Vloerisolatie: kosten en besparingen

Een waardevolle investering

Wil je lekker warme voeten én geld besparen? Laat dan je vloer isoleren. Een goed geïsoleerde vloer is een uitstekende oplossing. Het verhoogt de warmte in je huis én verlaagt je energierekening. We zetten de kosten en besparingen hier voor je op een rij.

De vloer isoleren is een klus waar je geen spijt van krijgt. Met een goed geïsoleerde vloer hebben tocht en optrekkend vocht geen vrij spel meer. De warmte blijft beter in het huis hangen, waardoor je energieverbruik omlaag gaat. Fijn voor je koude voeten en je rekening dus.

Wat kost vloerisolatie?

Wat kost vloerisolatie?𠊊ls je jouw vloer gaat isoleren, wil je natuurlijk weten hoeveel je gaat betalen. Een ervaren adviseur kan je precies vertellen wat er moet gebeuren, welk materiaal het best is voor jouw wensen en wat de kosten zijn.

Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de 40 euro en 75 euro per vierkante meter bandbreedte. Er zijn verschillende factoren die de precieze kosten voor vloerisolatie bepalen. De belangrijkste zijn: soort woning, soort vloer, gekozen isolatiemethode, materiaalsoort en dikte isolatiemateriaal.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan bij een van onze isolatiespecialisten.

Subsidie voor vloerisolatie

Voor het isoleren van je vloer kun je investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) krijgen. Zo bespaar je flink op de kosten en verdien je de investering sneller terug. Je krijgt deze landelijke subsidie alleen als je het werk laat uitvoeren door een bedrijf, niet als je het zelf doet.

Om in aanmerking te komen moet je minimaal 20 vierkante meter en maximaal 130 vierkante meter laten isoleren. De hoogte van de subsidie hangt af van welke vloer je laat isoleren. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Dit bedrag varieert tussen de 120 euro en 450 euro. En goed nieuws: wij kunnen de subsidie voor je aanvragen.

Geen tijd voor de subsidieaanvraag?

Heb je geen tijd of zie je op tegen het aanvraagproces van de subsidie? Geen zorgen, wij helpen je graag. Onze subsidieservice neemt het aanvraagproces volledig van je over. Zo profiteer je zonder moeite van de financiële voordelen.

Besparen met vloerisolatie

Je vloer isoleren is een waardevolle investering, want je kunt er flink mee besparen. Vooral bij vrijstaande huizen, waar het oppervlak groter is, leidt meer isolatiemateriaal tot hogere kosten, maar ook tot aanzienlijke besparingen. Bij een twee onder een kapwoning, die vaak tussen een vrijstaande woning en hoekwoning in zit, liggen de kosten en besparingen dus ook middenin.

Hoekwoningen hebben vaak een iets groter oppervlak dan tussenwoningen, wat resulteert in iets hogere isolatiekosten. Een tussenwoning is ingeklemd tussen twee huizen, wat betekent dat er minder isolatiemateriaal nodig is, en daarmee ook de kosten lager zijn.

Wil je weten hoeveel jij kunt besparen? Vraag een adviesgesprek aan.

Vloerisolatie: type isolatiemateriaal

Welk materiaal je gebruikt, bepaalt ook hoeveel je betaalt. Wij gebruiken Plixxent HR ++ isolatieschuim of PIF thermische isolatiefolie. Beide materialen hebben een hoge isolatiewaarde, maar het is belangrijk om te kijken wat het beste vloerisolatie materiaal is voor jouw woning.

PUR schuim

Dit isolatiemateriaal wordt tegen de onderkant van de vloer gespoten. Hierdoor vult het gespoten purschuim alle ruimtes en dicht het kieren en gaten. Zo gaat er minder warmte verloren en is jouw koude vloer verleden tijd. Bovendien is het schuim vocht- en schimmelbestendig, ideaal voor een vochtige kruipruimte.

Het is een goede investering die je snel terugverdient. Gespoten purschuim is namelijk een effectief isolatiemateriaal met een uitstekende isolatiewaarde.

PIF thermisch isolatiefolie

Power Insulation Foil (PIF),, is een innovatief isolatiemateriaal. Dit meerlaagse isolatiefolie bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie afgewisseld met luchtkussens. Ook dit materiaal heeft een goede isolatiewaarde.

De PIF brengen we aan in de kruipruimte aan de onderkant van de vloer. Zo zorgen we voor minder warmteverlies en een lekker warme vloer. Over het algemeen is PIF dun en licht, hierdoor is het installeren van deze soort isolatie makkelijker. Dit zorgt vaak voor iets minder arbeidskosten.

Vloer isoleren: kosten per vloersoort

Welke ondervloer je in je woning hebt, beïnvloedt de prijs voor vloerisolatie. Hier vind je de verschillen tussen de kosten voor een betonnen vloer, houten vloer of een vloer met veel hoeken of hobbels.

Kosten vloerisolatie betonvloer

Nieuwere woningen hebben vaak een betonvloer. Deze is over het algemeen makkelijker te isoleren dan een houten vloer. De kosten van vloerisolatie van een betonvloer ligt daarom gemiddeld lager dan die van een houten vloer. De precieze prijs voor de vloerisolatie van een betonnen vloer is net als bij andere vloeren afhankelijk van bijvoorbeeld het oppervlak, de gekozen isolatiemethode en het soort isolatiemateriaal.

Kwaliteit en duurzaamheid

Houten vloeren zijn meer vatbaar voor vochtproblemen dan betonnen vloeren. Daarom zijn isolatiematerialen die helpen bij het tegenhouden van grondwater hier belangrijk. Het isoleren van een houten vloer is daarom vaak relatief duurder. De kosten voor het isoleren van een houten vloer hangen af van factoren zoals de toestand van de vloer, het soort hout en de gewenste isolatiewaarde.

Check je besparing

Ben jij benieuwd wat je kunt besparen, doe dan de isolatiecheck!

Ontdek binnen 1 minuut wat isolatie jou oplevert

Wat is je postcode en huisnummer?

Veelgestelde vragen over vloerisolatie kosten

De kosten van vloerisolatie verschillen per woning. De kosten voor vloerisolatie van een hoekwoning starten vanaf 2.460 euro. Dit is exclusief subsidie die je terug kunt vragen. De subsidie kan oplopen tot 360 euro.
Voor het isoleren van je woning kun je de ISDE-subsidie aanvragen. Je bespaart op het investeringsbedrag van de isolatie en je verlaagt ook gelijk je energierekening. Wanneer je één maatregel laat uitvoeren krijg je tot 15% van je investering vergoed. Kies je voor een tweede maatregel, dan kan dit bedrag oplopen tot wel 30%.

De precieze hoeveelheid subsidie die je ontvangt is afhankelijk van verschillende factoren zoals: het aantal vierkante meter die je laat isoleren en het soort isolatiemaatregel.

Lees meer over subsidie voor isolatie
Laat jij jouw vloer isoleren, en is je woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je een verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten. Hier kun je alleen gebruik van maken als je het werk uitbesteedt. Dus niet als je zelf je vloer isoleert. Ook geldt het verlaagde btw-tarief alleen voor de arbeidskosten en niet voor de kosten van de isolatiematerialen zelf. Voor de isolatiematerialen zoals PUR-schuim en isolatiefolie geldt een btw-tarief van 21%.
Ook de isolatiemethode heeft invloed op de kosten van vloerisolatie. Je kunt de bovenkant of onderkant van je vloer isoleren, of je kunt kiezen voor bodemisolatie.

Onderkant van de vloer isoleren

Wil je je vloer isoleren? Doe dit dan via de onderkant van de vloer als je een toegankelijke kruipruimte hebt. Deze methode is voordeliger omdat we er gemakkelijk bij kunnen. Let op: de ruimte moet wel minstens 50 cm hoog zijn. Vloerisolatie werkt het best in een droge kruipruimte. Wil je een natte kruipruimte isoleren? Dan kun je beter kiezen voor bodemisolatie.

Bovenkant van de vloer isoleren


Als er geen kruipruimte is of deze is lager dan 50 cm, kun je isolatiemateriaal bovenop de vloer plaatsen. Dit is vaak duurder en ingrijpender dan onderkant isolatie. Deze methode verbetert wel de isolatiewaarde aanzienlijk, omdat er helemaal geen koude lucht meer circuleert tussen de isolatie en de vloerafwerking.

Na het versturen van je gegevens krijg je een e-mail voor het maken van een afspraak bij je thuis. Onze isolatiepartner is Nederland Isoleert. Het adviesgesprek duurt ongeveer 45 minuten.

Tijdens het adviesgesprek vertelt onze isolatiespecialist meer over de voordelen van isolatie en je mogelijkheden. Onze isolatiepartners is Nederland Isoleert. Het adviesgesprek met de isolatiespecialist verloopt als volgt:

  • Onze isolatiespecialist belt je voor een afspraak bij je thuis. Samen kiezen jullie een moment waarop het jou uitkomt.

  • De specialist inspecteert je woning en geeft advies over welk soort isolatie past bij jouw situatie en wensen.

  • Je ontvangt direct een offerte passend bij jouw situatie.

Ja, dat kan. Denk bijvoorbeeld aan buisisolatie of radiatorfolie. Deze isolatiemaatregelen gaan warmteverlies tegen. Een tochtstrip of brievenbusklep voorkomt tocht in huis. Wil je echt flink besparen op je energierekening, dan zijn grotere maatregelen verstandig. Vraag hiervoor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.

* Besparingen zijn berekend voor een hoekhuis met een hr-combiketel als verwarming. Er is gerekend met twee gasprijzen: 1,20 en 3 euro per m3. De eerste betreft een prognose voor 2030. Omdat de huidige gasprijs voor veel mensen hoger ligt (1,50 tot 3 euro), zijn de besparingen op korte termijn groter. Hoeveel je precies bespaart, hangt ook af van het bouwjaar van je woning, je stookgedrag en hoe je huis nu al is geïsoleerd (bron: Milieu Centraal).

** Deze kosten zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte. De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2023. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen.