Zonnepanelen plat dak: zo werkt het

Is een plat dak geschikt voor zonnepanelen? Zeker! Wel gaat het net even anders dan bij een schuin dak. We leggen je uit hoe het werkt, waar je rekening mee moet houden en hoe je het hoogste rendement kunt halen.

Ontdek of jouw platte dak geschikt is

Doe onze handige Dakcheck. Hiermee ontdek je binnen 1 minuut hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, hoeveel panelen je nodig hebt voor je huidige verbruik en hoeveel je per jaar bespaart. Wil je liever direct persoonlijk advies? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.

Voordelen van zonnepanelen op plat dak

Maximaal rendement

Met zonnepanelen op een plat dak behaal je vaak meer rendement dan op een schuin dak. Dit komt omdat je op een plat dak de panelen in de ideale hellingshoek kunt plaatsen. 

Dak optimaal benutten

Je kunt het beschikbare dakoppervlak optimaal benutten door de panelen in verschillende opstellingen te plaatsen, zoals een oost-west opstelling of zuidelijk gericht.

Uit het zicht

Een extra voordeel voor wie zonnepanelen niet mooi vindt: je ziet de zonnepanelen op een plat dak niet goed liggen.

Verschillende opties bij zonnepanelen op plat dak


Net als bij schuine daken zijn er er bij platte daken verschillende opties mogelijk.

 

Stand van de panelen: verticaal of liggend

Plaats je de zonnepanelen beter in een verticale stand (portrait) of liggend (landscape)? De keuze hangt af van verschillende factoren:

  • Ruimte-optimalisatie: met portrait opstellingen kun je meer zonnepanelen kwijt.
  • Zelfschaduwwerking: bij portrait opstellingen heb je meer kans op schaduw tussen de panelen.
  • Windbelasting: landscape opstellingen vangen minder wind, omdat ze minder uitsteken.
  • Uiterlijk: landscape opstellingen vallen meestal minder op.

Opstelling: oost-west of zuidelijk gericht

Bij zonnepanelen op een plat dak kies je tussen een oost-west opstelling of zonnepanelen pal op het zuiden gericht. Oost-west biedt gelijkmatige spreiding over de dag, terwijl zuidelijke ligging zorgt voor maximale opbrengst tijdens piekuren. Oost-west levert een lager rendement. Maar je kunt met deze opstelling wel meer panelen plaatsen. De keuze hangt af van energiebehoeften, ruimte en obstakels. Onze experts adviseren je hier graag over.

Hellingshoek

Op een plat dak kunnen we de zonnepanelen in elke hellingshoek afstellen. Met de hellingshoek bedoelen we hoe schuin de zonnepanelen op het dak liggen. De ideale hellingshoek van zonnepanelen is 35 graden. Daarmee hebben de zonnepanelen het hoogste rendement. Goed om te weten: het is niet altijd mogelijk de zonnepanelen op deze manier neer te leggen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Soms passen er bijvoorbeeld meer zonnepanelen op het dak. Zo haal je uiteindelijk hetzelfde rendement.

Afstand zonnepanelen plat dak

De juiste afstand tussen de zonnepanelen is belangrijk om schaduw te voorkomen. Hoe kleiner de hellingshoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan. Naast de hellingshoek zijn ook de afmetingen van de zonnepanelen en de afstand tot de rand van het dak belangrijk. We zorgen dat we minimaal 30 centimeter afstand houden tot de nok, goot en zijkant van het dak. Dit noemen we de no-go-zone. Dit is nodig voor de veiligheid, bijvoorbeeld bij harde wind. Maar het is ook handiger voor toekomstig schilder- en onderhoudswerk.
Onze zonexpert kijkt wat de beste opties zijn voor jouw dak en wensen. En verwerkt dit in een overzichtelijk advies. Benieuwd wat voor jou de beste opties zijn? Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.

Legplan bij zonnepanelen op plat dak

In een legplan staat de manier waarop we de zonnepanelen op het dak plaatsen. Voordat we zonnepanelen gaan plaatsen, inspecteren we je dak en doen we een zogenaamde ‘stabiliteitsstudie’. Dit houdt in dat we kijken of je platte dak aan de eisen voldoet voor het plaatsen van zonnepanelen. We kijken bijvoorbeeld of je dak geschikt is voor de extra ballast. Is dat niet zo? Dan kijken we of een ander legplan met een alternatieve vorm van ballast mogelijk is. 

In het legplan zetten we ook de hellingshoek, de afstand tussen de panelen en de opstelling van de panelen. Zo weet je van tevoren precies wat er gaat gebeuren.

Montage van zonnepanelen op platte daken

Op een plat dak monteren we zonnepanelen met montagesystemen die zorgen voor stabiliteit en veilige verankering. We gebruiken bijvoorbeeld het volgende montagemateriaal.
  • Montageframes: een stevig frame waarop we de zonnepanelen plaatsen. Deze frames zijn vaak gemaakt van aluminium of een speciaal soort staal.
  • Bevestigingsbeugels: specifieke bevestigingsbeugels verbinden de zonnepanelen met het montagesysteem en zorgen voor de juiste hellingshoek en oriëntatie.
  • Dakankers: we gebruiken verankeringspunten om het montagesysteem veilig aan het dakoppervlak te bevestigen.
  • Verstelbare voeten: sommige montagesystemen bevatten verstelbare voeten waarmee we de hellingshoek van de zonnepanelen kunnen aanpassen voor een optimale blootstelling aan de zon.
  • Ballast: op een plat dak heb je ballast nodig. We gebruiken ballastblokken om extra gewicht toe te voegen en het montagesysteem op zijn plaats te houden. Deze ballast zorgt voor stabiliteit, zonder gaten in het dakoppervlak.
  • Dakdoorvoeren: dakvoeren zijn waterdichte doorgangen in het dak. Deze leiden de elektrische kabels veilig door het dak.

Kosten van zonnepanelen op plat dak

De kosten van zonnepanelen hangen af van verschillende factoren. Denk aan het type zonnepaneel, het merk, het maximale vermogen, het aantal zonnepanelen, de (micro-)omvormers en de installatiekosten. De gemiddelde prijs voor 10 zonnepanelen in 2024, ligt rond de 5.000 euro (bron: Milieu Centraal).

Ga je voor zonnepanelen via ons? Dan profiteer je meteen van een totaalpakket. Je krijgt niet alleen de omvormer, maar ook de installatie door een professionele installateur. En dat allemaal voor één prijs.
Zwangere vrouw met kopje en e-reader

Zelf zonnepanelen plaatsen op een plat dak?

We kunnen er kort over zijn: zelf zonnepanelen plaatsen op een plat dak raden we af vanwege veiligheidsrisico's en technische vereisten. Onjuiste installatie kan leiden tot elektrische schokken, brandgevaar, lekkages en schade.

Onze professionele installateurs hebben de nodige kennis van elektrische aansluitingen en bouwvoorschriften, gebruiken het juiste montagemateriaal en stellen het systeem efficient in. Via ons heb je ook recht op garanties. Je bent zeker van een veilige en betrouwbare installatie.

Zonnepanelen

Ontdek of je dak geschikt is voor zonnepanelen en wat je jaarlijks kunt besparen op je energierekening

 

Doe de Dakcheck

Ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen

Wat is je postcode en huisnummer?

kWh

Veelgestelde vragen over zonnepanelen plat dak

Ja, we gebruiken ballastblokken om stabiliteit te bieden zonder het dakoppervlak te doorboren.

Hoeveel zonnepanelen op een plat dak passen, is afhankelijk van de opstelling. De opstelling waarmee de meeste zonnepanelen op het platte dak passen, is niet altijd de beste opstelling. We adviseren je graag over de beste opstelling voor jouw situatie.