den Herder, CCO Essent

Zonnepanelen zijn dus nog steeds rendabel. Daarnaast zijn er nog meer redenen om voor zonnepanelen te kiezen:

Bereken of zonnepanelen rendabel zijn voor jou

Wil je weten of zonnepanelen een goede investering zijn voor jouw specifieke situatie? Doe dan onze Dakcheck en ontdek hoeveel je kunt besparen.

*Bron: Essent, EnergieWonen en Berenschot - Terugverdientijd bij aanschaf van een systeem van EnergieWonen, energietarieven en voorwaarden van Essent, op basis van 30% eigen stroomverbruik en 70% teruglevering.

Meer over zonnepanelen van Essent

De kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van meerdere factoren. Benieuwd welke factoren dit zijn?

Zonnepanelen vergelijken

We hebben het beste zonnepanelen aanbod voor je samengesteld. Benieuwd welke panelen bij je passen?

Persoonlijk advies

Ontdek je mogelijkheden in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Doe de dakcheck

Ontdek of je dak geschikt is voor zonnepanelen en bekijk hoeveel je jaarlijks kunt besparen op je energierekening.