Zelf zonnepanelen plaatsen: tips en advies van Essent

Ontdek de stappen, tips en valkuilen van zelf zonnepanelen installeren. Leer alles over de benodigde kennis en maak zo een weloverwogen keuze. Lees meer.

Zelf zonnepanelen plaatsen

Doe-het-zelvers overwegen vaak om zelf hun zonnepanelen te plaatsen. Even op het dak klimmen, de panelen monteren en eigenhandig de meterkast induiken om de elektrische bedrading aan te leggen. Toch is dit meestal niet verstandig. Ontdek alles over de benodigde kennis, voorbereiding en benodigdheden voor installatie. Zo maak je een weloverwogen keuze of je de zonnepanelen zelf plaatst, of een professional inschakelt.

Mag je zelf zonnepanelen plaatsen?

Zelf zonnepanelen installeren is legaal, maar het vraagt veel voorbereiding. Bovendien is het niet eenvoudig om zelf de juiste spullen aan te schaffen. Wanneer je geen professionele hulp inschakelt, bestaat de kans dat het niet lukt, fouten maakt of niet weet hoe je verder moet. De voornaamste reden om het niet zelf te doen? Je eigen veiligheid. Onze zonnespecialist neemt de installatie dan ook graag voor je uit handen. Ontdek je mogelijkheden in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Toch zelf aan de slag? Lees dan verder en ontdek waar je op moet letten.

Hoe zelf zonnepanelen plaatsen in 6 stappen

Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen komt heel wat kijken. Waar moet je allemaal aan denken? En wat moet je regelen? Deze 6 stappen geven je een idee van wat erbij komt kijken.

1. Je hebt een goede voorbereiding nodig

Ter voorbereiding heb je een goed legplan nodig. Zorg dat je de zonnepanelen op een bewolkte dag plaatst. Zo voorkom je ongelukken door lichtweerkaatsing. Enkele vragen die je moet beantwoorden voor je begint, zijn:
Wat zijn de beste zonnepanelen voor jouw situatie?
Wat is het benodigde aantal zonnepanelen en hoeveel zonnepanelen passen op je dak?
Leg je de zonnepanelen horizontaal of verticaal?
Komen de zonnepanelen richting het zuiden te liggen?

2. Kies het juiste montagemateriaal

Schaf gespecialiseerd materiaal aan om de zonnepanelen mee vast te zetten, inclusief rails en dakhaken. Hiervoor heb je advies nodig, zodat je geen verkeerde (of zelfs gevaarlijke) keuzes maakt.

3. De bekabeling aanleggen

De bekabeling moet waterdicht zijn. Hiervoor heb je speciale doorvoerpijpen nodig en maak je een gat in het dak van ongeveer 2 cm. Dit is echt een klus die je heel precies moet uitvoeren, zodat regen of sneeuw geen kans hebben om de woning binnen te dringen. Onze installateurs hebben daar natuurlijk verschillende oplossingen voor.

4. Plaatsen de omvormer en sluit de zonnepanelen hierop aan

Zonnepanelen sluit je altijd in lusvorm aan. Soms moet je meerdere lussen maken. Sluit per lus 2 DC-kabels (een plus en een min) op de omvormer aan. Dat is heel erg technisch. Ook dit is een lastig karweitje voor wie het niet gewend is.

5. De omvormer aansluiten op de groepen in de meterkast

Dit is behoorlijk ingewikkeld, zeker bij oudere woningen. Eigenlijk werk voor een ervaren elektricien.

6. Controle en fouten oplossen

Heb je de zonnepanelen geplaatst? Controleer dan of alles goed werkt. Is dit niet het geval, dan heb je ook hiervoor technische kennis nodig om dit op te lossen. Zelf zonnepanelen plaatsen is duidelijk een klus die je beter uitbesteedt aan professionals. Veiligheid staat immers voorop! 

Zonnepanelen kopen zelf plaatsen: locatie bepalen

Wil je zonnepanelen kopen en zelf plaatsen? Dan heb je voor de locatie keuze uit panelen op een hellend dak, een plat dak, op de grond of in de tuin. Zonnepanelen hebben licht nodig, dus zorg dat je overhangende bomen of struiken snoeit. Plaats je ze op het dak? Zorg dan dat je weet hoe schuin het dak is en hoe het ten opzichte van de zon staat. Dit kun je allemaal zelf nakijken vanaf een wiebelende ladder, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat het ook gaat lukken. Laten we kijken welke kennis je nodig hebt voor zonnepanelen kopen en plaatsen op een plat dak, schuin dak en een schuur.

Zelf zonnepanelen plaatsen plat dak

Ga je zelf zonnepanelen plaatsen op een plat dak? Houd dan rekening met het volgende:

  • Doe de dakcheck.

  • Beoordeel de draagkracht van het dak. Het moet in staat zijn om het extra gewicht van de panelen en het montagesysteem te dragen.

  • Bepaal de juiste hellingshoek. Dit is belangrijk voor een optimale energieopbrengst.

  • Zorg dat je de juiste beugels in huis hebt om de panelen onder de juiste hoek te positioneren.

  • Zorg dat je beschikt over de benodigde technische kennis voor aansluiting.

Het zelf installeren van zonnepanelen op een plat dak is niet zonder risico's is. Zonnepanelen monteren vereist nauwkeurige kennis van de dakconstructie, elektrische aansluitingen en veiligheidsnormen. Een specialist kan deze aspecten beter beoordelen en zorgen voor een veilige, efficiënte installatie. Bovendien leidt een verkeerde installatie tot lekkages, structurele schade en elektrische risico's.

Zelf zonnepanelen plaatsen schuin dak

Overweeg je zelf zonnepanelen op een schuin dak te plaatsen? Houd dan rekening met het volgende:

  • Doe de dakcheck.

  • Beoordeel je dak grondig op draagkracht.

  • Zorg dat je specifieke bevestigingsmaterialen voor een hellend dak in huis hebt die geschikt zijn voor je type dakbedekking, zoals dakpannen of leien.

  • Neem veiligheidsmaatregelen, waaronder het gebruik van veiligheidsharnassen en valbeveiligingssystemen.

  • Zorg dat je gedegen kennis hebt van elektrische bedrading voor het correct aansluiten van de zonnepanelen op het elektrische systeem.

Hoewel zelf zonnepanelen bevestigen op een schuin dak theoretisch mogelijk is, brengt het grote risico's met zich mee. Een professionele installateur beschikt over de expertise om deze risico's te minimaliseren en zorgt ervoor dat de installatie veilig en efficiënt verloopt. Schakel dus een specialist in voor een duurzame investering in zonne-energie.

Zelf zonnepanelen plaatsen op schuur

Ga je zelf zonnepanelen plaatsen op een schuur? Let dan extra op het volgende:

  • Check het bestemmingsplan en overleg met de buren.

  • Evalueer de draagkracht van het schuurdak. Niet alle schuurdaken kunnen dezelfde belasting aan dus let op het materiaal en de dakconstructie.

  • Laat voorafgaand aan de installatie een professionele dakbeoordeling uitvoeren.

Daarnaast moet je rekening houden met de oriëntatie en de hellingshoek van de zonnepanelen. Optimaliseer de positie van de panelen om gedurende de dag zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. De keuze voor het juiste montagesysteem is hierbij essentieel, vooral omdat schuurdaken vaak een ander type dakbedekking hebben dan woningen.

Zelf zonnepanelen plaatsen verzekering

Zonnepanelen vallen bijna altijd onder de opstalverzekering. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld panelen die niet aan het huis vastzitten. Voor huurwoningen gelden weer andere regels. Niet alle verzekeraars dekken schade of ongelukken als gevolg van zelfinstallatie. Neem vooraf contact op met je verzekeringsmaatschappij en vraag specifiek naar de dekking voor zonnepanelen die je zelf installeert.

Sommige verzekeraars stellen extra eisen, zoals het inschakelen van een erkende installateur om de dekking te behouden. Zorg dat je deze informatie verkrijgt voordat je begint met de installatie. Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan verlies je de dekking voor schade aan je zonnepanelen of aan het pand. En dat is een duur grapje.

Zonnepanelen met micro-omvormer zelf plaatsen

Micro-omvormers zorgen ervoor dat de minst presterende zonnepanelen de andere panelen niet beïnvloeden. Het zelf plaatsen van zonnepanelen met micro-omvormers is een complexere taak dan het misschien lijkt. Micro-omvormers zijn geavanceerde elektronische apparaten die je nauwkeurig moet integreren met elk zonnepaneel.

Het installeren van micro-omvormers middels parallelle schakeling vereist specifieke technische kennis. Het is lastiger dan de installatie van een centrale omvormer met seriële schakeling. Met name de elektrische aansluitingen en het afstemmen van de omvormers op de panelen is precisiewerk. Een klein foutje beïnvloedt zomaar de prestaties van het hele zonne-energiesysteem. Zonde! Zorg dat je veilig omgaat met elektriciteit en vermijd fouten die brandgevaar met zich meebrengen.

Prijs zonnepanelen zelf plaatsen

Veel mensen overwegen zelf zonnepanelen te plaatsen vanwege de installatiekosten. Hoewel het begrijpelijk is dat je op zoek bent naar manieren om kosten te besparen, is het belangrijk om de totale investering in zonnepanelen te begrijpen. De prijs van zonnepanelen zelf plaatsen loopt al snel op als je niet genoeg technische kennis hebt en fouten maakt. Dus bedenk goed of dit het waard is.

Zonnepanelen vormen inderdaad een flinke investering, maar die verdien je in de loop der jaren terug. De besparingen op energiekosten en eventuele subsidies kunnen de kosten op lange termijn drukken. Daarnaast kun je gebruikmaken van de Energiebespaarlening, waarmee je goedkoop geld leent voor het aanschaffen van zonnepanelen.

Duren fouten, geen garantie

Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen leiden fouten tot extra kosten voor reparaties en verminderde efficiëntie. Je krijgt bijvoorbeeld geen garantie als je door eigen installatie beschadigde zonnecellen of vochtproblemen hebt. Daarom raden we aan om bij de prijsoverwegingen ook de waarde van een professionele installatie mee te nemen.

Een ervaren installateur zorgt niet alleen voor een correcte installatie, maar maximaliseert ook de energieopbrengst en waarborgt de duurzaamheid van je zonne-energiesysteem. De initiële investering in professionele installatie betaalt zichzelf terug in betrouwbare prestaties en een probleemloze werking op de lange termijn.

Zonnepanelen zelf plaatsen subsidie

Krijg je voor zonnepanelen zelf plaatsen subsidie? Helaas krijg je geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer. Maar: er zijn interessante regelingen voor in de plaats gekomen! Lees meer over subsidie zonnepanelen. Naast landelijke regelingen kunnen er lokale subsidies zijn in je gemeente. Controleer dit via www.energiesubsidiewijzer.nl. Controleer ook goed of je hier nog voor in aanmerking komt wanneer je de panelen zelf plaatst. Vaak is professionele installatie vereist.

Btw zonnepanelen 2023 zelf installeren

Sinds 2023 is de btw op zonnepanelen 0% om hernieuwbare elektriciteit te stimuleren. Ook in het nieuwe jaar profiteer je van dit btw-tarief voor zonnepanelen op woningen of bijgebouwen van woningen. Hierdoor schaf je ook in het nieuwe jaar voordelig zonnepanelen aan. Nog meer reden om de installatie aan een professional over te laten dus.

Kan ik zelf zonnepanelen plaatsen?

Weet je niet zeker of je in staat bent zelf de zonnepanelen aan te sluiten? Dan is het inschakelen van hulp verstandig. Onze zonnespecialist plaatst de panelen snel en deskundig bij je thuis.

  • De installateur kijkt eerst na of de meterkast geschikt is en of de capaciteit van de hoofdzekering overeenkomt met de hoeveelheid te installeren zonnepanelen.

  • Ook beoordeelt de installateur of het dak geschikt is en welke zonnepanelen het beste bij je passen.

  • Onze zonnespecialist garandeert een veilige en correcte plaatsing van de panelen. Zo ben je zeker van een verantwoorde plaatsing en een mooie besparing op de energierekening.

 

Adviesgesprek aanvragen

 

Veelgestelde vragen over zelf zonnepanelen plaatsen

Is zelf zonnepanelen installeren moeilijk?

Zelf zonnepanelen installeren is technisch uitdagend, vanwege elektrische aansluitingen, dakbeoordelingen en veiligheidsaspecten. Het vereist specifieke kennis en ervaring.

Wat kost zelf zonnepanelen plaatsen?

De kosten variëren afhankelijk van panelen, omvormers, montagemateriaal en eventuele professionele hulp. Zelf plaatsen lijkt goedkoper, maar professionele installatie waarborgt duurzaamheid en optimale prestaties. Ook vervalt je garantie als je zonnepanelen zelf plaatst.

Hoe kan ik zelf zonnepanelen plaatsen?

Zelf zonnepanelen plaatsen omvat stappen zoals dakbeoordeling, juiste montage, elektrische aansluitingen en veiligheidsmaatregelen. Kennis en nauwkeurigheid zijn vereist voor een succesvolle installatie.