Eerste groene waterstof geleverd in Waterstofwijk Hoogeveen 

10 september 2024

De eerste groene waterstof is door Essent geleverd in de Waterstofwijk Hoogeveen. Het Waterstof Tiny House is de eerste (demo)woning in de wijk die van deze groene waterstof wordt voorzien. Dit is een van de laatste stappen die genomen worden voordat de eerste groep woningen in de wijk Erflanden worden aangesloten op het waterstofnetwerk.

Het waterstof Tiny House is een circulair gebouwd huisje en staat naast de wijk Erflanden. Sinds de start van het project kunnen bewoners en belangstellenden in het tiny house terecht met hun vragen. Nu is het de plek waar de eerste groene waterstof geleverd wordt en daarmee het eerste (tiny) huis in de wijk Erflanden dat is aangesloten op het waterstofnetwerk.

Aansluiting 9 woningen in de wijk Erflanden

In september en oktober sluiten we 9 woningen in de wijk Erflanden aan op het waterstofnetwerk. Essent is de energieleverancier voor de groene waterstof en zorgt dat deze via tankwagens bij het Waterstof Ontvangst Station (WOS), naast de NAM locatie Ten Aarlo, wordt afgeleverd. Vanaf deze locatie wordt de groene waterstof, via de leidingen van het bestaande aardgasnetwerk, aan de huizen geleverd. De groene waterstof wordt geproduceerd door middel van elektrolyse.

Tweede woonwijk met groene waterstof

Deze woningen in Hoogeveen zijn niet de eerste die Essent gaat aansluiten op een lokaal waterstof netwerk. Essent levert ook op andere locaties in Nederland al groene waterstof, zoals in de WaterstofWijk Wagenborgen. Essent is daarmee de eerste nationale energieleverancier van Nederland die groene waterstof levert aan consumenten en gelooft dat groene waterstof een onmisbare schakel is in de energietransitie voor de industrie, logistiek en gebouwde omgeving. Meer weten over Essent en Waterstof? Lees verder over onze waterstofoplossingen.

Met deze consumenten pilots doen we samen met projectpartners waardevolle inzichten op voor de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving. De projectpartners van Waterstof Hoogeveen zijn: Remeha, RENDO-Groep, Gasunie en Gemeente Hoogeveen. Bekijk meer informatie over Waterstofwijk Hoogeveen.