Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Overweeg je thuis een laadpaal te laten installeren of er zelf één te plaatsen? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen. Geen zorgen: we helpen je graag op weg. We leggen je alles uit over het installeren van een laadpaal.

Laadpaal installatie: zelf doen of door een professionele installateur?

Wanneer je van plan bent om een laadpaal te installeren, vraag je je wellicht af: is dit iets wat je zelf kunt doen of kun je beter een professional inschakelen? Als je zelf handig bent en veel kennis hebt van elektrische systemen zou je zelf een laadpaal kunnen installeren. Heb je die kennis niet, schakel dan een erkende installateur in.

Zelf een laadpaal installeren klinkt aantrekkelijk, zeker als je handig bent. Besef voordat je eraan begint wel dat de installatie van een laadpaal verder gaat dan alleen het plaatsen van de unit. Je moet ook zorgen voor een veilige en correcte aansluiting op het elektrische systeem van je huis om kortsluiting of overbelasting te voorkomen.

Als je een erkende installateur het werk laat doen, weet je zeker dat je laadpaal op de juiste manier geïnstalleerd wordt. Ervaren installateurs zorgen ervoor dat de laadpaal op een veilige en efficiënte manier geplaatst en aangesloten wordt. Daarbij zullen ze ook rekening houden met wet- en regelgeving.

De regels en voorschriften voor het plaatsen van een laadpaal

Een eigen laadpaal laten installeren is ideaal voor elke elektrische autobezitter. Maar wat komt daar allemaal bij kijken?

Bij het installeren van een laadpaal thuis is het belangrijk om te weten dat er bepaalde regels en voorschriften gelden. Welke regels in jouw situatie van toepassing zijn, hangt af van het type woning dat je hebt en de ligging van je huis. Bovendien zijn de regels en voorschriften niet in iedere gemeente hetzelfde. Informeer dus vooraf bij je gemeente aan welke eisen je moet voldoen.

Hoelang duurt de installatie van een laadpaal?

De tijd die nodig is om een laadpaal te installeren bij je woning hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan:

  • het type laadpaal

  • de complexiteit van de installatie

  • eventuele aanpassingen aan je elektrische systeem

Normaal gesproken duurt het installeren enkele uren tot maximaal 1 werkdag. Een professionele installateur kan je een nauwkeurigere tijdsinschatting geven gebaseerd op jouw specifieke situatie.

Zonnepanelen combineren met een laadpaal: kan dat?

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om zonnepanelen te combineren met een laadpaal. Dat is absoluut mogelijk. Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog eens financieel aantrekkelijk voor jou.

Als je je zonnepanelen wilt koppelen aan je laadinstallatie heb je om te beginnen een slimme laadpaal nodig. Bovendien moet je groepenkast aangepast worden om de paal te kunnen aansluiten. Een slimme laadpaal maakt gebruik van 2 opties en herkent zelf wanneer er voldoende zonne-energie beschikbaar is en wanneer het nodig is om terug te schakelen naar het elektriciteitsnet. Zo maak je als je gaat laden altijd gebruik van de de voordeligste optie op dat moment.

Het koppelen van zonnepanelen en een laadpaal is vakwerk en kun je vaak beter overlaten aan een ervaren installateur. Het is belangrijk om te beseffen wat er allemaal bij komt kijken als je de combinatie optimaal wilt laten functioneren. Een installateur denkt mee met zaken als energieverbruik, de capaciteit van je zonnepanelen en de specificaties van je elektrische auto.

Een eigen laadpaal laten installeren: de kosten

Wil je een laadpaal installeren op je eigen oprit dan is het belangrijk om de kosten inzichtelijk te hebben. Hierbij moet je rekening houden met de volgende onderdelen:

  1. Type laadpaal: wil je een standaard laadpaal of kies je voor een slimme paal? Een slimme laadpaal is doorgaans duurder in aanschaf, maar verdient zichzelf op kortere termijn terug.
  2. Installatiekosten: deze kosten zijn afhankelijk van hoe ingewikkeld de installatie is. Voorbeelden van situaties waarin installatiekosten oplopen zijn bijvoorbeeld als de afstand van de laadpaal tot de meterkast groot is. Zijn er extra graafwerkzaamheden nodig of moet de elektrische installatie in je huis aangepast worden, dan vallen de kosten ook hoger uit.
  3. Vermogen van de laadpaal: laadpalen met een hoger vermogen, zoals 3-fase-laadpalen, zijn duurder in aanschaf. Het voordeel van een 3-fase-paal is dat je sneller kunt laden.

Goed om te weten: in sommige regio's zijn subsidies of fiscale voordelen beschikbaar voor de aanschaf en installatie van laadpalen. Informeer bij de gemeente of je hiervoor in aanmerking komt.

Gemiddelde kosten

Om thuis op te kunnen laden heb je een laadpaal of wandlader (een oplaadkastje aan de muur) nodig. Dat kost gemiddeld zo'n 1.500 tot 3.000 euro, afhankelijk van merk, vermogen en model. Die kosten zijn inclusief installatie en aanpassingen aan de meterkast (bron: Milieu Centraal).

Langetermijnbesparingen

Hoewel de investering aanzienlijk kan zijn, is het belangrijk om te weten dat je dit op lange termijn terugverdient. Als je een laadpaal thuis hebt, hoef je niet meer te laden bij dure openbare laadstations.

Hoe kun je een openbare laadpaal laten installeren?

Als je niet thuis kunt laden, kun je terecht bij een openbare laadpaal. Is er geen laadpaal in de buurt van je huis, dan kun je bij je gemeente een verzoek indienen om er een te laten plaatsen. Hierbij moet je rekening houden met de daarvoor geldende procedures. Je kunt niet zomaar een openbare laadpaal laten installeren. Hier moet je allemaal voor zorgen en rekening mee houden als je ergens een openbare laadpaal wilt laten plaatsen:

  1. Aanvraag indienen: een verzoek tot plaatsing van een openbare laadpaal doe je via de website van je gemeente.
  2. Locatiekeuze: de plek waar de laadpaal geplaatst wordt is afhankelijk van de beschikbare openbare ruimte en de regelgeving van de gemeente.
  3. Vergunning: voor het plaatsen van een openbare laadpaal is meestal een vergunning nodig van de gemeente.
  4. Kosten: de kosten voor de plaatsing en het beheer van de openbare laadpaal worden meestal door de gemeente gedragen.
  5. Tijdframe: het proces van aanvraag tot plaatsing kan enkele maanden duren.

Vraag een adviesgesprek aan

Onze laadpaaladviseurs helpen je graag met het maken van de juiste keuze voor jou thuis. Zodat jij zorgeloos je auto oplaadt.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over het installeren van een laadpaal

Hoe wordt een aparte groep aangemaakt voor een laadpaal?

Bij de installatie van een laadpaal is het vaak nodig om een extra groep in de meterkast aan te maken. Zo krijgt de laadpaal voldoende stroom zonder dat je elektriciteitsaansluiting overbelast raakt. Een gekwalificeerde elektricien kan deze aanpassing veilig en volgens de geldende normen uitvoeren.

Wat als de laadpaal niet dicht bij mijn parkeerplek kan staan?

Als je laadpunt niet dicht bij je parkeerplaats kan staan zijn er mogelijk extra voorzieningen nodig, zoals een langere kabel of een ondergrondse kabelroute. De installateur denkt met je mee over hoe dit goed én veilig gedaan kan worden.

Welke aanpassingen zijn er nodig voor de installatie?

Soms zijn er voordat je laadpaal geïnstalleerd kan worden aanpassingen nodig om je laadpaal optimaal en veilig te laten functioneren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • het upgraden van je huidige elektrische installatie

  • het aanleggen van extra bekabeling

  • het installeren van een nieuwe groep in je meterkast

Of er aanpassingen gedaan moeten worden en welke dat zijn kan je installateur je vertellen.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het installeren van een laadpaal?

Om thuis op te kunnen laden heb je een laadpaal of wandlader (een oplaadkastje aan de muur) nodig. Dat kost gemiddeld zo'n 1.500 tot 3.000 euro, afhankelijk van merk, vermogen en model. Die kosten zijn inclusief installatie en aanpassingen aan de meterkast (bron: Milieu Centraal).

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden