Een warm huis met waterstof

Energieversnellers

‘Geef jij de standen van de waterstofmeter nog door?’ Hoor je het jezelf al zeggen? Het gebruik van waterstof in woningen lijkt toekomstmuziek. Maar het kan weleens sneller gaan dan je verwacht. In het najaar van 2022 gebruiken ongeveer 40 bestaande huurwoningen in het Groningse dorp Wagenborgen waterstof in plaats van aardgas. Gert Vogelzang, accountmanager bij Energiewacht – servicepartner van Essent – is nauw betrokken bij deze innovatieve proeftuin.

Waar kun je waterstof voor gebruiken?

Waterstof (H2) gedraagt zich als een gas. Door het te verbranden, komt er warmte vrij. Het grote voordeel ten opzichte van aardgas is dat er geen uitstoot van CO2 is. Het enige dat overblijft is waterdamp. Met waterstof kun je een huis verwarmen, maar het is niet geschikt om mee te koken. Daarom is er bij de toepassing van H2 vaak een hybride oplossing nodig. De huizen in Wagenborgen gebruiken straks waterstof en elektriciteit. Er komt een ketel op waterstof en een warmtepomp als back-up. En in plaats van een gasfornuis komt er een inductiekookplaat in ieder huis.

Samenwerken om huizen te verduurzamen

Netwerkbedrijf Enexis Groep, Groninger Huis en Intergas zijn het waterstofproject gestart. Hierin onderzoeken ze of waterstof een goed alternatief is voor aardgas, specifiek om bestaande bouw te verduurzamen. In het project buigt Enexis Groep zich over de infrastructuur en het netwerk. Groninger Huis selecteerde geschikte woningen en Intergas ontwikkelt een waterstofketel en levert warmtepompen. De enige partij die nog ontbrak, was een installatiebedrijf.

Gert Vogelzang vertelt trots: “De samenwerkingspartners dachten meteen aan Energiewacht. Wij werken al jaren samen met alle betrokken organisaties en dat geeft vertrouwen. Intergas weet dat wij niet bang zijn voor innovatie! Wij zijn heel nuchter: als het technisch kan, dan proberen we het graag.”

Groningers willen van het aardgas af

De bewoners van Wagenborgen wagen een sprong in het diepe. De bereidwilligheid om mee te doen is desondanks groot. 75% van de woningen in de beoogde wijk, gaat over op waterstof. Gert verklaart dat: “Groningers willen graag van het aardgas af, dat speelt een grote rol. Ze staan daardoor open voor alternatieven. Voor bewoners is het ook belangrijk dat zij niet meer gaan betalen voor deze duurzame energie. Dat is de belofte die Enexis Groep deed.”

Leergierige installatiemonteurs

Energiewacht gaat de woningen isoleren tot energielabel A, plaatst zonnepanelen, de waterstofketel en hybride warmtepomp en zorgt voor het onderhoud. Vertrouwde technieken gecombineerd met technologische innovaties. Daarvoor is andere kennis en kunde nodig. Waterstof heeft een andere samenstelling dan ‘gewoon’ gas. Je moet weten hoe je daar veilig mee omgaat. Installateurs en monteurs schrikken er niet voor terug. Gert: “Ze werken juist graag mee aan dit soort projecten. Onze mensen weten dat traditionele cv-ketels op aardgas de komende jaren gaan verdwijnen. Ze willen graag nieuwe technieken leren.”

Gert Vogelzang zorgt voor verwarming op waterstof

Opschalen waterstof in woningen

Is het een doel om Nederland massaal aan waterstof te krijgen? Nee. Gert is daar duidelijk over: “Er is nu simpelweg niet genoeg duurzaam opgewekte waterstof om complete dorpen en steden te voorzien. In ons project wekt een boer elektriciteit op met een windmolen en zonnepanelen. Dat gaat door een electrolyser die het omzet in waterstof. Een heel proces dat genoeg energie oplevert voor maximaal 40 woningen."

Ook het weer speelt parten. Als de zon niet schijnt of het waait niet hard genoeg, dan kan er geen waterstof geproduceerd worden. Je moet op die momenten overschakelen op elektriciteit. “In de toekomst zal er wel meer waterstof beschikbaar zijn. In Eemshaven werken ze bijvoorbeeld aan grootschalige opwek en opslag. Dan kan het snel gaan. Maar ik zie het meer als één van de oplossingen om te verduurzamen. Er zijn meer groene brandstoffen, zoals groen gas, die prima toepasbaar zijn.”

Ambassadeur van energietransitie

Gert blijft bij het project betrokken tot alle huizen waterstof gebruiken. “De samenwerking verloopt zo goed omdat we elkaar allemaal goed kennen. En op elkaar kunnen bouwen. Het is belangrijk dat er vertrouwde aanspreekpunten zijn. Ik ben er daar één van. En ik vind dit project zo gaaf, dat wil ik niet missen. Ik ben geen specialist, maar ben wel een ambassadeur van warmte-innovaties. Mijn hele huis is een lab wat dat betreft. Mijn gezin vindt dat prima, zolang ze maar warm kunnen douchen!”

Meer weten over waterstof in de gebouwde omgeving?

Bekijk dan onze themapagina over waterstof op essent.nl/waterstof. In een podcast bespreken we de mogelijkheden met waterstof en schijnen we ons licht op wat er moet gebeuren om werkelijk te starten. Samen met Berenschot schreven we een visie op waterstof.