Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Stel: je hebt een elektrische auto. Dan kun je jouw auto thuis opladen, aan een openbare laadpaal hangen of snelladen. De manier van laden bepaalt grotendeels de prijs die je betaalt. Een slimme lader kan dus geld besparen. We zetten hier de kosten voor het opladen van een elektrische auto op een rij.

Kosten voor thuis opladen

De goedkoopste manier van je auto opladen is thuis laden. Er zijn twee manieren op je auto thuis op te laden: in het stopcontact of via je eigen laadpaal. Je betaalt in beide gevallen het stroomtarief per kilowattuur (kWh). Opladen via het stopcontact duurt vaak langer dan via een laadpaal. Dit kan dus duurder uitvallen. Als je een eigen laadpaal koopt, tel je de prijs van de laadpaal erbij op.

Gemiddelde prijs thuis laden

  • Gemiddeld betaal je volgens Milieu Centraal rond de 0,44 cent per kWh om je auto op te laden thuis.*
  • Een gemiddelde elektrische auto heeft een accucapaciteit van ongeveer 60 kWh. Dit betekent dat als de accu leeg is je 60 kWh nodig hebt om deze op te laden.
  • Stel dat je batterij leeg is en je deze helemaal oplaadt, betaal je dus: 26,40 euro.

Stroomtarief per kWh

Het stroomtarief is erg belangrijk om de kosten van thuis laden te berekenen. Dit tarief verschilt per energieleverancier en het soort contract dat je hebt. Bij Essent bieden we altijd een scherp tarief voor stroom. Ben je klant bij ons? Dan vind je in Mijn Essent de stroomprijzen die gelden voor jou. Wil je graag klant worden bij Essent? Bereken je stroomtarieven en bekijk hoe de prijs per kWh voor jou uitpakt.

Eigen laadpaal thuis

Met een eigen laadpaal thuis kun je flink wat geld besparen. Je hebt hiermee vaak lagere oplaadkosten in vergelijking met openbare laadpalen. Wel moet je eerst de laadpaal kopen. Bij Essent ben je verzekerd van de beste laadoplossing die past bij jouw situatie. Onze laadpaaladviseurs helpen je graag een keuze te maken die het beste bij jou past. Zodat jij zorgeloos kunt laden.

Bekijk onze laadpalen voor thuis

Tip energie voor bedrijven

 

Als Thuisvoordeelklant van Essent krijg je bespaartegoed. Dit is geld dat je terug kunt vragen na de aanschaf van een laadpaal. Zo helpen we je extra besparen.

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dan is het nog voordeliger om thuis te laden. Zeker wanneer je elektrische auto oplaadt op de momenten dat je zelf stroom opwekt. Bijvoorbeeld overdag op een zonnige dag. Met je eigen opgewekte energie door je zonnepanelen ben je minder afhankelijk. Eventuele stijgende energieprijzen hebben dan minder invloed op de kosten voor het laden van je auto.

Kosten bij een publieke laadpaal

Een openbare laadpaal is ideaal als je onderweg bent of als thuis laden geen optie is. Bij openbare oplaadpunten betaal je meestal meer per kWh dan thuis. De exacte prijs voor publiek laden varieert. Er zijn verschillende aanbieders, deze hebben allemaal andere tarieven. De kosten bestaan uit de prijs per kWh en de prijs van een laadpas.

Gemiddelde prijs bij openbare laadpaal

  • Gemiddeld betaal je volgens Milieu Centraal 0,60 cent per kWh bij een openbaar laadpunt.*
  • Een gemiddelde elektrische auto heeft een accucapaciteit van ongeveer 60 kWh. Dit betekent dat als de accu leeg is je 60 kWh nodig hebt om deze op te laden.
  • Stel dat je batterij leeg is, betaal je dus: 36 euro.

Prijs laadpas

Om bij een publieke laadpaal op te laden, heb je een laadpas nodig. De kosten voor het opladen van je auto bestaan uit maandelijkse kosten voor je abonnement en de kosten van de laadpaal. De kosten voor het abonnement zijn 4 euro per maand. De aanschaf van de pas is gratis en met een Essent laadpas hoef je nooit een starttarief te betalen. Ook rekenen wij geen extra kosten per laadsessie. Je betaalt alleen de kosten per kWh aan de laadpaalexploitant.

Kosten openbaar laden bij een snellader

De duurste optie is snelladen. Als je haast hebt, is snelladen een efficiënte manier om je auto op te laden. Veel tankstations bieden deze service aan. Je kunt je auto in slechts 30 minuten tot 80% opladen. Snel en makkelijk dus.

Gemiddelde prijs bij snellader

  • Gemiddeld betaal je volgens Milieu Centraal € 0,69 cent per kWh bij een snellader.*
  • Een gemiddelde elektrische auto heeft een accucapaciteit van ongeveer 60 kWh. Dit betekent dat als de accu leeg is je 60 kWh nodig hebt om deze op te laden.
  • Stel dat je batterij leeg is, betaal je dus: 41,40 euro.

Kosten elektrische auto opladen per maand

De exacte prijs per maand voor het opladen van elektrische auto's varieert sterk. Dit is afhankelijk van het type auto, het aantal kilometers dat je rijdt en waar je oplaadt. Stel dat je in een middenklasse auto het gemiddelde aantal autokilometers van 12.000 rijdt. Volgens Milieu Centraal betaal je in dat geval 900 euro per jaar bij een mix van thuis, openbaar en snelladen. Dan kom je uit op 70 euro per maand.*

Zorgeloos laden met een laadpaal van Essent

Rijd je elektrisch? Dan is een Essent laadpaal aan huis dus misschien wel de oplossing voor jou. Onze laadpaaladviseurs helpen je graag een keuze te maken die het beste bij jou past. Zo ontzorgen we je van advies tot installatie.

Vraag adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over de kosten van elektrisch laden

Hoeveel kost het om mijn elektrische auto thuis op te laden?

Het exacte bedrag is afhankelijk van je elektriciteitstarief. Gemiddeld kost het opladen van een elektrische auto thuis ongeveer 0,44 cent per kWh.*

Is het goedkoper om mijn elektrische auto bij een openbaar laadstation op te laden?

Nee. De gemiddelde kosten bij een openbaar laadpunt zijn 0,60 cent per kWh. Voor thuisladen betaal je gemiddeld 0,44 cent per kWh. Dat scheelt dus een paar cent.*

Kan ik geld besparen door over te stappen op een elektrische auto?

Ja. De aanschafprijs van een elektrische auto is vaak hoger. Toch kun je door de lagere gebruikers- en onderhoudskosten op de lange termijn flink wat besparen.

* bron: Milieu Centraal

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden