Duurzaam opleiden met de nieuwste technieken

Energieversnellers

Een eigen opleidingscentrum voor monteurs is pure noodzaak. Goedgeschoolde monteurs zijn namelijk onmisbaar voor de energietransitie. Dus krijgen de monteurs van Kemkens, servicepartner van Essent, praktijkles in de nieuwste technieken zoals die van warmtepompen. Naast bijscholing biedt het centrum ook praktijkopleidingen aan studenten van het ROC. Ben Goossens, commercieel manager Kemkens, vertelt ons alles over opleidingscentrum InstallOne.

“ROC’s bieden vaak alleen theorie. De praktijk moet dan gebeuren in de uren die de monteur bij de werkgever zit. Lastig, want tijd is geld. En lang niet alle handelingen komen naar voren bij klantbezoeken, zowel in de montage als bij het onderhoud en service. Voor een diploma is het belangrijk dat ze de technieken goed beheersen.”

Snap je het niet? In de praktijk vaak wel!

Twintig jaar geleden is Kemkens gestart met trainingen in de avonduren op een VMBO. Dat ging zo goed dat ze in 2011 hun eigen praktijkboxen plaatsten. Plekken om echt goed te oefenen. Dat sloeg aan. “Vanwege ruimtegebrek hebben we in 2016 de praktijkruimte verhuisd naar de talentencampus aan de Nelson Mandelaboulevard in Oss.” vertelt Ben. “Zo zitten we vlakbij de monteurs van de toekomst. Hun docenten geven les vanaf hun laptop. Snapt de jeugd het niet? Dan zien ze bij ons direct hoe het werkt. Het is een grote investering, maar we hebben landelijk gezien een rijkdom aan leerlingen.”

Een eigen opleidingscentrum, uniek in Nederland

Het opleidingscentrum werkt nauw samen met het ROC. Leerlingen tekenen een overeenkomst voor het aantal uren theorie en praktijk. Elk jaar levert dat 35 tot 40 vakbekwame monteurs op. Er zijn ongeveer 25 bedrijfsvakleerscholen in Nederland. Toch is InstallOne uniek zegt Ben. “We hebben goed contact met fabrikanten voor de nieuwste technieken. Handig voor het bijspijkeren van onze monteurs. Daarnaast staan onze deuren wagenwijd open voor leerlingmonteurs maar óók voor basisscholen. Zo zien kinderen waar warm water vandaan komt en hoe dat werkt. Veel bedrijven hebben daar de middelen niet voor, wij gelukkig wel.”
Duurzaam opleiden met de nieuwste technieken

Fabrikanten bekende gezichten in Oss

In de grote ruimte staan alle cv-ketels die je maar kunt bedenken en sinds kort ook warmtepompen. Fabrikanten zijn bekende gezichten in Oss. “Er komen vaak nieuwe modellen op de markt of een nieuwe thermostaat. De fabrikant zet hier dan een nieuw type neer en legt uit hoe het in elkaar zit. Onze medewerkers zijn daar blij mee. Vervelend als je bij een klant komt en het toestel niet kent of niet weet hoe het werkt.” legt Ben uit.

Nieuwe regeling? Verplicht op cursus

Elke week sleutelen studenten aan ketels en pompen om de praktijk te leren. Maar ook monteurs die al jaren in het vak zitten, zijn geregeld op de talentencampus te vinden. “Vanuit de overheid is er bijvoorbeeld een nieuwe regeling voor gasverbrandingsinstallaties. Al onze monteurs krijgen voor 1 januari 2021 de opleiding voor vakmanschap CO (koolstofmonoxidepreventie), zodat ze precies weten wat ze moeten doen. Erg handig dat we dat gewoon zelf kunnen.”

Theorie, praktijk én gedrag

Theorie leren monteurs op school, de praktijk bij het opleidingscentrum. Gedrag is echter ook een belangrijk onderdeel van het werk van een monteur. “Ook dat nemen we mee tijdens de praktijkuren. Hoe kom je bij een klant binnen? En hoe gedraag je je daar? Je wil dat klanten tevreden zijn over het werk en de monteur. Dat is positieve reclame voor je bedrijf.” zegt Ben. “Op een feestje wil je niet horen dat een monteur uitgebreid met een vriend aan het bellen was. Dat hoort niet.

Wat is jouw ambitie, Ben?

“Uitbreiden, het zou mooi zijn als we bijvoorbeeld meer elektra gaan doen. Dat heeft steeds meer raakvlakken met ons werk. En natuurlijk zonnepanelen.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de opleidingen? Neem dan contact op met Kemkens. Of bekijk eens wat we samen met onze servicepartners zoals Kemkens bieden om huizen te verduurzamen.