Energie in transitie
Fusies en overnames tussen energiemaatschappijen zijn kenmerkend voor onze geschiedenis. Vroeger bestond de energiesector alleen uit openbare nutsbedrijven die werden opgericht door de overheid. Gemeenten en lokale aandeelhouders wilden hiermee de voorziening van energie veiligstellen voor hun werkgebieden. Tegenwoordig is de energiesector geprivatiseerd en is Essent een retailbedrijf. Hieronder de meest belangrijke momenten van 1911 tot 2019 op een rij.
In Limburg wordt de Provinciale Limburgse Elektriciteitsmaatschappij (PLEM) opgericht. Het is pas in 1992 dat de PLEM voor het eerst fuseert. Vanaf dan gaan zij samen met de Limburgsche Maatschappij voor Gasdistributie verder onder de naam MEGA Limburg.
De gemeenten van Zwolle, Deventer en Zutphen richten in 1911 de NV Elektriciteitsfabriek IJsselcentrale op. In 1988 wordt de bedrijfsnaam aangepast naar NV Energiebedrijf IJsselmij.
Ook in Groningen wordt er een energiemaatschappij opgericht. Vanaf 1912 vestigt zich hier Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Groningen. Later fuseren zij met de Maatschappij tot Aanleg en Exploitatie van Laagspanningsnetten tot een bedrijf: Elektriciteitsbedrijf Groningen en Drenthe (EGD).
In Noord-Brabant wordt in 1914 de Provinciale Noord-Brabantse Elektriciteitsmaatschappij (PNEM) opgericht.
In het noorden en oosten van het land worden de bestaande energiebedrijven IJsselmij en EGD samengevoegd tot Energie-Distributiebedrijf Oost-en Noord-Nederland (EDON).
Een aantal jaar later gebeurt hetzelfde in het zuiden van het land waar MEGA Limburg en de PNEM fuseren tot de PNEM/Mega Groep.
Uiteindelijk worden de twee energiemaatschappijen EDON en PNEM/Mega Groep samengevoegd tot een nieuw bedrijf: Essent. Onze merknaam staat voor:
Met de komst van de Wet Onafhankelijk Beheer - of de in de volksmond genoemde splitsingswet - moesten energiebedrijven hun activiteiten opdelen in een commercieel leverings- en productiebedrijf en een gereguleerd netwerkbedrijf. In 2009 werd het netwerkbedrijf van Essent afgesplitst, waarna het zelfstandig verder ging onder de naam Enexis. In hetzelfde jaar zagen de toenmalige aandeelhouders van Essent – provincies en gemeenten – geen rol meer voor zichzelf weggelegd als eigenaar van een commercieel energiebedrijf. In oktober 2009 werd Essent verkocht aan het Duitse energieconcern RWE. Vanaf dat moment is Essent actief op de Nederlandse en Belgische markt.
Tot oktober 2016 was Essent onderdeel van RWE. Het Duitse energieconcern besloot in april van dat jaar een nieuw toekomstgericht bedrijf op te richten: innogy. Van 2016 tot 2020 maakte Essent met haar retailorganisatie onderdeel uit van innogy. Essent heeft sinds oktober 2016 ook geen eigen (kolen)centrales meer.
In 2019 kondigde de Duitse energiemaatschappij E.ON aan, na een principeakkoord, innogy over te nemen. Met ingang van juni 2020 is E.ON het nieuwe moederbedrijf van Essent.