Kosten van zonnepanelen

Besparen begint op je eigen dak

Zonnepanelen zijn goed voor zowel je portemonnee als een beter milieu. Steeds meer huiseigenaren kiezen daarom voor zonne-energie als duurzame energiebron. Maar wat kosten zonnepanelen? En wat komt er allemaal kijken bij de prijs van zonnepanelen? We zetten het voor je op een rij.
tabel met de prijzen en kosten van zonnepanelen

Prijs van zonnepanelen

Wat bepaalt de prijs? De kosten van zonnepanelen hangen af van verschillende factoren. Denk aan het type zonnepaneel, het merk, het maximale vermogen, het aantal zonnepanelen en de installatiekosten. De gemiddelde prijs voor 10 zonnepanelen in 2024, ligt rond de 4.000 euro (bron: Milieu Centraal).

Ga je voor zonnepanelen via ons? Dan geniet je meteen van een totaalpakket. Je krijgt niet alleen de omvormer, maar ook de installatie door professionals, en dat allemaal voor één prijs. Dat maakt zonnepanelen een slimme investering.

Tip: de overheid ondersteunt de overstap naar duurzame energie. Hierom bieden ze regelmatig subsidies en leningen aan.

Ontdek de energieopbrengst per zonnepaneel

Wist je dat elke Wattpiek (Wp) van jouw zonnepaneel in Nederland gemiddeld 0,88 kilowattuur (kWh) elektriciteit per jaar oplevert?

Neem als voorbeeld een zonnepaneel van 435 Wp. Als je dit vermenigvuldigt met 0,88 kWh zie je dat dit paneel ongeveer 382 kWh stroom per jaar kan produceren. Uitgaande van een gemiddelde situatie betekent dit dat je ongeveer 9 zonnepanelen nodig hebt.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt?

Prijs per Wattpiek

Het draait niet alleen om de prijs per paneel, maar ook om de hoeveelheid stroom die het paneel opwekt. Duurdere panelen kunnen meer energie leveren en hebben vaak een hoger rendement. Door naar de prijs per Wattpiek te kijken, krijg je een duidelijker beeld van de verwachte opbrengst en daarmee wat je voor je geld krijgt. Zo zie je direct de waarde van je investering.

Terugleververgoeding zonnepanelen

Op zonnige dagen werken je zonnepanelen op volle toeren. Ook als je niet thuis bent, blijven ze energie opwekken. Het zou zonde zijn als deze groene energie ongebruikt blijft. Daarom kun je deze energie terugleveren aan het net. Je profiteert dan van een aantrekkelijke vergoeding voor elk kWh dat je meer opwekt dan gebruikt. Zo wordt investeren in zonnepanelen nog interessanter.

Keuze uit verschillende zonnepanelen

Comfort
Voordelige keuze
  • Vermogen405 WP
  • Opbrengst 10 panelen3.847,5 kWh
  • Vermogensgarantie in 25 jaar85%
  • Productgarantie15 jaar
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Comfort Plus
Hoogste kwaliteit
  • Vermogen435 WP
  • Opbrengst 10 panelen4.085 kWh
  • Vermogensgarantie in 25 jaar89%
  • Productgarantie25 jaar
  • 30 jaar vermogensgarantie
Premium
Hoogste kwaliteit
440 wattpiek
  • Vermogen440 WP
  • Opbrengst 10 panelen4.400 kWh
  • Vermogensgarantie in 25 jaar90,6%
  • Productgarantie25 jaar
  • Winnaar van de 2023 Red Dot design prijs
Ga je voor de Comfort, Comfort Plus of Premium panelen? Weet je het nog niet? Onze zonnespecialist helpt je verder met advies bij de aanschaf van zonnepanelen. Goed om te weten: de omvormer en installatie zijn inbegrepen in de prijs.

Kosten zonnepanelen inclusief installatie

Niet alleen de panelen zelf, maar ook de plaatsing telt. Afhankelijk van je daktype en het aantal panelen kunnen de kosten voor installatie variëren. Kies je voor ons, dan zijn installatiekosten al inbegrepen. Zo houden we het simpel en transparant.

Een vakkundige installateur is onmisbaar. Zij installeren je panelen snel en veilig. Met een professionele plaatsing haal je het meeste uit je investering. Daarom werken we samen met gecertificeerde zonnespecialisten in het hele land. Zo is er altijd een zonne-expert bij jou in de buurt die je kan helpen met advies en installatie. Meer weten?

Financiële regelingen verlagen kosten van zonnepanelen

Het is slim om te investeren in zonnepanelen. Een goede stap richting de toekomst! Om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren zijn er een aantal interessante opties. Zo verlaag je de kosten van zonnepanelen.

Btw-teruggave

De btw-teruggaafregeling is op 1 januari 2023 geëindigd. Het btw-tarief op zonnepanelen staat op 0%. Dus wat je niet betaalt, hoef je ook niet terug te vragen.

Lees meer over btw op zonnepanelen

Salderingsregeling

Je hebt er vast wel van gehoord: de salderingsregeling. Dit levert je financieel voordeel op wanneer de opbrengst van je zonnepanelen meer is dan je verbruikt.

Lees meer over de salderingsregeling

Subsidie

Helaas krijg je geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer. Maar: er zijn interessante regelingen voor in de plaats gekomen!

Lees meer over subsidie zonnepanelen

Micro omvormers

Bij zonnepanelen hoort ook een omvormer. Die zorgt ervoor dat de opgewekte stroom uit je zonnepanelen bruikbaar wordt in huis. Zonnepanelen met micro omvormers hebben een eigen omvormer per paneel. Zo werken ze onafhankelijk van elkaar. Presteert één paneel minder? Dan heeft dit geen invloed op de rest.

Specialist kiest je omvormer

Het kiezen van de juiste omvormer is belangrijk. Een goede match zorgt voor een hogere gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen en een snellere terugverdientijd. Tijdens het adviesgesprek bekijkt onze zonnespecialist welke omvormer het beste past bij jouw situatie.

Wij helpen je met energie besparen

Al 100 jaar voor jou aan de slag

Zo beoordelen klanten ons
8.1
49650 onafhankelijke beoordelingen via Klantenvertellen.nl
88% beveelt Essent aan
49650 onafhankelijke beoordelingen via Klantenvertellen.nl
88% beveelt Essent aan

Doe de Dakcheck

en ontdek binnen 1 minuut

  • Hoeveel je kunt besparen
  • Hoeveel zonnepanelen er op je dak passen
  • Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Doe de Dakcheck

Ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen

Wat is je postcode en huisnummer?

kWh

Veelgestelde vragen over de kosten van zonnepanelen

Gemiddeld zijn de kosten voor 10 panelen (aantal panelen voor een gemiddeld huishouden) 5.000 euro*.

De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld 8 jaar.** Dit is gebaseerd op 10 zonnepanelen. Heb je méér zonnepanelen nodig dan kan de terugverdientijd langer zijn.
Onderhoudskosten zijn over het algemeen laag. Je kunt er zelf voor kiezen om de zonnepanelen te (laten) schoonmaken. Ook kun je inspecties laten doen.
Op korte termijn kan huren goedkoper zijn. Maar op lange termijn is kopen voordeliger vanwege de waardestijging van het huis en de energiebesparingen. 

Ja, dat kan door de zonnepanelen te financieren met een duurzame lening. Je koopt de zonnepanelen dan niet met je eigen spaargeld, maar met geld wat je leent. Zo betaal je een vast bedrag per maand, inclusief aflossing.

  • Hoeveel zonnepanelen je koopt
    Dit is afhankelijk van de oppervlakte van je dak, budget en van je wensen. Voor een jaarlijks stroomverbruik van 3200 kWh heb je 6 tot 10 panelen nodig, en met een jaarlijks stroomverbruik van 4500 kWh ligt dit rond de 18 panelen nodig (bron: Milieu Centraal).

  • Welk type zonnepanelen je kiest
    Niet elk zonnepaneel is hetzelfde. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld verschillen in vermogen. In een adviesgesprek vertellen we je alles over onze zonnepanelen en bekijken we samen wat de beste keuze is voor jouw situatie.

  • Waar je zonnepanelen koopt
    Koop je zonnepanelen bij ons, dan kies je voor een betrouwbare partij. Onze zonspecialisten hebben al meer dan 15 jaar ervaring. We helpen je bij de aanschaf van zonnepanelen van advies tot installatie. We bieden je uitstekende kwaliteit materialen en professionele installatie. Je krijgt minimaal 15 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie.

Meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw huis? Een adviesgesprek is gratis. Of vraag online direct een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aan.

*De totaalprijs is de gemiddelde prijs van zonnepanelen en een serieel omvormer, inclusief installatie en exclusief btw. Sinds 2023 hoeft er geen btw te worden betaald over een installatie en exclusief btw. Sinds 2023 hoeft er geen btw te worden betaald over een zonnepanelensysteem.

De salderingsregeling gaat veranderen en verdwijnt in 2027. Vanaf 2027 kun je de stroom die je teruglevert niet meer salderen met de stroom die je afneemt. De salderingsregeling stopt in één keer. Je gaat dus niet ieder jaar steeds minder salderen. De wet komt nog met meer informatie over de vergoeding voor teruggeleverde stroom. We houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

De berekeningen zijn exclusief mogelijke heffingen, zoals terugleverkosten. De gemiddelde terugleverkosten voor een gemiddeld huishouden met 10 panelen is 250 euro. Dit betekent dat de gemiddelde opbrengst 500 euro zou zijn, en het rendement 6.5% is.

Door afnemende efficiëntie, valt de opbrengst elk jaar iets lager uit. Stel: in 2024 koop je 10 zonnepanelen. Dan is de opbrengst in het eerste jaar zo'n 1.200 euro en in het laatste jaar 750 euro. Het gemiddelde over 25 jaar is 750 euro, dit is inclusief de vervangingskosten voor de omvormer.

Voor de besparingen in euro’s rekent Milieu Centraal in het huidige jaar met een stroomprijs van 37 cent per kWh, en voor 2040 met 24 cent per kWh. Voor de middellange termijn wordt gerekend met een door PBL voorspelde stroomprijs van 28 cent per kWh (2025), en voor de tussenliggende jaren wordt geïnterpoleerd.

We gaan uit van een terugleververgoeding van 10 cent per kWh

We gaan uit van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 30-45 graden.

We gaan uit van een jaarlijks stroomverbruik van 3200 kWh voor woningen met 6 en 10 panelen, en een jaarlijks stroomverbruik van 4500 kWh voor een woning met 18 panelen.(Bron: Milieu Centraal)

 

**Bron: Essent, EnergieWonen en Berenschot - Terugverdientijd bij aanschaf van een zonnesysteem bij ons en met energietarieven en voorwaarden van ons, op basis van 30% eigen stroomverbruik en 70% teruglevering.